Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2006 14:04 - Свобода и избор
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 4300 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2007 02:45


Свобода на избора.Добре звучащи думички.
Изразът съдържа две думички,”свобода” и „избор”.
Въобще може ли да има избор без свобода?Поне на пръв поглед изглежда че първата думичка е излишна.
Скоро ни предстоят избори за президент.След падането на тоталитарната комунистическа власт,в България има свободни избори.Дали обаче това се припокрива с израза „свобода на избора”.
Какво точно означава понятието „избор”.
Какъв избор имат българите отивайки да дадат гласа си за един или друг кандидат?
Изборът не зависи само от свободата на избиращия,но и от предлагането.Какво точно ни се предлага от политиците?Отивайки пред урните гласоподавателя би трябвало да се чувства радостен от свободата си да избере един от предложените бивши агенти на ДС,симпатичен дядка или комплексиран психар.Все отбор юнаци начело с водещия според социологическите проучвания,агент Гоце.
Някъде бях чел нещо за „диктата на негласуващите”.Т.е че всички беди са за сметка на хората които не гласуват.Доста тъпо и едностранчиво интерпритиране на въпроса.Или казано по друг начин,”Негласуващите са виновни че нашия кандидат се провали”.Може и да има право пишештия,при положение че неговия кандидат е единственния и непогрешимия.Разумният човек обаче отдавна престана да вярва на лъжите и обещанията.
И точно тук влизаме в затворения кръг.
Определено трябва да се гласува,за да не даваме на „червените бабички” да решават с избора си и нашия живот.Но при конкретната ситуация избора е огромен компромис ,който човек трябва да направи със собственната си съвест,ако все пак се реши да гласува за някой от гореспоменатата банда.
И няколко думи за причините довеждащи до една и съща патова ситуация при всички провеждащи се избори.
В България няма олигархия.Или поне не е от типа на латиноамериканските и африканските.Имаме множество партии,които се конкурират за гласа на гласоподавателите.
Проблема е, че самия характер на повечето от парламентарно представените партии е олигархичен.По-мекото название е „лидерски партии”.Всъщност названието няма голямо значение.Дали несменяемият Гуру се нарича Костов,Мозер,Софиянски,Сидеров или Жорж Ганчев,няма никакво значение.На народа се предоставя „избор”,който единственно променя съотнтошението на силите и влиянията все на едни и същи хора.




Гласувай:
0



1. pti - На
10.10.2006 09:49
предишните президентски избори гласувах .... :(, което ме накара да се чувствам тъпо.... вече повече от 4 години. Тогава гласувах против..... Повече никога няма да го правя. Не съжалявам за предишните си гласувания, с изключение на "този" път. Затова на предстоящите избори НЯМА да гласувам - за ПЪРВИ път, от как имам право. Няма за кого да гласувам ... ЗА
:)))
цитирай
2. nio - нищо ново под слънцето-за съжаление
10.10.2006 16:23
Pti,това което си написала с пълна сила важи и за мене.Проблема обаче не е че аз и ти сме в подобно положение.Проблема е че хиляди хора в държавата ни са изправени пред абсурда да избират между "зле"
и "много зле".
Аз също не съм решил дали да гласувам.Ако отида то ще е единственно с мисълта че не трябва да се допуска "червените бабички" и лумпенпролетарията да решават съдбата ни.Във всеки случай обаче няма да гласувам за генерали и доносници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2142166
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930