Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2006 03:06 - Старите муцуни в дясно да хващат влака с еднопосочен билет!
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 5960 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2007 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Старите муцуни в дясно издъниха изборите.Така ги издъниха,че ако не бяха оперирани от „срам”,трябва да им е неудобно и от кокошките на село.

 

Защо се получи така?

 

В близките дни по този въпрос ще се изпишат кофи с мастило.По-голямата част от писанията естественно ще са от платени писачи и придворни лакеи,които ще се опитат да омаловажат „заслугата” на несменяемата седянка в дясно.

 

Не искам да им отнема удоволствието.Искам да напиша за няколко неща които ми се въртят в главата още от както решиха Беронов да участва в тези избори.

 

Ще започна малко по отдалече.За принципните разлики/поне на книга/ между левите и десни философии.

Характерно за лявото са груповите/колективстични/ идеологии.Съответно за дясното-индивидуализма.Също и привържениците им са със съответния тип мислене.

 

И още нещо.Не винаги хората правят рационален избор.Когато избора е на емоционална основа,то той зависи от предварителните нагласи,от типа характер и т.н.

 

В дясно хората с рационално мислене гласуваха за Беронов,дори и без да го харесват.По-голямата част от „десните”обаче просто не отидоха до урните.Е това е най-големия проблем,който щабовете трябваше да предвидят.

 

Не можеш един индивидуалист,да го накараш да върши нещо под строй,така както това правят привържениците на колективистичния подход.”Червените бабички”,ДПС,Атака и всички  които делят хората по някакъв групов признак на „наши” и „ваши”,гласуваха по „домова книга”.За да привлечеш обаче един индивидуалист,трябва малко повече от тъпи и безвкусни рекламни клипове.Трябва да им влезеш под кожата.

 

Как се влиза под кожата на едно младо момче или момиче,за което партийните секретари са само понятие прочетено в някой вестник?Е това трябваше да решат щабовете.При всяко положение,едва ли едно симпатично и достойно старче може да внуши на младите усещане за по-добро бъдеще.Реклама с текст че предимството на старчето е в неговата възраст ми прилича по-скоро като свалка в старческия дом,а не като послание към подрастващото поколение.То и за старческия дом толкова работа щеше да свърши,защото изкуфелите бабули бъркат за по-добро времето когато са били млади и забравят за среднощните опашки ,за купоните и празните магазини.

Песента на „Щурците” пък най-много да се асоцира с малките класове или с детската градина,ако си спомнят нещо за нея.

Аз не мисля,че в България  липсват кадърни специалисти по PR.Просто тук пак връх взеха вътрешно партийни игрички които се скриват за омразните ми думи „политическа целесъобразност”.

 

Истината е че „дясното” е разбито на малки лидерски партийки/с изключение на СДС/които вървят по гайдата на несменяемия си Гуру.Тук няма примерно икономическа целесъобразност,а главна движеща сила са интересите,комплексите и страховете на олигарха им.

 

Възможно е написаното до тук да е разбъркано,но съм в „траур” от срамния резултат на Беронов.За мене той е един достоен човек,но безкрайно неподходящ за една такава надпревара.Въпреки всичко отидох и гласувах за него.

 

Покрай всичко друго си мисля,че е възможно случилото се да е за добро.Явно десните сили се събуждат само когато опре ножа до кокала.Все пак зависи до колко недоволните ще успеят да се противопоставят на старите муцуни.Време е за „Вятър на промяната” или Голяма Метла или един по-силен шут отзад и еднопосочен билет без право на завръщане.



Тагове:   муцуни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - Метла ли трябва, друго ли, ... не знам ...
24.10.2006 09:04
... мислех си, че социалистическата партия влачи тежко наследство. През последните години десните май си изработиха два пъти по-тежко наследство. Искам да гласувам за някой в дясно, но .... нито има за кой, нито "крайния индивидуализъм" може да обедиява, явно. А в ляво, доскоро се убеждавахме, че червените бабички само гласуват и ги чакахме да .. .си отидат, но какво се получава? Явно и много млади гласуват за тях. Е, ако много може да са от 40% гласували.
Наистина не разбирам, и се чудя ... личност ли трябва да се появи да очарова и обедини народа - що ли ... партиите са пълна скръб.
цитирай
2. ivanko - :)
24.10.2006 09:42
Много сте зле и двамата
цитирай
3. sunflower - Да, аз определено съм болна ....
24.10.2006 09:49
... още сутринта го казах. :)
цитирай
4. copycat - пропускате нещо много важно...
24.10.2006 09:50
личността на г-н Първанов не е слаба, много от гласувалите за него не са червени. Те можеха да гласуват и за син кандидат, но адекватен син кандидат. Аз гласувах за г-н Беровон, не защото е избраем, а защото гласувах против простотията. В дясно има особена липса на послания. Не можем вечно да сме Анти, време е да станем Про. Време е някой от най-изявените лидери от прехода да си отидат - г-н Костов повтаря едно и също от 10 години насам. Това работеше 1996, но не работи 2006. Ние не сме същите, ние сме новите десни избиратели - "индивидуалистите", онези, които постигаме всичко въпреки държавата. Не искаме партийна линия, а послания, които да ни звучат адекватно. Не очакваме заиграване с етниеската карта, както се опитаха от ДСБ.
цитирай
5. sunflower - ....
24.10.2006 09:55
Да, именно по тази причина г-н Първанов спечели. Да, но това са избори за президент, аз визиразх изборите и властта изобщо.
Съгласна съм, че е крайно време да сме Про.
Нови личности ми се ще да видя на хоризонта, обаче. И нови послания, да.
цитирай
6. nio - нови идеи
24.10.2006 14:11
sunflower,естественно че трябва да има и послания.Достатъчно е да се припомнят класическите десни ценности.Пазарна икономика,икономически растеж индивидуална свобода и т.н.
Явно работата не става само с лозунга"Кой не скача е червен".:-)))
цитирай
7. nio - copycat, законите на развитието и ...
24.10.2006 14:18
copycat,законите на развитието и еволюцията изискват неприспособилите се видове да освободят сцената.
Абсолютно съм съгласен че "ние сме новите десни избиратели".Нови не защото сега сме се излюпили,а защото сме претърпели съответните еволюционни промени.
Водача по принцип е човек който води другите НАПРЕД.Когато започне да изостава,необходима е промяна.Време е сегашните партийни величия да последват пътя на Жельо,Фори Светулката и Баба Елка.
цитирай
8. thehobbit - Съгласен съм около 90%...
24.10.2006 15:16
... практически с всичко, но не виждам никакво решение в 5-6 оставки на лидери.

Самата идея за единение на стари муцуни беше кошмарна - много по-тъпа от самите муцуни.

Познавам втория ешелон и в СДС и в ДСБ и спокойно мога да кажа, че това са хора, за които не бих гласувал - по-зле са от лидерите си.

СДС и - особено - ДСБ трябва да си останат и да контролират твърдите си електорати. За периферията да се борят в конкуренция, но според мен ще я вземат други партии.
цитирай
9. nio - Хобит, караш ме да се смея с неща к...
24.10.2006 15:30
Хобит,караш ме да се смея с неща които не са за смях.
Елитарното НИЕ и аборигените от периферията лесно се вижда по процентното съотношение.
Ако продължава делението на "твърди-правоверни" и "периферия" и СДС и ДСБ ще останат с по един фаетон избиратели.Нещо като нелегална сбирка на посветените.:-))
Съмнявам се че точно това е мечтата на привържениците на тези партии.
цитирай
10. thehobbit - НИО,
24.10.2006 16:14
аз съм от "периферията", съвсем не смятам, че съм абориген.

Твърдя, че реформистите в периферията са много по-радикални в позициите си от "твърдите" - както ти си много по-краен във вижданията си за икономика от Божков, например
цитирай
11. nio - След като периферията е ПО...
24.10.2006 16:26
Няма принципно значение за какво е ПО основната маса/периферията/.По-консервативна или по-реформаторска,принципно няма значение.
За какво съществуват партиите?Да отразяват вижданията на масата избиратели или на тези на лидерите си.
След като има различия между лидери и избиратели,едните си отиват.Когато Гуруто държи власта с цената на всичко,идва момент когато избирателите си заминават.Е за това говоря.Това е сигурния път капсулиралите се около Гуруто групи да отпаднат от играта.
Повтарям че това е във сила за хора със съответното самосъзнание.За стадото дето си търси овчар да го пасе,дои,стриже и позаколва е точно обратното.Пример БСП,ДПС,Атака.
цитирай
12. thehobbit - Tук си прав
24.10.2006 17:20
... заби ме:)

Просто стигнах до този извод след сериозни наблюдения. Очевидно тази периферия не е и няма да бъде на Костов и/или Стоянов.

Това ме навежда на доста мисли, които ще споделя като се поизясня.
цитирай
13. ivanko - Тези които не гласуваха подкрепиха Първанов !
25.10.2006 10:23
Дали гласуваш или не гласуваш - участваш в изборите !
цитирай
14. djazirith - интересно
25.10.2006 20:13
Нио добре разгледа лидерите и партиите. Нека разгледаме сега избирателите. Говорим за подрастващото поколение. Бъдещите и настоящите гласоподаватели. Чии дъщери и синове ще бъдат те? Ами нека разгледаме техните родители. Кредитни милионери, новобогаташи или още казано мутри. Бивши партийни дейци с изчерпаемо партийно имане. 'Бизнесмени' или вкиснати съкратени работници. Чиновници и държавни служители. Мога да изброявам още, но не мисля, че е нужно. Важен аспект е, че политическата ориентираност се изгражда първо в семейството. Ами обяснете ми сега, кой тип от гореизброените би бил дясно ориентиран?
Още нещо... Едно поколение е в рамките на 30 години. От около 20-тина години емигрантския поток се засилва. Това говори, че едно цяло поколение израства извън пределите на България. Мисля, че именно индивидуалисите или още казано демократично мислещите хора си хванаха пътя и съм убеден, че техните потомци ще бъдат слабо заинтересовани от политическата ситуация в България.
И нека си припомним също библейския сюжет за Моисей. Защо ги е водил 40 години през пустинята? Ами докато умре и последният живял в робство. Та в този ред на мисли, още доста време ни остава да си отидат и последните живяли в тоталитарни времена.
цитирай
15. nio - djazirith, почти с всичко съм съ...
25.10.2006 22:27
djazirith,почти с всичко съм съгласен.
Вярно е че хората готови да поемат живота си в свои ръце,в по-голямата си част напуснаха страната.За Моисей си мисля пък че 40 години едва ли са били достатъчни.Старите преди да измрат са възпитавали младите и по-податливите едва ли са били с ново мислене.Аз и сега срещам млади хора,които по време на промените са тичали по памперс,да ми обесняват колко добре било едно време.
За първата част си в грешка.Забогателите наследници на мутри и политици са малцинство и не са фактор при едни избори защото огромната част от народа е беден.Освен това те нямат нужда от прозрачност и демокрация,а от тоталитарно управление,подобно на руските олигарси.
Работниците пък нямат нужда от ляво управление,защото "лявото" в икономиката е да вземеш от работещите и да раздаваш на мързеливите и некадърните.Малко дълго е обяснението,но ако искаш ще напиша повече в отделен постинг.То ли пък кой ще го чете,ама...
Напиши ми все пак ако те интересува.
цитирай
16. djazirith - дам интересува ме
25.10.2006 23:28
мисълта ми за работниците бе, че след масовата приватизация много хора останаха без работа. Омразата им е насочена разбира се към правителството, което извърши 'ликвидацията' на недействащите, задлъжнели предприятия. Затова си мисля, че те са по-склонни да подкрепят социалистите, които са изградили на времето тези фабрики и са открили работни места. Съгласен съм изцяло за механизма,който описваш, просто разглеждам психологията на дадена група хора. Да не забравяме, че шлосерите нямат магистър икономика :)
За мутрите темата е обширна. Примера с Русия е изключително добър, а на В. Путин се възхищавам, макар да търпя упреци за което.
Ще се радвам да прочета и добия представа за икономическия аспект на темата, защото като на всеки човек не може всичко да ми е ясно :)
Поздрави.
цитирай
17. nio - Робът мечтае за свой собствен роб
26.10.2006 00:35

Аз не съм икономист,но нещата не са толкова неразбираеми.
Това за което говориш е някакъв посттоталитарен синдром.Той си е нормален за човешката психика.Човек се страхува от неизвестното и рядко някой "поема" от рационални обяснения.Затова и във постинга си съм писал че избирателите в голямата си част не гласуват и не се водят от рационални доводи.Емоционалното надделява,защото страха е доста силен като въздействие върху психиката.
Ама нищо ново под слънцето.
Роба не мечтае за свобода и равенство на всички,а мечтае за свой собствен роб.
Евреите когато са напускали Египет,са жалили за "рибата и плодовете"/ако правилно се сещам/т.е. за храната която фараона им е осигурявал.Логиката "малко но сигурно" притъпява че всички са били равни,но равни в беднотията.

Ще напиша повече като ми остане време.Следващия ми пост ще е за преразпределението и за кого е полезна икономическата свобода/дясната икономическа политика/.
цитирай
18. thehobbit - Oчакваме го с нетърпение:))
26.10.2006 12:42
... даже ще има за какво да поспорим, предполагам.

Надявам се, че Теодор Дечев посещава блога ти, той е от малцината много компетентни български общественици с по-скоро лявоцентристки позиции по стопански въпроси - има какво да се чуе от него.

Според мен стопанският либерализъм е въпиующо нужен най-вече на малкия бизнес, който храни повече от половин България.

Работниците в добри предприятия също имат "десен" интерес, но имат и много силен "ляв" - стабилност на работното място, възпрепятстване на уволненията от Държавата, стимулиране на корпоративни социални програми. .. (не казвам кое е добро - аз не съм работник, а работодател:)
цитирай
19. thehobbit - Мисля си за една открита дискусия...
26.10.2006 12:44
... ще взема да я организирам скоро. Но чакам да се поразминат изборите, защото сега небосводът е пълен с десни лешояди като Митко Абаджиев и Емил Кошлуков ... да не си помисли някои, че са ме цапнали амбициите да правя нова десница, хахаха
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2142543
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930