Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2006 20:51 - „Ети” ли е десния гласоподавател?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 1357 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нямам навик да обръщам внимание на всякакви глупости изписани в медиите,но този път ще си „почеша пръстите” по клавиатурата.Повода е една статия в днешния „Монитор”, „Защо Йети не гласува” от Даниел Смилов, Център за либерални стратегии.

 

Няма да разглеждам ред по ред написаното.То и без това е доста объркано.Ту няма „десен човек”,ту има и на предните избори се е появил и е гласувал/включително за НДСВ J)

 

Една от многото разделителни черти между разбиранията, е отношението към преразпределението.Неправилно е твърдението,че „в бедна страна не може да има десни”.

Бедна или богата,преразпределение съществува.

 

Щом съществува има хора и от двете му страни.Такива които получават от бюджета и такива които го пълнят.Да отречеш че това създава различия във вижданията е меко казано нелепо.

 

Получават от бюджета,пенсионери,социално слаби,държавни служители и хора от съответните партийни обръчи.Тези хора имат интерес да получават повече,т.е. от увеличаване на преразпределението.

 

Другата група са всички работещи.Предприемачи,наемни работници в частните фирми хора взели съдбата си в свои ръце,включително и емигранти.Всички те имат интерес държавата да намали грабежа на собственния им труд.

 

Да кажеш,подобно на автора че „десния човек” няма полза от намаляването на преразпределението защото видите ли трябвало да ходи с гумени ботуши из дупките и нямало кой да изхвърли боклука,е общо взето смехотворно.Това е решено дори и в страни с малко преразпределение и голям индекс на икономическа свобода като Ирландия.Това обаче е друг въпрос.Колкото и пари да се отпускат за тези дейности,без контрол от страна на данакоплатеца,средствата просто ще си потъват във „партийния обръч от фирми”.

 

По-важното е че като всеки популист,автора не разглежда възможните вариянти.След като толкова са загрижени десните да плащат големи данъци защо да не ги увеличим още?Щом при над 40% газим из боклук и кал и щом всички са съгласни с големите данъци/с изключение на „изпадналите в ролята на глупаци”/ нека го направим 50%.Дано грабежа на труда на хората стигне и за пътищата и за буклука и за партийните обръчи от фирми.

 

Ние изпадналите в ролята на глупаци,трябва да се замислим колко е „измислим този принцип”/намалението на преразпределението/.Хе,не стига че ти се ограбва труда ,висиш по опашки и се разправяш със разни самозабравили се бюрократи,ами и вече в данъчното ще трябва да ходим с бомбони и шише уиски.:-))

 

Принципа че който взима има интерес да взима повече,а който дава има интерес да дава по-малко е толкова прост и ясен,че трябва да си много нагъл или не в ред за го отречеш.

И тук ще цапна един цитат от края.

 

 

Десницата е затънала в митове и клишета. Това, което е необходимо, е засилена мисловна дейност по тяхното разчистване, мисловна дейност, която ще е единственото онтологично** доказателство за съществуването на един изчезващ вид.

 

Разбрах че е „мит и клише” желанието ми държавата да обира труда ми.Това добре,ще го преживея,но чак пък изчезващ вид!?

 

Ще му се на писача от царския институт,десните да се изчезващ вид.Скоро пак ще има избори и пак ще ни заливат с помия,че нямало ляво и дясно,а само разлика в лидерите.Мислят си че на умряло куче лесно се вади нож.Да ама „кучето” въпреки че не гласува не е умряло.Хилядите хора повярвали в своите възможности и освободили се от зависимоста на бюджета не са изчезнали.Не са изчезнали,защото техните данъци са по-голямата част от постъпленията в бюджета.Не са изчезнали,защото частния сектор осигурява по-голямата част от работните места.

„Десния човек”  не само не е изчезнал но е и пораснал.Пораснал е защото не позволи старите муцуни да му наредят как да гласува.Пораснал е защото е започнал да губи стадния инстинкт набиван му в главата от комунистическата пропаганда.

 

Колкото до левите,нямам с какво да ги зарадвам.Без значение какви са им интересите и кой ни управлява,преразпределението трябва да се намалява,защото вече не сме оградени с телени мрежи и картечни вишки.За да преразпределяш трябва да имаш от кого да вземеш.Явно младите все повече „изпадат в положение на глупаци” и не искат държавата да ограбва плодовете на труда./абе тия „червени бабички” как го възпитават това младо поколение/.Сега с влизането ни в ЕС хептен ще намалеят тези дето с бомбони и уиски ще ходят в данъчното.

 

От друга страна,България не е на Марс.Тя става все по-свързана със световните икономически процеси.А те явно не са ясни на автора който е и преподавател по политология.Горките студенти или по точно,никой не ме е питал за да харчи парите ми за хора пълнещи главата на учащите се с глупости.

Но да не се отклонявам.В световен мащаб конкуренцията се равнява по икономическия растеж.Той пък е правопропорционално зависим от икономическата свобода.Намаленото преразпределение е елемент на икономическата свобода.

 

И за накрая,се опитах да си представя как биха увеличили данъците.Тъй като има една психологическа бариера от която зависи събираемоста при определено ниво на данъците,до всеки работещ ще седи по един полицай,и по още един да следи първия да не взима подкупи.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2143386
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930