Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2006 20:33 - Негово Величество Бюрократа
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
0



В медиите се появяват материали относно използването на кирилица върху банкнотите.

Кирилицата „влиза” заедно с нас в ЕС съгласно договора за присъединяване.Въпреки договора,възниква проблем от страна на Европейската централна банка.Царя дава,пъдаря не дава.Познат до болка от родната ни действителност.

 

Няма да преразказвам историята.Писано е из всички медии./примерно Стандарт/.Просто се замислям кое ще се промени и кое е „болка” не само за нас.И в Европа има корупция ,бюрокрация и престъпност.Както отбелязва моя виртуален приятел Зе Мария,марксистката теза за битието като определящо съзнанието е доказала своята несъстоятелност.

 

Битието не определя съзнанието,но интереса... Интереса клати феса,както казва народа ни.

 

Битието е различно,интереса на бюрократа обаче е един и същ.Няма значение дали получава 4000лв годишна заплата или 4000 евро месечна.Няма значение и дали живее в Обеля и гази с ботушите в калта или е в лъскав парижки квартал.Интереса на бюрократа е да си спести усилията и времето,пък за другите...Ако може пък заедно с това да демонстрира власт и величие,още по-добре.Тия приказки че шефа е данакоплатеца,са като комунистическите за собственоста на пролетарията.

 

Това с евробюрокрацията е само едно от проявленията.В България всеки на когото се е наложило да виси по гишетата,може да разказва легенди.

 

Преди време при личния ми лекар, не ми излизаха плащанията към здравната каса.От както съм завършил нямам един ден в който да не съм плащал данъци и осигуровки.Отидох да проверя и се оказа че счетоводителката когато е превеждала парите е забравила ЕГНто.А кой в България работи,плаща,а няма ЕГН?Естествено чуждестранен работник който не е роден тук.

 

И така станах чужденец.Поисках да го поправят,но се оказа,че не могат да променят нищо без писмо от министерството.След две писма и около година чакане,оправиха нещата със стара дата.Добре че съм здрав защото за една година човек може да ритне камбаната докато ги чака.

 

Или пък за данъчните.При направен акт,първо го плащаш в банката,след това подаваш декларация че си го платил и после декларация че си подал декларация.Няколко години не ми се е налагала подобна гимнастика и дано са променили тази безумна практика.

 

Въобще за Негово Величество Бюрократа могат книги да се пишат.Книгите обаче не са спасението.Постоянното увеличаване на администрацията в държавата,не е я направила по-ефективна.Похарчените за увеличената администрация средства са изети от икономиката,без да има необходимия ефект.

 

За да не остана погрешно разбран,аз не съм против администрацията въобще.Една държава или организация не може да съществува без административен апарат.В администрацията се трудят хиляди честни и способни хора.Миналата година ми се наложи да вадя документи за оръжие.На запознатите им е ясно през колко гишета трябва да се мине и колко „хартийки” да съберат.В продължение на две седмици обикалях разни лъснати сгради и нито веднъж не попаднах на неучтив и неприятен служител.Просто бях приятно изненадан.

 

Къде все пак е проблема?

Проблема възниква от самото законодателство.Когато се дава възможност за субективна преценка,всъщност се дава власт в ръцете на бюрократа.Непризнаването на „мълчаливото съгласие”,липсата на срок за отговор, дава възможност бюрократа да те разтакава безкрайно дълго.Това е и една от предпоставките за корупция.

 

Стига до тук,че стана дълго и няма кой да го чете.

Просто на пръв поглед различни неща,водят началото си от дребни на пръв поглед принципи.Индивидуални права и неприкосновеност на частната собственост са част от тях.Неписаното правило че държавата е всичко,отделния човек нищо също произлиза от липсата на съответни закони или по-точно от принципи облечени в закони.

Но за това друг път.Дано не съм станал много досаден.:-))



Тагове:   Негово,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2142263
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930