Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2006 04:06 - Как да избегнем съкращение?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 4765 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.11.2006 04:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От средата на следващата година,ще е възможно да избегнем предстоящо уволнение с едно малко доносче против шефа.Родните законодатели са помислили и за пишештите доноси. Закон за защита на доносника пишат четири министерства. Точното му название е „Закон за защита на служителя, подал сигнал за корупция”

 

Законът забранява да се уволнява служител, който е подал сигнал за корупция, конфликт на интереси, нецелесъобразни сделки или каквито и да е други неща, които му се виждат далавери. В нормативния акт изрично се обяснява, че няма никакво значение дали сигналът е верен или не, стига да е добронамерен, а не клеветнически. Ако въпреки това началникът го уволни, "доносникът" ще получи освен шестте заплати обезщетение по Кодекса на труда и сума за морални щети, която няма горна граница.

 

Звучи обнадеждаващо,но ми е трудно да си представя „добронамерен” донос.Явно ще е нещо като Павлик Морозов,който добронамерено предал баща си.

Все пак трябва да има уловка.Законодателството ни е пълно със закони написани за цвят и мирис,а не за да работят.

 

Ето я и нея.

Ако въпреки това началникът го уволни, "доносникът" ще получи освен шестте заплати обезщетение по Кодекса на труда и сума за морални щети, която няма горна граница. Пък и какво му дреме на шефа,нали обещитението не плаща той.Парите за това са от бюджета,т.е  доносника на който са били шута,пак е  на гърба на данакоплатеца.

И накрая,единственото изискване е чиновникът да докаже, че е махнат заради сигнала и че "доносът" му е бил добронамерен.

Едно мъничко доказателство.Нещо като да не ходи човека из „кривия път” след като държавата му е асфалтирала големи и прави улици.:-))

 

 Дори и без да бъде уволнен служителят, може да съди шефа си за нанесени морални щети, ако докаже, че отношението на началника към него се е променило вследствие сигнала за корупция.Примерно,идвам сутринта и темерута и здрасти не ми казва.:-))

 

Ей такива смехурии мислят наште избранници.До сега не успяха да сътворят една програма за защита на свидетелите,за да могат да тръгнат процесите срещу организираната престъпност.Сега обаче ще гонят катаджията дето те посреща с „Да имаш да ми връщаш 10 лева?”

 

Интересно е че досега само две страни имат такъв нормативен акт. Те са Румъния и Великобритания, където законът носи точно това название - за защита на доносника.За Румъния не знам,но нашия едва ли ще върши работа като Английския.Просто в Англия има закони от 100 год,които вършат работа,а ние сме затрупани от постоянно кърпени недоносчета,правени на парче заради нечие изискване.

 

И накрая ще доживея ли времето когато няма да плащам за грешките на другите/не само аз/.Кога ще измислят закон който да бръкне в джоба на недобросъвестния държавен служител.В този случай,защо бюджета ще изплаща обещетение,а не конкретния чиновник?

 

 

 



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. sevda - нищо ново
23.11.2006 12:05
поредното малоумие на законотворците ни, какво се чудиш. Много често, с малки изключения, те дори не знаят какво точно приемат, докато някой не им докаже, че са сгафили, отново. Дали ще се коригират, едва ли - все пак за това се искат усилия. Всичко ще мине с обяснението - "такава е европейската практика"
цитирай
2. ravia - Естествено
05.12.2006 05:03
Естествено, че ще сътворят подобно безумие болните им мозъци. Нали 15 години се чудят дали да отворят досиетата и да размиришат лайната. Сега почва да се губи интригата, а и е време да научим следващите поколения на игричката "прецакай другарчето си", така че законотворците са хора с виждане в бъдещето...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2141695
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930