Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 09:50 - Законно ли е една кифла да струва 10 лв?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 8668 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Снощи по БТВ гледах поредния репортаж за „гадните спекуланти”, които ще вдигат цените и Смелите Държавни Рицари, дето ще упражнят контрол и ще наложат санкции.
Безумния репортаж даваше щандовете на един хранителен магазин.И нали телевизията не е радио,явно посланието беше насочено именно към независим от държавата сектор.
Колкото и тъп да е зрителя,трябва да разбере че пълненето на бюджета с вдигане акциза на горивата не е спекула.Не е спекула и увеличението цената на тока или пък на топлото тъй като дружествата имат разходи.Явно е нормално, разходите от загуби и неплатени сметки да се поемат от редовните платци.

Тия не са „спекуланти”, а честни и съвестни монополисти.Спекулантите са на свободния пазар,където държавата няма никакво отношение към ценообразуването.

И до някъде са прави.Само до някъде,обаче.

Какво обаче означава думата „спекулация” и какво е спекула?

Има няколко значения, но основното икономическо значение е покупката, задържането и продажбата на акции, стоки,валута и други активи с цел печалба от движението в тяхната цена, за разлика от покупката им за употреба или доход (от дивиденти, наем и т.н.). Основната характеристика на спекулацията е, че тя търси промените на цената във времето за разлика от арбитража, който търси промените на цената по място на търгуване.
Може да спечелиш,ама може и да загубиш.

Спекулация се употребява/според мене не съвсем правилно/ когато се заобикаля закона и плащането на данъци с цел да се получи по-голяма печалба. "Спекулация" означава търговия, която разчита на бърза и лесна печалба, или продажба на непозволени от закона цени; "спекулирам" е злоупотребявам/нарушавайки закона/ с нещо за своя изгода. Може би по-точни изрази са контрабанда,черна борса и т.н но пишештата интелигенция тая думичка я „шляпа” за щяло и не щяло,пък и не са дошли да ме попитат))

Друга употреба е когато се ползва метода на полуистината.Когато се поставя акцент на несъществен довод,а другите се скриват.Примерно ако за ЕС се говори само за парите които ще влезат в страната.Или обратното.Когато се разправя колко фирми ще фалират,без да се обясни че никой потребител няма нужда от некачествена и скъпа продукция.Е то в противен случай вместо да фалира, фирмата ще се разраства ако може да предложи конкурентноспособен продукт.

Толкова с теорията.Къде все пак е „спекулацията”?
Спекула и незаконно ли е на свободния пазар някой да вдигне цена?

Ще го кажа по друг начин.
Спекула ли е една кифла да се продава за 10лв?
Законно ли е една кифла да струва 10 лв?

Закона не забранява кифлите да се продават на свободна цена.
Пазарът пък казва,че няма проблем една кифла да е 10 лв.Стига да има кой да я купи:-))
Също казва че няма проблем ако на единия ъгъл е 10лв,а на другия 50ст.Информираноста също има значение в пазарните отношения.Не е виновен нито свободния пазар,нито търговеца,че някой го мързи да се затътри една пресечка още.

А журналистите дали са тъпи или просто спекулират с доверието на публиката?
Предполагам е второто,а и то също не е забранено със закон.Това по принцип е едно манипулиране на пазара,но едва ли това е движещата сила в момента.
Важното е да се „направи новина” както казва Бареков.За новината има един виц,че ако куче ухапе човек,не е новина,но ако човек ухапе куче,то това вече е новина.

Но куриозите, като хапещия кучета,не е от най-продавания тип новини.Най продаваните,а и съответно най-тиражираните са новините всяващи страх.Разновидност и следствие са новините за насилие.

Аз не откривам колелото или топлата вода.Това е всеизвестно и като въздействие се използва в рекламата и в PR кампаниите.”Нежното” оплюване по време на избори винаги цели да внуши че ако дойде опонента на власт,ще дойде края на света.Не че по-някога не сме били близо.Примерно по време на Виденовата криза.

Та време е българина да разбере че не всичко което чуе по телевизията и прочете в някой вестник е истина.Още по-важно е да разбере че едно е реклама или „новина” за събиране на аудитория,съвсем друго е действителноста.Няма да се спирам в момента на рекламата,въпреки че тя си служи с абсолютно същите средства.Само ще спомена „класиката в жанра”-Шлемник Байкалски))

Българина се има за тарикат,но всъщност има много слаба имунна система спрямо такъв род манипулации.Слуховете и очакванията обаче се материализират винаги в посока на покачване на цените.След целенасочената кампания,обслужваща определени интереси,беше съвсем възможно точно по пазарните правила,търговците да надуят цените.Това обаче не се случи пак заради простите пазарни закони.Просто народа ни има много малко свободни пари за харчене.След плащане на ток,парно,вода и купуването на някой и друг подарък, останаха много малко пари за презапасяване.Като прибавим и покупките на бяла техника, защото щяла да поскъпне 3-5%/леле,Ганьо хептен е обезумял/големите вериги за хранителни стоки просто не успяха да извадят брадвата.

Иначе имаше засилено пенсионерско присъствие в Била,но с жалките си пенсии и с по-някой и друг килограм захар и бутилка олио,не успяха да предизвикат търсения ефект.Не че въпросните магазини не се пробваха с някои отделни стоки.На никой не му е забранено да пробва,но никой не може да е по-силен от пазара.Това го може само държавата чрез репресивния си апарат.Монополите са тези които извършват спекула със защитата на държавата а виновни както винаги са Гадния Свободен Пазар.

И няколко думи за монополите.
Преди време бе създаден орган за контрол върху цените на естествените монополи - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Но тя е колективна и безлична комисия с недостатъчни правомощия. Досега не е имало случай да се публикува калкулацията на една услуга, да се обяви величината на печалбата, която се принажда към себестойността, и да се обясни защо се разрешава такава печалба.

А потребителя?
Потребителя духа супата,псува свободния пазар и иска всичко като по татово време да бъде държавно.Всъщност и той си е виновен и то не малко.

Наред с помията за страшни ценови скокове,се срещаха и мнения на уважавани икономисти,които обясняваха на прост език,че ние ефекта от „застопоряване” на валутата сме го изконсумирали и следва пазара да си следва законите.Т.е. и да има спекулативно вдигане на цените,пазара ще ги регулира в последствие.Ама кой да слуша и да чете.

Пък и какво разбират разни лъснати икономистчета.Те питали ли са бай Гроздан или кака Пена.Бай Гроздан сутрин закусва с едно джазве греяна ракия,защото кафето било вредно.И тъй като води природосъобразен начин на живот,сам си вари ракията на казана.А на казана идват всички новини.Ама икономистчетата нали не ходят на казана!!!

Кака Пена пък живее на първия етаж и разпитва всеки който влезе във входа.Тя първа научава новините и така спестява на входа средствата за купуване на вестници.Ама и нея не са я канили в телевизията.

Ей така стоят нещата.
Има още много да се учи народа ни,докато преодолее травмите нанесени му от комунистическото управление.Аз съм оптимист,че няма да е необходимо да минат 40 години, като в Библията, докато не остане жив никой който е роден в робство.Може би обаче не всички ще успеят да се променят.Може би за някои ще остане в сила това което разправяше Владо Въргала в началото на 90те:
„От цървул,маратонка не става”.
Това обаче си е индивидуален проблем на „цървула”:-))


Тагове:   кифла,


Гласувай:
0



1. анонимен - gati
05.01.2007 10:50
Прав си.Българите се маниполират много лесно.Това си личи по изборите.
цитирай
2. thehobbit - Виж линка по-долу
05.01.2007 11:36
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=124748&srcpos=3

" Предложение за сформиране на междуведомствена група, която да следи за спекулативно повишаване на цените, внася министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за одобрение в Министерски съвет идната седмица "

Интересно дали Р. Овч. ще следи и за спекулативно повишаване" на цената на централното отопление или пък на ... природния газ ...

Надали - но може да попита един много симпатичен млад турчин в махалата (който работи по 20 часа нонстоп усмихнат, вежлив и бъбрив, за да оцелее на наема) защо киселите краставици от каца поскъпнаха с 50 ст, на килограм.

Нека му затворят магазина, спекулант мръсен, кулак.

Или по-добре да го разстрелят с наган в тила...
цитирай
3. nio - Хобит, я виж пък това: http://...
05.01.2007 12:05
Хобит,я виж пък това:
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-01-05&article=173504

"Той призна, че държавата няма механизми, по които да контролира спекулата. Но все пак мобилни групи щели да следят дали качеството отговаря на цената и дали съдържанието отговаря на изписаното върху етикета. За нарушителите ще има жестоки глоби, каза Овчаров. "

Първо министър който заплашва свободния пазар за вдигане на цените е твърде вероятно психически болен и съвсем вероятно не за поста си.

Второ-как ти звучи:"Не можем да ви контролирами,но ще ви тормозим с проверки защото няма начин да не сте престъпници"

И трето как ще проверяват дали "качеството" отговаря на цената?Има ли закон който определя какво качество,на каква цена отговаря?Ти по им разбираш на законите?

И дали тия проверки ще засегнат Метро и Била или са за свободните "пършинги":-)))
цитирай
4. thehobbit - Maни, мани ...
05.01.2007 12:20
... как само звучи "спецотряд" - като "черезвичайная комисия" малко.

Нееее, Р. Овч. не е луд.

Луди са, които му дават зелника - в случая които се вързват на тая партенка, която преведена звучи така:

"Скъпи сънародници (съпартийци), в условията на вражеския капиталистически строй ние не разполагаме с МЕХАНИЗМИ - как хубаво звучи - за законна разправа с кулаците, спекулантите, изедниците и частниците (НЕП-маните), с каквито механизми (наган, нагайка, Лубянка) разполагахме в Доброто старо време... Но ви обещаваме, че ще ги тормозим колкото можем".


А иначе доколко цената отговаря на качеството, откак няма Комитет по качеството май се определя от интереса на клиентите ...
цитирай
5. tsbotev - nio,
05.01.2007 13:00
Това, че ще се бори със спекулантите първо го каза Н.Пр.С.С. Язък дето бащите им са давали толкова пари да ги учат. Лошото е, че народа не може да разбере колко са кухи и все за тях гласува. А монополите останаха единствени, чрез които могат да изпълняват "завета" на др. Луканов за термитите. Да крадат от тях, докато остане само черупката.
Пак се сетих за дядо П. Славейков.
цитирай
6. nio - Хобит, аз за това не им вярвам, въ...
05.01.2007 13:26
Хобит,аз за това не им вярвам,въпреки че със скърцане на зъби намалиха някои данъци.
Манталитета лесно се не "чупи" също като приказката за вълка и козината или за цървула и маратонката:-))
цитирай
7. nio - Ботев, ако трябва да сме честни, ...
05.01.2007 13:31
Ботев,ако трябва да сме честни,всички до сега са се опитвали да водят "кръстоносен поход" срещу "спекулантите и сивата икономика".И всички са се мъчили с полицейщина.Костов пък колко се пенеше като въведа касовите апарати...
Ама то тъй не става.Борбата трябва да се води с премахване на предпоставките,а не със създаване на нови.Ако ми остане малко време тия дни може да напиша повече.
цитирай
8. ridiculous - Nio,
05.01.2007 14:03
след като прочетох твоя постинг за кифлите, попаднах на постинга на andreycho:
http://andreytcho.blog.bg/viewpost.php?id=33839

Той се тревожи за съдбата на едно болно дете, чието лечение е много скъпо и родителите търсят средства.

Може би заради това, че се бях загряла към темата след прочитането на твоя постинг, аз се размислих за слогната връзка между ценностите и цената и не измислих много. Но по принцип това е една тема, съм която се подхожда или наивно (в стил ние сме едни чудесни хора и нека спасим...) или цинично.

Понеже ме кефи пазарното ти мислене, би ли мотъл да коментираш проблема от тази гледна точка (ако ти се прави, разбира се) в постинга на Андрейчо? Бих се радвала, ако и други хора с икономическо и пазарно мислене (което не е в домена на моите компетентности) напишат нещо по темата.
цитирай
9. nio - Ами отговора е прост. Когато хората ...
05.01.2007 14:08
Ами отговора е прост.Когато хората изкарват и им остава могат да отделят и за благотворителност.

Когато си вземат заплатата предварително изсмукана от платените данъци и минат през секирата на монополистите,не им остава многа.Тогава и добро желание да имат...
Нещата не стават с желание а с пари.
цитирай
10. thehobbit - Nio, Касовите апарати
05.01.2007 15:06
... са почти неизбежни при данъчна система, основана на ДДС.

В САЩ пък (където няма точно ДДС, а оборотният данък не е основен приход в бюджета) плащанията с кредитни карти обезсмислят опитите да се крие оборот - така и така безкасовото плащане е бъдещето, няма да се крие оборот от сделки на дребно повече.

Но това няма нищо общо с опити за контрол на цени (имало е такива опити и при Костов, но поне не с тази реторика).
цитирай
11. nio - Хобит, а за какво служат на обекти ...
05.01.2007 15:15
Хобит,а за какво служат на обекти които не са по ДДС и плащат единственно патент:-)))
цитирай
12. thehobbit - Ама как бе Nio
05.01.2007 16:34
... за да се разбере дали ОЩЕ са на патент (което зависи от оборота)...
цитирай
13. tsbotev - Nio
05.01.2007 17:36
Вярно е това, че е имало залитания. Един сляп човек, който продаваше бонбони, ядки и билети ми се е оплаквал навремето, че трябва да има касов апарат, което може да му направи само беля. И беше прав. Но това беше все пак преди 8 години. И тогава съм се съпротивлявал срещу подобни безумия. Например защо фирмите с оборот над 75000 лв. трябва да са регистрирани по ДДС. Отговорът на Й. Цонев беше - да се намалят далаверине. Е, намалиха ли се?
Сега да говориш за контрол на цени, за връзка между цена и качество е върховна глупост, но я приемам за нормална, изречена от тези хора. Това е начинът им на мислене. Именно затова не трябва повече да управляват. Те не могат да проумеят елементарни принципни неща. Например, че държавата трябва да се грижи за безопасността на продуктите, но въпросът с качеството е в ръцете на потребителите. И съотношението цена-качество го определя потребителя според своите разбирания за това.
цитирай
14. nio - Вярно е че 8 години е "отдав...
05.01.2007 18:07
Вярно е че 8 години е "отдавна" но аз имам добра памет и докато същите мутри се опитват да ни управляват не очаквам нищо по-различно.
Докато бяха на власт вдигнаха преразпрезелението и не отвориха досиетата.
Мисля че доста хора са на моето мнение и помнят това "отдавна".То си пролича и по изборите.
цитирай
15. nio - Хобит, дали си вярваш на това дето си ...
05.01.2007 18:25
Хобит,дали си вярваш на това дето си го написал?
Ала-бала.Има си ревизии за това.Така се принуждава всяка една дупка да си наеме счетоводител поради нарастналата бумажтина.

ЕДИНСТВЕНАТА причина е че се направиха на цигани и не допуснаха след твърдата сума за данък/патентния/ да направят една твърда сума за осигуровките.Примерно върху две минимални заплати.И само и само да не изпуснат някой лев от осигуровки,принудиха малките фирми да си сложат касовите апарати.И сега те плащат на счетоводители и пак на бюджета дават минималното:-))
цитирай
16. tsbotev - Nio,
05.01.2007 23:54
Нямаме различия в оценката по принцип, но не слагай всички под общ знаменател. Ето виждаш, че основните личности, които тогава са те дразнели (не само теб), отдавна нямат нищо общо с тези, към които се хвърлят стрелите и то не само от теб. Не обобщавай по този начин. Не е справедливо.
цитирай
17. nio - Не можах да разбера кои слагам под ...
06.01.2007 00:12
Не можах да разбера кои слагам под общ знаменател.
От "десните" дето ни управляваха само Надето не е лидер.А това че старите муцуни трябва да яхат метлите съм го писал и друг път.И ако греша бих се радвал.Но от доста места чета подобни мнения.

Ето мнението ми веднага след изборите
http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=20177
цитирай
18. tsbotev - За общия знаменател.
06.01.2007 11:21
И аз ги чета, но кои са те? Ето го общия знаменател. Обещавам ти да ти направя списък, а ти да го допълниш. А ти ако можеш, направи списък на тези, които трябва да дойдат. Обзалагам се, че ще бъдат по-лоши.
Дори Иван Костов все за това говореше - да дадем път на младите, т.е. да си отидат неудобните. И те си отидоха. Да не би да стана по-добре? От всяко дърво свирка не става. Някои си остават дървета.
цитирай
19. nio - Ами от някои свирка не става, но със ...
06.01.2007 12:30
Ами от някои свирка не става,но със старите ДСБ ще гледа следващия парламент по телевизията.
В СДС започнаха да се възприемат нови идеи.Стоянов обяви че скъсват с дясно-центризма.
Заради разните мутри дето не са си избили "социалната държава" от главата,нямам политически пристрастия към никоя партия.Възлагах големи надежди че с отделянето на ДСБ ще имаме истинска дясна партия.В какво се превърна обаче,няма да коментирам.
Не ме е грижа и кой ще управлява,стига да не са комунисти и да имат дясна икономическа политика:-)))
Според тия критерии,всички до момента са се провалили.Отделно,след като веднъж съм се излъгал в някого,не съм склонен да му вярвам пак.

И забележи.Не ноставям знак на равенство между хората с дясно мислене и преходните оляли се вече "лидери".

Който иска обаче може да си вярва ако ще и 100 пъти едни и същи хора да го лъжат.Вярата е нещо индивидуално и аз я уважавам:-))
цитирай
20. tsbotev - За това говаря и аз
06.01.2007 17:03
Все пак трябва да се раздели зърното от плявата. Аз познавам много хора от тъй наречените политици на прехода и между тях има и много свестни хора. Никога няма да се съглася всички да се поставят в графата "всички са маскари". И докато мога, ще се боря за това.
Ако си забелязал, ДСБ не го коментирам.
цитирай
21. kuromur - Драги приятелю Нио, Първо да те п...
08.01.2007 22:58
Драги приятелю Нио,
Първо да те поздравя за Новата Година- да си жив и здрав и ако някога съм те засягал- да прощаваш.
Второ, малко ти съм засегнат че не ми посещаваш блогчето.
Трето, даваш абсолютно точни определения за арбитраж и спекула- моите поздравления- подготвен си отлично! Само бих допълнил че при арбитраж риск няма.

Четох днес в нетинфо за Крива Паланка и Кюстендил и как ще се изсулят българите да пазаруват в Македония, ЗАРАДИ ОЧАКВАНАТА 50% ИНФЛАЦИЯ тази година. Малелее! Тук е време да те помоля да ми вземеш 100 грама шам фъстък че иначе трябва да си нося от Германия- пък след година и бонбони Черноморец няма да мога да си позволя. Това беше майтап.

По същество. Реално, както веднъж съм казвал, инфлация може да има от очакванията на хората. Оборотността на парите се покачва(другите фактори фиксирани), а това има ефект като на увеличаване на паричната маса- казано най- просто(мисля че ме разбирате). За да има 50% инфлация, трябва все едно паричната маса да нарасне с 50%(колкото външния ни дълг!). Е, не няма да стане. До 15% мисля че е нормалната най-песимистична прогноза- все пак сме си в борд.

Теоритично, искам да не ми се нахвърляш, само казвам теория, държавата може да манипулира цената на някои стоки чрез:

1. Държавния резерв
2. Вдигане и падане на мита, квоти, тарифи и т.н
3. Изкуствени изисквания за някои стоки(цвят, мирис, хиляда други качества на благо...)

Всичко това, само че прост инжИнер като Овч. не знае, не иска и да научи. Не може инженер да управлява икономика бе брат, не може. Жотката беше специалист, Орешарски- също е един здрав разум, ама Овч....

Имаш ли представа на колко и на кои хора е кумувал?






цитирай
22. tsbotev - Ало, kuromurq
09.01.2007 00:02
Хайде да не спорим за професии. Аз съм инженер. Но не съм Овч. Пък има "икономисти", дето не са kuromur. Все пак никога не искам да имам министър на икономиката, тъп като Петър Жотев. Познавам го "от упор". Пък и като Никито Василев. Та не ми говори за "икономисти". Имаше един лаф:ф "Като се зная какъв инженер съм, ме е страх да отида на доктор". Нарочно не споменавам другата професия.
цитирай
23. nio - За блога ти виноват:-)))Просто ...
09.01.2007 00:49
За блога ти виноват:-)))
Просто от Коледа насам съм много зает.

Няма за какво да ти се "нахвърлям".Държавата може да влияе на цената винаги когато влияе върху разходите.До сега имаше рестриктивна политика за навлизане на работници от други страни,а нашите заминаваха в чужбина.Така се намали безработицата,вдигна се цената на труда,но не е съпроводено със съответното нарастване на производителноста.Ниска производителност и висока цена на труда неизменно водят до повишаване цените на съответните стоки или услуги.

Кой ще е на върха на управленческата пирамида не е толкова важно ако се управлява екипно а не като някой сатрап:-)))
Един министър трябва да има доста повече качества от просто "добър специалист".Мениджмънта е наука да се управлява с помоща на съветници и главното качество е да се дава добър баланс между мненията.Примерно да определи баланса между икономическите,техническите и политическите съветници.Но пък е задължително да има добри икономически съветници и да се вслушва в тях.Проблема идва че често на първо място е "политическата целесъобразност" или пък тая на обръча от фирми.

А моето образование наистина е инженерно но малко нестандартно.Аз не съм се готвил да проектирам,а да обслужвам техника.За това пък специалноста ми е толкова специфична че да се каже че трябва да я управлява икономист,е повече от екзотика:-)))

А и въпроса е какъв точно тип икономисти трябва да се допускат в управлението?Аз смятам че трябва да са пропазарно насочени,а "кенсианците" да идат да доучват.

Има един популярен анекдот за икономисти: веднъж след съвещание с икономическите си съветници неотдавнашен американски президент ядосано заявил, че мечтата на живота му е да срещне едностранен икономист. На въпроса защо отговорът бил: дори и за най-простото нещо винаги ми казват "от една страна, е така, ама, от друга, е иначе".
Така че няма да намериш двама икономисти на едно мнение,докато инженерите от двете страни на желязната завеса често правеха идентични открития без да се познават и работейки в секретност.Така че написаното от тебе просто ми минава покрай ушите:-)))
цитирай
24. анонимен - ot kikimora
19.01.2007 14:00
Кабинетът ще озаптява високите цени с комисия

Спекулантите ще бъдат вписвани в черен списък за публично назидание

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2535&sectionid=16&id=0000101

Nio, имам чувтвото, че непрекъснато те провокират.:-))). Как мислиш дали спекулантите ще отидат да се срамуват в ъгъла, след като бъдат дружно порицани пред строя от камисията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137029
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031