Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2007 02:42 - Пазара или правителството могат да направят заплатите европейски?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 9707 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За мене това е тъп въпрос,защото правителството може да въздейства единственно върху заплатите на държавните служители.Постоянното увеличаване пък на държавния апарат,намалява възможностите за по-големи заплати.

 

Преди време имах интересен разговор с един анонимко в блога на tsbotev.Анонимкото се жалваше че при „свободния” пазар все бил прекаран.Всъщност използваше друга думичка,но ще я спестя.Писах му че сега всеки който не му изнася може да си хване пътя и да замине да работи в по-богата държава,при което бях наречен „престъпник”.

Предложих му да иде на село да пасе овцете,защото и там дават добри пари,но явно и това не му харесаJ)

 

Ами повечето хора не искат на клон,а искат на бюро.Това не е нито откритие,нито новина.

 

И какво казва пазара,когато за един клон има много маймуни.Или в нашия случай,за едно „бюро” има много желаещи?

 

Отговора е „очеваден”.Просто заплатата е ниска.Изключение до някъде правят някои професии при които профсъюзите извиват ръцете на държавата.Като пример се сещам за учителите които стачкуват преди началото на учебната година.Не че заплатите им са големи.Не и че работата им не е с огромно значение за цялото ни общество.

 

Може ли някой да ми каже как се почва работа като учител в средноголям град?Като изключим някои специалности,за другите места са се наредили опашки с кандидати,а назначенията обикновенно са най-меко казано по странни начини.

 

Влизането ни в ЕС ще позволи на много специалисти/не става въпрос само за вишисти/ да търсят работа в други държави.Вече започна да се чувства глад за някои професии.Лично за мене най-изненадващо беше че вече липсват инжинери.Логично е защото професията е универсална,за разлика от правистите.В годините на прехода обаче инжинерите бяха най-голямата група безработни специалисти.

 

Недостиг има и в текстилната промишленост и в строителството.

Днес в Стандарт има една статия:

 

3 бона заплата за баш майстор

 

Много ми е интересно ако не бяха пазарните механизми,колко десетилетия щяха да минат докато правителството даде такава заплата.

 

И така,веселия анонимко дето неще да напуска държавата или да пасе овцете,има и друг избор.Може да го вземат на някой строеж да носи кереча.:-))



Тагове:   Могат,   направят,


Гласувай:
0



1. piccola - nio,
18.01.2007 07:31
незнам какъв точно е бил разговора с Анонимко, но от това, което цитираш, съм наведена на мисълта, че Анонимко го мързи да работи:(
това ме натъжава, защото този всеобщ мързел е доста разпространен..и някак допълнително разглезва българската психика.
никой няма да плаща на никого за "неработене", или поне не в извън държавният сектор.
цитирай
2. анонимен - Ако се остави заплатата на пазара тя ...
18.01.2007 08:58
Ако се остави заплатата на пазара тя няма да мръдне,имам непосредствено наблюдение за работа Х,която се върши от Y-1 (т.е. недостатъчен брой) служители за минимални заплати.
цитирай
3. milionche - Аз съм за тезата, че пазарът
18.01.2007 09:23
трябва да определя нивото на заплатата. Но в България това скоро няма да стане. Нищо, че сме в ЕС вече....
цитирай
4. nio - piccola, четеш коментарите и ра...
18.01.2007 09:35
piccola,четеш коментарите и разбираш предполагам за какво говоря.:-)))
Ей тва "пазар" могу мръсна дума беее:-)))
цитирай
5. nio - Анонимен, има линк към статията. ...
18.01.2007 09:39
Анонимен,има линк към статията.Ако смяташ че 3000лв заплащане не е "мърдане" на заплатата...

Още миналата пролет заплащането по морето стигна 1500.
На минимална заплата работят само на места където има много желаещи и работата е "канапчийска".
Да не давам пак примера с овчарите:-))
Колко според тебе получава един майстор-готвач,може ли да вземеш двама некъдърни за да вършат работата на един майстор и дали добрите ресторанти не се борят за всеки такъв кадър.

Ама то не е на бюроооо.На работа се ходи посреднощ и се бачка якооо.
цитирай
6. pti - хмм,
18.01.2007 09:42
колкото и странно да прозвучи, моите наблюдения са такива:
Все още хората, които не получават 'правилно' възнаграждение са основно два типа. Едните (по-възрастни обикн.) все още се страхуват от работодателя и смятат, че фирмата ги храни(!), а не обратното, другите пък са т.нар. паразити, които си заработват заплатата върху гърба на съвестните работници(това е друг вид:))) ), които пък едва ли не са се оженили за работата и са й се отдали. Нооо не е виновен този, дето яде баницата, нали..
Работя в частна фирма и мога да ви кажа, че има поне 10 заплати, които може да се спестят ... или от друга страна ако се дадат на други ще има ОЧЕВАДНИ фин.резултати, ноо не бих могла аз да показвам тези неща, защото все пак се водя в опр. ресор(и може би няма да ми обърнат внимание за др.области). Единственото, което мога да направя, е да показвам конкретни неща, което да завиши изискванията.
За мен основното, което трябва да се промени е отношението към договора между работник и работодател. Двете страни да са, амаааа ИСТИНСКИ доволни, както и да претърпява развитие. Всичко опира и до самочувствие в крайна сметка. Колкото до пазарът, ДА - определя, затова колкото повече доволни има сред получаващите заплати, толкова и отношението към 'всички' ще се променя :)) към по-добро.

..извинете за хаотичните мисли..
цитирай
7. nio - pti, и аз съм наблюдавал уравнив...
18.01.2007 09:54
pti,и аз съм наблюдавал уравнивиловка във фирмите,когато ако трябва да се плати според заслугите на всеки,една част ще напуснат.Българина още не може да се пречупи че не може всички да получават еднакво.
Представи си един цех с дърти хиени и едно младо момиче което работи два пъти повече и взима съответно два пъти по-голяма заплата.Дъртите направо ще го изядат,въпреки че е нормално с възраста пъргавоста да намалява.
Точно в такива случаи съм наблюдавал как собственика определя неясни критерии и уравнява заплатите.
Това според мене е абсолютно неправилно,но се дължи на липсата на работна ръка съчетана с постсоциалистически манталитет.
И пак опираме до пазара.
Ако има достатъчно млади и способни кандидати,дъртите или ще си траят,или ще има шут по трибуквието:-)))

Ще се оправи положението обаче.Водят се преговори за работна ръка за текстилната промишленост и селското стопанство с Виетнам и други страни.Скоро мързеливите ще трябва да се боядисват в зелено и да фотосинтезират:-)))
цитирай
8. copycat - българинът все още "получава", а не "печели"
18.01.2007 10:12
Не е чудно, държавата, в ролята си на регулатор на пазарните процеси, твърде боязливо се отдръпва от пазара на труда. Сякаш държавниците ги е страх да оставят българина на собствените му сили и поддържат заблудата, че държавата едва ли не е длъжна да компенсира всяка несполука.

Класически пример за подобно твърде спорно поведение е компенсации за жертвите в Бяла. Разбира се ние всички съчувствуваме и скърбим за жертвите на катастрофата, то по какъв механизъм държавата изплаща компенсации? Всеки минавала по това място знае, че пътя е хубав, а сигнализацията е буквално на всеки 5 метра. За какво всъщност плати държавата? А когато плаща държавата плащаме и ние.

Подобно поведение на регулатора до голяма степен спира развитието на свободния пазар. Твърде много хора вярват в правото си да получавата, но не и в това да печелят пари.

Но, да, съвсем скоро чакащите да падне банана, ще трябва да го чакат на фотосинтеза.
цитирай
9. nio - copycat, не се отдръпва "п...
18.01.2007 10:36
copycat,не се отдръпва "предпазливо",а с огромно нежелание и скърцане на зъби.
Колкото повече пазарна икономика,толкова по-малко власт за политиците.Дори хилядите регулации дето измислят,не могат да се сравнят с власта директно да бъркаш в кацата.:-)))
цитирай
10. tsbotev - Nio,
18.01.2007 10:46
Виждам проблясъци. Което е добре. Искам само да добавя, че все още обявените заплати нямат нищо общо с действителните. Това ще бъде така до момента, в който работодателят няма да се принуждава да "укрива" част от заплатата, за да не плаща високи данъци и осигуровки. В много случаи затова изглежда, че има уравниловка. А всъщност не е точно така. Бумът на търговията около празниците е показателен. Въпросът е как да намалее сивата икономика и да се намалят преките данъци и осигуровки.
Впрочем, някой сеща ли се, че варенето на ракия и правенето на компоти и туршии също е сива икономика?
Но, аз съм убеден, че вече пазарът на труда е реален и работодателя ще се принуждава да плаща реални заплати. Защото безработицата е в нормални граници. Естествено има райони, където все още няма достатъчно работни места. Но в други има недостиг. Което значи, че ще се наложи по-голямо движение на работната ръка. Ако сега ми предложат европейска заплата в Тервел, тръгвам меднага. Без да се замисля. И ще живея добре. А който иска да работи, както е свикнал, след работа да пие бира с приятели и да играе табла и карти, няма да живее дълго време добре. И тези, дето чакат Правителството "да ги оправи" и те дълго време няма да живеят добре.
Дано най-после да го разберат.
цитирай
11. zemaria - Извинете за дългия текст- и още мога:))
18.01.2007 11:02
Нио този пръв не е хептен прав. Както всички, които съдят от собствената си камбанария. Приличаме на слепите мъдреци, които трябвало да опишат слон. Един писал, седейки отгоре, друг му се паднало да описва отдолу, под корема, а имало и трети, които били отзад- и всеки описвал едно и също, но различно, нали..
Тезата, защитавана от мнозина ми е пределно ясна-ще се помъча да я обобщя:
-няма безработица-има мързеливци
-доходите са ниски, пак щото ни мързи-който иска повече, да работи повече-има доста отрасли, където може да изкараш:паси овци, паси патки,
-пазарната икономика поставя всеки на мястото му. Имаш и алтернатива-навън, кат си толкоз ценен, опитен и т.н. Жалват се хора, които искат да сучат от държавата, за да мързелуват под нейното оскъдно слънце.
Пита се: кой инструмент на пазара ще вдигне заплатите? Ясно кой-търсенето и предлагането. Само че това не е съвсем така.
Нио, приятелю,
Вземи СВ то на който си искаш от юпитата, министрите и държавните чиновници, работили в последните 10 -15 години-вземи ако щеш и по стари, но тогава нета не беше разпространени вероятно ще ги няма.
Задай си простичкия въпрос? Аве кво е накарало тез умни хора, с езици, с блестящи кариери в частни компании или частни фирми, тъй добре работещи, тъй добре проспериращи, да зарежат бляскавата кариера тип западен мъж, и да предпочетат държавната работа за много по малко пари. Заплатите на държавните служители не са тайна. Патриотизъм, на полза роду? Знам и отговорите:
- възможността да крадат
-да лобират
- политически мераци и т.н.
Само че това не е вярно. Ако донякъде важи за определени много високопоставени, за мнозинството не е така. То нито има възможности, нито е знаело за посочените, когато се е хващало. Търсело е и търсят в държавата друго.
Ти си в бизнеса от 7-9 години. Аз обаче помня от 17 . Помня десетки хиляди бивши полицаи, военни, всякакви люде, взели по амнайси заплати на пениониране, отворили магазинчета, цехчета и кво ли не, които си загубиха парите. Видях десетки фалирали, сменящи се през три месеца наематели и кво ли не.Срещу частника се изправиха монополи, партийно протектирани фирми, големи акули и перачи и държавата-рекетьор. Но да не се отплесваме.
Високите заплати ще дойдат, когато бг работодателите усетят, че ценните работници избягат навън.-твърдение на разбирач, по радиото.
В момента бг бизнес е смесица от субективизъм, клишета , инфантилизъм, стремеж да си в крак на празна гайда, пунт и пластика-и ирационалност, която битува в главите на бг предприемачите. Истината е, че изобщо за някакъв бизнес може да се говори само в София и тук там из още два града, и то в отделни сегменти. Всичко друго е протектирано от партии, монополизирано от касти , сраснато с държавата и оплетено в някаква полусива, полупрозрачна маса, най отгоре на които седят хора със съвем далечни от пазарните разбирания. И как искате той да дава? Ми просто ще ви смени и хич няма да разбере, че губи, па и да разбере, егото е по-важно .Ще минат поколения, когато всеки работещ ще почувства пазарната оценка на ткруда си и ще бъде оценен.
Има два сбъркани изосновно постулати, които важат у нас. Не парите вървят подир властта, а властта е парите. Не пазарът, а властта. И то в условията на силна ирациналност.. Затова и бизнесът, от който чакаме правила, си е много повече ирационален, отколкото разумен.
Вижте представителите на големите компании, вижте там, където трябва да се дава пример. Там цари дружески хаос и тотална некадърност. Момчета и момичета, носители на престижни кухи титли без покритие. И някой ги търпи, представете си, защото сам е като тях. Митьо Пищова има няколко висши.
Ако съм регионален мениджър за Балканите и им искам резултат, ще вдигат рамене-такава е конюктурата, пречат ни.
Но тези надувки, вземащи солидни заплати, наричащи се юпита, със стандарт на такива, произвеждат продукт на минус за чорбаджиите- и понеже те са много големи-го преглъщат. Или ни продават по скъпо, отколкото у тях, без да им пука за стандарта ни. За целта се прави бясна реклама по основния инструмент на властта-медиите. И Слави пребира кинтите, а бай Стамат си купува прахът за пране два пъти по скъпо от родината му-Германия. Произведен в Румъния, разбира се.
И как ги избират?
Ако базата е впечатляващо CV, нали тогава недоразумението Жан Виденов ще се представи като екс премиер министър? Има ли частен бизнесмен, който заради това да го наеме на работа? Нали след време и Станишев ще може да напише същото като професионална кариера ? Ако базата за професионализъм е впечатляващо образование, тогава следват други изненади – дипломи от къде ли не, истински или фалшиви, заслужени с труд, или платени според тарифата.По тези причини ВСИЧКИ западникомпании, като дойдат в BG-то катастрофират в един и същ момент – при подбор на персонала. Тук ние живеем в зоната на лъжата, документалната измама, имитацията и фалшификацията. БГ бизнесът е това!
Големите западни компании, като влизаха у нас през началото на 90 те се обърнаха знаете ли към кой? Познайте? Към БКП и Комсомола. Днес вие виждате всичко онова, старото, само че в друг етикет. Всичко старо-с нови коли..Е, те това ли е пазара, тези ли ще ни оценят? Знаете ли, че обявите за работа от моя град са същите, като за Търново, да речем.
Успехът не е рационално, а у нас е ирационално понятие. Мери се на приказки и по фалшиви критерии. Едно време по соца имаше приказка-не ме гледай кво върша, а кво говоря, т. е важното е да отчетеш несвършеното, да го декларираш. И ти вярват, защото са като теб-декларират думи, обговарват въздушни кули...
цитирай
12. thehobbit - Въпросът на постинга
18.01.2007 11:07
... е дори твърде риторичен.

Няма съмнение в правотата ти, nio.

Естествено, пазарът не е съвършен, а българският пазар на труда е безкрайно изостанал, неразвит - нямаме структура и култура на предлагането на работна ръка, нямаме здрави, лишени от излишни интриги и емоции отношения между работодател и работник (пример - трудно е да напуснеш работодател, без да се нацупи. Защо? Не може да си позволи да ти плаща - дава ти добра препоръка и чао, после пиете ракия. Ама не става).

Но тези проблеми се решават от пазара. Т.е. в тази сфера е нужен повече пазар, за да се развие и пазарна култура.

Естествено, в екстензивни браншове с ниски приходи, дори да има недостиг на работници, заплатата ще е ниска.

Аз съм на пазара на наемния труд 1992 година нон стоп, никога не съм взел стотинка от бюджета (освен като член на изборна комисия, хахаха). Видял съм 96-97 година, когато хората се молеха за някаква, каква да е работа и заплата.

Видял съм, след десет години реформи, и горди хора, които не търсят работа, а си предлагат услугите.

В професията си съм преминал от това да чакам клиент за да си платя тока, до това да връщам клиенти, защото не са ми симпатични.

Държавата може би - на ужасно висока цена - може временно да повиши заплатите във всеки бранш (за последиците не говоря!)
Никой не може да ме убеди, че държавата може да даде на добрия работник гордостта и достойнството, които заслужава - те се постигат в конкурентна среда..
цитирай
13. thehobbit - zemaria
18.01.2007 11:09
чудесен коментар.

Но не мисля, че си противоречиш с Nio.
цитирай
14. анонимен - Анонимкото съм. взе да ми харесва ...
18.01.2007 13:22
Анонимкото съм. взе да ми харесва това взема и аз да си направя блог и да го кръстя така:) Странното е че не съм споменал че взимам ниска заплата. Най-готиното е че нио позна за мен .:) дааа бях козар в родното ми село 4 години и се отказах от заплата 800 лв.когато това бе 8 минимални заплати.и ан запад бях самоче там се оказах мързелив - признавам и неможах да си продължа следването заради пустия немски дето така и не го научих както трябва. не съжалявам и сегасам от добре по-добре. самоче докато бях в пустат германия видях как работи капитализма различо за "двата "вида германци а и си поговорих с не малко чужди студенти. Знам че имае отговор на това което ще кажа. Питах една млада кубинка какво мисли за Кастро и комунизма "След смъртта ми за жалост Куба ще падне в ръцете на САЩ защото младите забравиха или не помнят какво бе преди него но аз знам че не бих могла да уча ако не бе това и знам как баба ми е билапронститутка за някакъв американски сутеньор а дядо ми почти роб на шефа си. как и двамата не са могли да четат ,баб е била на 43 когато се е научила да чете и помня как ми четеше приказки. Ще се върнем от начало без здравеопазване без права и отново ще се борим за това което изгубих ме заради късата си памет" . вие също сте забравили какво е би преди преди комунизма и знам че няма да ви убедя в обратното но нашите деца и внуци ще видят това което са видяли нашите дядовци и надявам се да го променят и не разбирайте че ще върнат комунизма какъвто вие мислите че го познавате , нека бъде по- добър. не като сега . поздрави за вас - ние няма да бъдем промяната за ваше щастие:)))))))))
цитирай
15. nio - Зе,мерси за дългия постинг
18.01.2007 14:45
Няма разлика в мненията ни.Разликата е че се опитваш да обрисуваш цялата картина на посттоталитарното ни общество,а аз съм писал само за мъничките проблясъци и редките случаи на проработване на пазарните отношения.

Примерите за монополи и олигополи са изкривявания на пазара.Много от предприемачите наистина не блестят с нищо друго освен че са под нечие партийно крило.Т.е. дейноста им няма нищо общо със "свободния пазар".За манталитета пък да не говорим.

Преди време е на друго място съм писал по всички въпроси които поставяш по-горе.Проблема беше че тогава нямаше и тия мънички пробляскващи зони.Тогава хептен това което пишех звучеше като хубаво благопожелание.

Засягаш и темата за местните олигархии.Все се каня да напиша как възникват и функционират,но напоследък все не ми остава време.

Всъщност липсата на кадри не е единствения фактор за вдигане на заплатите.Ако се вдигат без да се променя производителноста и качеството се стига до непродавам продукт и фирмата се закрива или изнася на друго място.В строителството поради цените и прането на пари обаче такова вдигане на заплатите се оказа възможно.
цитирай
16. gantree - :(
18.01.2007 15:16
nio, прощавай ме, братле, но като ги погледна тези купища правописни грешки, и - направо нищо не ми се пише!

освен това темата с доходите на вечно мрънкащите е толкова досаден соц, че не виждам защо ти трябва да му се палиш чак толкова на този анонимен твой почитател.
цитирай
17. nio - Ган, досадна тема е, но това е &qu...
18.01.2007 20:46
Ган,досадна тема е,но това е "пирона" на левичарската пропаганда.
"Виждате ли като дойде свободния пазар,до какво ни докара"
Ама това че той никога не е идвал...
цитирай
18. анонимен - тъй де никога не е идвал, както и к...
18.01.2007 21:01
тъй де никога не е идвал, както и комунизма:)
между впрочем аз не съм "лвичар"не страдам от детската болест на комунизма.обкновените левичари са повече бунтовници без кауза даже не са и анархисти просто плямпала. така че необиждай:)
цитирай
19. nio - Анонимен, много си в грешка. Левите ...
18.01.2007 21:11
Анонимен,много си в грешка.
Левите имат много стройно изградена идеология,макар и погрешна.

А това че пазара не е "идвал",не значи че няма да дойде:-))
Калкото и да не им се иска на другарите:-))
цитирай
20. анонимен - разни леви, разни идеали:) ако все ...
18.01.2007 21:43
разни леви, разни идеали:) ако все пак дойде и проработи качаствено ще се окаже че не е утопия,но в крайна сметка ще е за сметка на някой друг ако не за наша безплатен обяд няма нали знаеш
цитирай
21. nio - Ами знам. Точно за това съм за при...
18.01.2007 21:46
Ами знам.
Точно за това съм за принципа че който го мързи да работи,да се боядисва зелено и да фотосинтезира:-)))
цитирай
22. анонимен - жалко че не става щото даже тия дето ...
18.01.2007 21:51
жалко че не става щото даже тия дето сега работят на драго сърце биха се боядисали за да е по лесно все си мисля че Юнг е прав дето казва че мързела е основен водещ стимул даже и за просперитета май всички се стемим с техническите ни помощници да замрзелуваме вечно но това не етемата тук и сега такаче извинявайте и лека нощттттттт
цитирай
23. ridiculous - То отговорът
18.01.2007 23:56
е ясен. Минимална държава и нещата ще се наместят, лошото е, че минималната държава означава редуцирани възможности за корумпетата, а пък на тях не им се ще хич тамън... Включвам се само защото преди няколко седмици ми попадна едно добро четово по въпроса, който дискутирате. Става дума за преведената наскоро книга на Айн Ранд "Капитализмът: непознатият идеал". Написана е вдъхновено, четивно и, макар писана отдавна, книгата звучи актуално, горещо я препоръчвам на всички, които се интересуват от темата.
цитирай
24. nio - И аз писах в блога си за тая книга. ...
19.01.2007 00:15
И аз писах в блога си за тая книга.Дано има повече хора да я прочетат.
Преди нея излезе и един роман,"Изворът".Той се чете по-лесно и също не е за изпускане.
http://mak-knigi.blog.co.uk/2006/07/02/a_8220_a_1048_a_1047_a_1042_a_1054_a_105~926938
цитирай
25. kuromur - Много ми хареса че засягаш произ...
19.01.2007 15:33
Много ми хареса че засягаш производителността, която е от 4 до 8 пъти по- ниска в България, отколкото в ЕС(на старите). За да се увеличи, трябва да се мисли не само за бързи печалби, но и за инвестиране, дори и за кредитиране. За монопола и олигопола- не 100% е изкривяване, има и естествени монополи в зависимост от това колко фирми може да издържи един пазар.

За заплатите- те са функция от производителността и квалификацията на един работник.

За образованието ни- без коментар.

Дойдоха едни програмисти от България да работят тук, в Източна Германия. Работодателите бяха толкова "доволни", че спонсорираха университета ни да си построи факултет по информатика. За съжаление, 99% от качествените ни кадри са в Сащ и Канада.

Друг пример- един колега сега завърши и му предложиха 10 000Е заплата от едно предприятие в Стара Загора! Помисли и защо немските фирми търсят "свои" кадри, когато правят бизнес в България, т.е. кадри с немско образование, изпълнителност и работоспособност.

Нио, радваме, че дори когато сме на различни мнения с тебе може поне да се мели брашно!!!

цитирай
26. kuromur - Имам един въпрос офтопик. Миним...
19.01.2007 15:44
Имам един въпрос офтопик. Минимална държава, ок минимална държава. Кажи как мислиш? Трябва ли да има преференции за родилки и за раждаемост или и за това трябва да чакаме на фондации, както предлага фамилия?
цитирай
27. geg - Пазарът си знае работата
19.01.2007 21:19
Ама в този смисъл и повишаването на заплатите в администрацията на определен етап може да доведе до повишаването им в т.нар. частен сектор. Така че да ги повишават - няма страшно...

А за парите на овчарите малко не съм съгласен - ако ги сметнеш на час не бих ги определил като големи.
цитирай
28. tsbotev - Хубава дискусия
20.01.2007 18:01
Съжалявам, че отсъствах и не можах да участвам пълноценно. Но и това, което прочетох ми е достатъчно. Излиза, че когато една дискусия се развие, от нея има смисъл. Защото нещата се избистрят и допълват. Остават изводите кое е добро и кое лошо. По-важното - към какво трябва да се стремим:
- да се развива пазара на труда;
- да се оказва натиск за "по-малко" държава;
- да се борим за по-малко "сива" икономика;
- да се проумее, че трябва непрекъснато да се повишава квалификацията на работниците;
- да се стремим към повишаване на производителността и ефективен труд;
- да продължи борбата срещу монополите от всякакъв характер (последен пример - безобразията на "Кока кола").
И още много неща, които колкото по-скоро се случат, толкова по-добре за всички.
цитирай
29. toshkata - много хляб ще изядем докато се случи ...
04.02.2007 14:20
много хляб ще изядем докато се случи всичко като хората
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137059
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031