Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2007 16:42 - До кога ще ни дават Германия за пример?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 4242 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Любимите примери на левичарите са Франция и Германия.Даже в едно предизборно студио Татяна Дончева се изцепи:”Разбира се че ще запазим преразпределението,защото така правят в Европа”.

 

Стария фокус дето все по-малко върви:”Така е в Европа.Това ни го налагат от ЕС”.

 

Аз обикновенно питам:

-В коя Европа?Ирландия в Африка или Азия е?

Не може ли да гледаме Ирландия или поне Англия?

 

Следва внезапно оглушаване и никакъв отговор.Веднъж само ми бяха извадили някаква стара таблица за средствата които отделя ЕС за по-слабите икономики.

 

-Ето виждаш ли?Ирландия е „напред” заради помощите от ЕС.

 

И наистина Ирландия и Гърция бяха с най-големи помощи./не си спомням точно годината/.

 

-А защо сега Ирландия е пример за икономически растеж,а Гърция достолепно по ориенталски, клепа на опашката?-питам пак аз.

 

И отново оглушаване.

 

Намаляването на данъците и „регулациите” ускоряват икономическия растеж.Дори и най-праволинейните левичарски икономисти обикновенно не го оспорват .Те този въпрос,обикновенно го прескачат.Нали си знаят песничката.Едно си баба знае-едно си бае.

 

Но високите данъци и регулациите предизвикват редица изкривявания които левите Гурута,също премълчават.Примерно за огромния процент безработни сред младите във Франция,следствие на един закон забраняващ да се уволнява човек на определена възраст по-рано от две години.Хе,че то хората за две години се женят,развеждат и пак се женят.Ако имаш „късмета” да наемеш някой некадърник и кръшкач,е по-лошо от това да си се оженил за негоJ)

 

Лисабонската стратегия предвижда редица мерки за ускоряване на икономическия растеж и за премахване  на някои от изкривяванията.Тя дава насока по която волю-неволю ще се движат страните в ЕС.Нашите политици не гледат обаче целта и пътя нито в близко,нито в далечно бъдеще.Това че някои страни все още имат голямо преразпределение,не значи че в близките 10 год ще е същото.Най-елементарно е да се види как са се променяли тези параметри в годините, за да се добие представа за тенденциите.

 

Ето една извадка от News.bg:

 

Промените в данъчните ставки са неизбежни, коментират от KPMG. През миналите 14 години в 86 страни, включени в изследване, средният данък върху печалбата е намалял от 38% на 27.1%.

Практиката показва, че страните, в които има намалени данъци, е постигнат по-висок ръст и привличат повече чуждестранни инвестиции.


През изминалите 14 години най-голямо намаление на данъците отбеляза Германия, която намали корпоративния данък от 79.9% на 38.8%.

 

Не че германските политици са много по различни от нашите и нямат желание да имат максимално голям контрол над икономиката и живота на хората.Както съм писал и преди,причините са прости-конкуренция в световен мащаб.Пак там и това е написано:

Много западни фирми обмислят да преместят производството си в страни, в които има по-ниски данъци.
Това се потвърждава и от проучване, проведено във Великобритания, според което 20% от компаниите смятат да прехвърлят дейността си в страните от централна и източна Европа.
Анкетирани са около 600 британски компании.

Политиката и икономиката са много бързо променящи се.Особенно в днешния глобализиращ се свят,с навлизането на пазара на азиатските икономики,всеки забавил се с промените,рискува да плаща скъпо и с големи лихви.Нашите управляващи обаче явно до последно ще опитват да изстискват икономиката,осребрявайки власта в полза  на лични и тясно партийни интереси.

А Германия ако продължава по същия път,скоро ще излезе от примерите дава ни за оправдание на данъчния грабеж и протекционистичните регулации.От регулациите ще спомена само безумията в проектозакона за лекарствените продукти.Но за това друг път.Нека да видим каква поредна фантасмагория ще сътворят избранниците ни.



Тагове:   Германия,   дават,


Гласувай:
0



1. geg - Нека да видим, но и да ги "подбутваме" :))
23.01.2007 18:54
Така е, но имаме и положителен пример - ДОД от 40% (1997) и 39% (2001) падна на днешните 24% през 2005г. за най-високата ставка, а данъка върху печалбата - от 30% (2001) до 10% днес
Сега най-фрапантно е, според мен, положението със скритото облагане чрез т.нар. осигуровки и други подобни "хитринки" като, например, въвеждането на ДДС за дейността на нотариуси и адвокати
И най-вече безбройните регулации, които не само пречат на пазара, но и корозират доверието в правовия ред, а и кърмят юначна корупция
Регулациите са и ахилесовата пета на ЕС и, колкото и фантастично да звучи, се надявам новите членки да са необходимата критична за Съюза маса, която да причини по-радикалното му реформиране в посока по-малко държава в икономиката и повече свобода за личността.
цитирай
2. nio - Добре е намалението на някои дан...
23.01.2007 19:15
Добре е намалението на някои данъци,но най-тежкия,осигуровките не е мръднал.Има обещания ама...
Всъщност по-важен е процента на преразпределение,защото отразява по-пълно картината.Няма как да смятаме скритите данъци.
Никъде не съм виждал статистика за приходите от глоби.Има сигурно 1000 начина да се изтискат пари.
Виж един стар пост.
"11 начина по които държавата извлича максимално пари от населението"
http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=28469
цитирай
3. geg - Мдаа...;)
23.01.2007 20:05
Е, и при осигуровките има движение в тази посока, но с темпове и в размери, които са по-скоро прах в очите
Но регулациите, регулациите...
Приходите от глоби ги има в отчетите за изпълнение на бюджета (за тази година са планирани 170 млн. лева и сигурно ще ги преизпълнят), но те са пряко свързани с регулациите, а и всички знаем, че колкото са събрани в приход на бюджета, дваж повече са прибраните лично от "глобяващите"
цитирай
4. nio - Тя темата за регулациите е много ...
23.01.2007 20:26
Тя темата за регулациите е много дълга и сега не ми е кеф да пиша за тях.
Обаче създават непроверими изисквания.За да се спазват половината населения трябва да се проверяващи на другата половина.После трябва да внесем още хора да проверяват проверяващите:-)))

Не знам дали си запознат с дивотиите за млякото.То покрай ракията не се чу много,пък нямам време да пиша.
Представи си че си кмет в едно село и почваш да пееш кой няма разрешение да продава мляко и кой си вари ракия в къщи.То че няма да си повече кмет е едно ами трябва и селото да напуснеш ако искаш да не те убият с камъни:-)))

Пък за потребителите и глобите им мога книга да напиша.
Имаше един случай дето Михнева беше излязла по телевизията и размахваше някакви прашки с верижка.Била се обринала от верижката/дърта ама ходи с прашки с верижка:-)))/Имах работа при потребителите и гледам събрали от магазините една купчина бикини да ги пращата на проба в лабораторията.Викам им да не се радват,защото не могат никого да глобят.От лабораторията всичко ще е ОК.След няколко месеца пак отивам и ме питат как съм познал.
Ами какво да познавам.Знам как се прави изследване на текстил.Една проба е 200лв и един човек цял ден се занимава с нея.Та за една бикина от 1 лв няма кой да се разправя.
Та тия същите фитки като налагат глоби би трябвало да разбират от текстил,кожа,химия и какво ли не.Понеже е невъзможно,за да се следят всички простотии,трябва да имат стотици служители за един провинциален окръжен град.
Е такива работи от личния ми опит.
цитирай
5. dosheva - Нио,
24.01.2007 11:38
две идейки:

Като питаш за разликата между Гърция и Ирландия. Не мисля, че причината е ориенталския манталитет. А защо Испания и Италия не са толкова развити икономически като Франция и Гернмания?
Според мен топлият климат оказва доста силно влияние върху стимула за работа. Кво му трябва на човек, когато е топло - ще отида за риба, за гъби, ще има ябълки в градината, няма да купува скъпи ботуши, топли дрехи, няма големи сметки за ток.

А за прашките от 1 лв. Ми за 1 лв. - такова качество. Има го навсякъде. В САЩ също има магазини за 1$. Тук идва момента на интелигентния потребител. Винаги ще има магазини за бедни, и такива за богати. И ще са с различно качество. Просто....всичките тия регулации са за пълненето на нечии джоб, и за поддържане на големите.
Съгласна съм, че трябва да има качество на хляба в магазина, но...ако аз съм решила да си купя питка /мляко/ от село, не мисля, че трябва някой да ме спира и да преследва милата баба.
цитирай
6. nio - dosheva, в закона за потребителите ...
24.01.2007 12:34
dosheva,в закона за потребителите понятието "интелигентен потребител" е заменено с презумцията че всички са безмозъчни и държавата тарябва да ги защити от търговците-разбойници.:-))

Не може да продаваш стока с табела"Без гаранция".А голяма част от това което влиза внос наистина не може да се върне.
И какво според тебе прави търговеца.Надценки до...
Няма вратичка при която потребителя да има право да избере евтино но без гаранция.В края на краищата пак последния по веригата го отнася.

Егати демагогията.Отнемат ти основни права,чрез закон който се казва "Закон за ЗАЩИТА на потребителите".
цитирай
7. betoveni - nio когато българите
24.01.2007 19:28
Когато българите започнем един по един да работим в Германия тогава и те ще станат като нас.Защо на фирмите връщат данаците а на нас редовите изтормозени граждани не.Един приятел работеше на вънка и когато си доиде от там му изпратиха една част от данаците които не е използвал(като за здравна застраховка,местен данак).Съгласен съм с теб по въпроса за гаранцията,трабва да има контрол над качеството но не българин да проверява българин.Защото ние сме страшно племе,и кадето и навънка да отидем в повечето случеи се ''осираме''.
цитирай
8. анонимен - :)))
09.02.2007 00:56
"Добре е намалението на някои данъци,но най-тежкия, осигуровките не е мръднал...."
тогава заккаво да говорим?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137143
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031