Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2007 07:26 - „Вся власть советам” и пролетарията да духа таратора
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 5937 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2007 07:39


КГБ тръгва от комисия за борба със спекулата

 

Това е заглавие от в.Стандарт.Може би по-младите,на които старите руски филми са им непознати, не знаят че чрезвичайна комисия (ЧК), а после Комитет за държавна сигурност (КГБ) започва като РуменОвчаровата „комисия за контрол на цените” и борба с гадните спекуланти.

 

Много се изписа и изговори за безмислената и популистка РуменОвчаровата идея.Аз самия докато пишех „Законно ли е една кифла да струва 10 лв?”,си мислех че това е поредната безсмислица за хвърляне прах в очите на „червените бабички”.Явно обаче, БСП съвсем сериозно са решили да да налага цени и да диктува условията на търговците,обезмисляйки едва прохождащата ни пазарна икономика.

 

Вълкът козината си мени но нрав,не.БСП пък не забравя основните постулати завещани от чичко Маркс-„Пазара е зло и източник на експлоатация и ограбване на пролетарията”.

 

Всъщност дреме им на върхушката на БСП за пролетарията.Творческата интерпретация на Лениновия девиз” Вся власть советам”,е превърната в познатата от близкото минало, власт на малка група номенклатурчици.

 image

Дали защото капитализма към който сме се запътили,намалява власта на управляващите,или защото лакомията е прекалено голяма,по върховете поставят и стария въпрос”Колко дявола могат да се поберат на върха на една игла”.Въпроса творчески е интерпретиран до „Колко вожда могат да водят бащина дружина?”.

 

РуменОВЦИТЕ се подритват под масата,Гоце мъмри съвета на тройната управляваща коалиция и всички заедно се борят със зъби и нокти да ограничат свободата на обикновенния българин.

 

Няма нищо необяснимо.Колкото народа е по-свободен,толкова властимащите са по ограничени.А власта е пари и то мнооого пари.

 

Вальо Топлото е мъничка прашинка в огромната машина ограбваща народа.Ами София да не е единственния град с „Топлофикация”?

Ами застреляния кмет на Елин Пелин и проверката за 11 млн. лв.  изтекли в частни джобове?

Ами Старозагорския кмет покрай който гърмяха две бомби и групичката около Емилия Масларова избрана от Стара Загора?

 

Творческото прекрояване на девиза роди „Вся власть советам и пролетарията да духа таратора”,като под „советом” се разбира мъничка група електоратоизбрани.

 

Започнах с едно заглавие от статия отразяваща изказване ва Милен Велчев пред БТВ и отразено във вестник Стандарт:

 

Опитите на някои представители на БСП да върнат социализма продължават, но, слава Богу, са безуспешни. И те ще бъдат безуспешни поне докато НДСВ е в тройната коалиция. Един от тези опити беше и идеята за създаване на комисия за контрол на цените начело с Румен Овчаров. Тя трябваше евентуално да наказва "спекулантите", които си позволяват да повишават цените необосновано. Това обаче е работа на правителството и неговите съществуващи органи. Като комисията за защита на конкуренцията например. Когато това е налице, няма въобще смисъл и полза ние да разсъждаваме дали цените са спекулативни или не. Те са такива, каквито ги определя търсенето и предлагането и съотношението между тях. А всичко останало е субективно желание или да се харесаш на електората, или да увеличиш властта си в общество, което не би трябвало да носи тази власт. Властта, която имаше правителството на БКП в минали години - да налага цени и да диктува условията на търговците, няма как да бъде повторена в условията на едно пазарно общество. Желанието е може би рецидив от манталитета от едно минало. Между другото една от първите комисии по спекулата в революционна Русия - преди създаването още на Съветския съюз, е била преименувана на чрезвичайна комисия (ЧК), а после на Комитет за държавна сигурност (КГБ).

 

Все пак комисията за наблюдение на цените е един беззъб орган. Щяхме да имаме непреодолими пречки да се съгласим с неговото създаване, ако този орган беше създаден с истински контролни функции. Но при положение че България вече е част от един голям пазар, цените у нас ще са като цяло подобни на тези в Европейския съюз. НДСВ има съображения да не участва в тази комисия и ние не виждаме смисъл от нейното съществуване.

 

Верни неща.Милен Велчев рядко казва нещо истинско.Къде все пак е уловката?

 

Велчев започва да „влиза в час” винаги когато власта започва да се изплъзва от ръцете на НДСВ.Да си припомним речта му по повод удостояването му с титлата “Доктор хонорис кауза” на софийския Университет за национално и световно стопанство.Речта беше със заглавие „Неравенството на свободата, несвободата на равенството”/целия текст/.Велчев изведнъж стана „либертаниянец” и започнаха обещания за намаляване на данъците,премахване на данък върху корпоративната печалба и т.н.

 

Естественно всички обещания бяха с малката уловка:”Само и само ни изберете пак”J))

След тия прокапиталистически излияния, обаче братски се прегърнаха с БСП в името на власта.

 

Комунистите обаче си имат строги завети от дедите.” Вся власть советам” или по български „Власт не се дели с НИКОЙ” не се дели дори с народа.

 

Всъщност, Велчев в изказването си подхвърля защо толкова бързо си смени мнението за ползотворната политика на тройната коалиция.

 

Като коректив на сегашното управление ролята на НДСВ е по-важна, отколкото на десетките опозиционни партии, които се конкурират помежду си кой по-остро ще критикува правителството. Никой от тях не може утре да спре създаването на една истинска комисия за контрол върху цените и за наказване на спекулантите, в кавички. Никой от тях не може да спре увеличаването на държавните разходи толкова, колкото се иска на някои кръгове от БСП. Никоя опозиционна партия не може да наложи намаляването на данъците така, както ние направихме това през миналата година.

 

Мамка му как мразя „фурнаджийските лопати” и политическата хамелионщина.

Това си е обаче лично мое мнение.

 

А ти народе ВЕРВАЙ!!!

НДСВ е единственния твой закрилник и СПАСИТЕЛ.

НДСВ е единственната ти надежда и упование.

ВЕРВАЙ и ще ти се даде.

Вервай и твое ще е царството на „800те дни”

 

Амин!!!




Гласувай:
0



1. thehobbit - Днес бях в ... Ковачевци
25.01.2007 16:00
Ъхъ. С къщата музей, паметника и ... някакъв шеф в общината с дръзкото име Сталин Едикойси.

Общото впечатление - ще има подробен пътепис:) - не изключва комисии по цените, напротив.

Тези хора - другарите - не са мръднали У главите и милиметър.
цитирай
2. geg - още нещо по чичко Маркс и по... Опасен чар
25.01.2007 18:49
Той чичко Маркс беше казал и нещо от сорта, че при определени условия държавата става частна собственост на бюрокрацията. Явно така разбират капитализъма нашите приятели Франк Лойд Овч-овци.
А по времето на Велчевото министерстване данъците върху дохода (от 39% до 24% за високата ставка) и печалбата (от 30% до 15%) наистина падаха на няколко пъти, сиреч - политиката за това беше последователна.
цитирай
3. nio - geg, много съжалявам, но трябва да ...
25.01.2007 20:01
geg,много съжалявам,но трябва да ти кажа че в момента си се объркал така както се бърка мнозинството от народа ни.

Не можеш да съдиш за изземването/грабежа/ от страна на държавата само по един данък.В случая за който ти говориш имаме най-ретроградния и отвратителен вариянт.Намаляване на преките данъци и компенсирането им с непреки.

За това по-достоверен критерий е процента на преразпределение.Смята се че над 40% преразпределение е социалистическа/лява/ икономическа политика.

За справка.СДС управляваше известно време при преразпределение 40% като в края на мандата "десните" го увеличиха на 42%.НДСВ пък не са падали под 42%.Сега очаквам данни за изтеклата година и едва ли ще е под 41% въпреки намалението на някои данъци.

Бях ти постнал една препратка към стар мой пост.Ето я пак.
"11 начина по които държавата извлича максимално пари от населението"

http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=28469

Описаните неща са преди един век,а сега има и нове техники за грабеж.Извадката е от "Либертаниянството-въведение".

PS Потърси в Гугъл "непреки данъци"
цитирай
4. kuromur - Друг мой сердечний, оченъ много к ...
25.01.2007 22:39
Друг мой сердечний,
оченъ много к съжалению тъй ошибалсъя. Где сериозно написано что преразпределение времени НДСВ бъило 42%? Реалние данни очен понятни- 36%- 38%. Если тъй хочеш у меня етие данни ест. Толкo скажи мейл.

Пиша ти на развален руски с българска клавиатура да не го забравиш- виждам че то е страст:-)))

цитирай
5. geg - nio, за какво съжаляваш - не съм твърдял друго
25.01.2007 22:54
Просто казвам, че поне в една област - преките данъци имаше последователна политика. Сега уж падна корпоративния данък, пък, например, върнаха данъка върху дохода от доброволна пенсия на 15% (от 12%).
Но честно казано, май, основното, което ми прави впечатление е, че имаме като общество (не конкретно ние двамата) проблем с комуникацията - някаква своеобразна презумпция за "виновност" на другия витае във въздуха и ни пречи да се разбираме.
цитирай
6. nio - kuromur, прди време имахме спорове ...
25.01.2007 23:51
kuromur,прди време имахме спорове че това като ниво на на преразпределение било нормално.Не ми се търси из нета защото съм поствал линкове поне 1000 пъти.
Но ако си намерил нещо друго пусни един линк.
Можеш да попреровиш объркания сайт на ИПИ :-)))

Отгоре на всичко увеличиха и администрацията.
цитирай
7. nio - Курумур, това което даваш като п...
26.01.2007 00:05
Курумур,това което даваш като проценти всъщност са обещанията им.Е и аз съм сбъркал но с по-малко от 1%
http://ime-bg.org/flat/1-6.htm
Знам че ИПИ са любимци на всеки левичар,но данните са от Министерство на финансите.В последствие бяха малко коригирани и за това говоря за 42%.
цитирай
8. nio - http://www. parliament. bg/?p...
26.01.2007 00:16
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=155&id=217
Комисия по бюджет и финанси

П Р О Т О К О Л
от съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика
02.11.2005

При това положение това, което каза господин министър Орешарски, ще има преизпълнение на бюджета. Това отсега трябва да е ясно. По наши оценки това преизпълнение ще бъде над 1 млрд. лв. през следващата година. И ако добавим този , млрд. лв. към приходната част на бюджета, ще получим общо преразпределение около 42 процента – това е нашата прогноза, тоест, ще имаме преразпределение над 42 процента.
цитирай
9. nio - http://financebg. com/index. ...
26.01.2007 00:18
http://financebg.com/index.php?rid=1004&id=1010&more=12525

Високото преразпределение вреди на всички, защото означава и високи данъци, което от своя страна възпира икономическия растеж. В началото на своето управление НДСВ обеща да намали преразпределението на 35%, но вместо това го повиши до 42-43% от БВП. Нива от около 40% са средни за страните от ЕС, но много високи в сравнение с най-бързо развиващите се икономики като Ирландия и прибалтийските републики (около 30%).
цитирай
10. nio - Курумур, това е само за 5мин в Гугъл. ...
26.01.2007 00:21
Курумур,това е само за 5мин в Гугъл.Тоя спор съм го водил в повече от 1000 поста.Хобит,Зе Мария,Ган, др могат да го потвърдят.
Трудно можеш да ме хванеш неподготвен,защото просто избягвам да говоря за неща които са ми непознати.
Пример спора за централната банка.Просто финансите са ми сухи и неприятн
Поздрави
цитирай
11. kuromur - Значи съвсем сериозно имам 2МБ д...
26.01.2007 00:51
Значи съвсем сериозно имам 2МБ доклад, съвсем сериозен- от съвета за икономическо развитие- показва цифра за 2004 33.1 % и средно за ОЕЦД 36.3%. Под тоя доклад стои ОЕЦД и му вярвам напълно. Дай ми мейл в pm и го имаш.

Вот наполно сериозно у меня ест доклад, из исключителъной серизности- очевъидно что преразпределение является 33.1% для 2004.

Удача,
цитирай
12. nio - Всеки има право на вяра. Нали така. Е ...
26.01.2007 00:55
Всеки има право на вяра.Нали така.
Е в случая аз си избирам на кого да вярвам.
Ти също имаш право да си избираш:-))
Ще ти пратя един мейл в ЛС,но това не значи че ще си променя мнението.:-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137025
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031