Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2007 07:40 - След 223год европейски заплати,а след 43год на 100работещи,123пенсионери
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 7708 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2007 09:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кофти заглавие,ама не съм ги измислил аз тези цифри.

През изминалата седмица се проведе конференцията под мотото „Българската стратегия по заетостта - бъдещи предизвикателства".

 

Данните са изнесени от Евгения Георгиева, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.Прогнозните изчисления на Института за пазарна икономика, включени в презентацията на Георгиева, показват, че при годишен ръст на БВП от 3 процента на човек, заплатите в България ще се изравнят с европейските в 2230 година.

 

При ръст от 5 или 8 процента това ще стане съответно през 2080 и 2043 година.

 

Икономическия растеж е зависим от индекса на икономическа свобода.

Вече писах че левичарите обикновенно оглушават на въпроса:

Трябва ли ни по-голям икономически растеж?

 

Казано с други думи”Трябва ли ни по-голяма икономическа свобода”?

Не знам за тях,но на мене ми се иска поне децата ми да доживеят и то в собствената си страна,достигането на европейския стандарт.

 

Няколко думи за индекса на икономическа свобода.

България заема 62-о място в класацията на най-свободните икономики в света за 2007 г., изготвена от фондация Херитидж. Класацията се публикува всяка година от базирания във Вашингтон мозъчен тръст - фондацията Херитидж и от “Уолстрийт джърнъл“

.

Оценявани са 157 икономикиот цял свят по 10 показателя за икономическа свобода. За 13-та поредна година първото място печели Хонконг с най-високи оценки по четири показателя (свобода на търговията, свобода на инвестициите, финансова свобода и права на собственост) и с общ резултат 89,3 от максимум 100 пункта. Следват Сингапур с резултат от 85,7, Австралия - 82,7, САЩ - 82 и Нова Зеландия - 81,6. Като цяло, европейците се радват на по-високо от средното ниво на икономическа свобода, но рестриктивните политики в сферата на труда бавят растежа на региона, сочи класацията на Херитидж. Общото равнище на икономическа свобода в Европа е 67,5 пункта, което е доста над средното за света (60,6) и прави Европа най-свободният регион в икономическо отношение в света. 

Най-свободната икономика в ЕС и шеста в света е Великобритания, която дължи челната си позиция на облекчените процедури за регистриране и закриване на фирми, достъпа до чуждестранен капитал и отворената си банкова и финансова система. В топ 10 на най-свободните световни икономики попадат и Ирландия (на 7-о място), Люксембург (8-о място) и Швейцария (9-о място).

 

За Европа може да погледнете „България - на едно от последните места по икономическа свобода в ЕС”.

 

Друго което ми направи впечатление от изнесената информация е че в зелената книга за модернизиране на трудовото законодателство, представена пред ЕК, се посочва необходимостта от повишаване на гъвкавостта на трудовия пазар, осигуряването на нови работни места, което в крайна сметка да доведе до намаляване на безработицата.

В това отношение България въпреки положените усилия изостава, 2.1% от българите са заети на непълно работно време, в сравнение с 16.4% от работещите в страните от ЕС.Положението при заетите на срочни трудови договори е още по-лошо. 6.4% за България в сравнение с 2.5 пъти повече работещи в страните от ЕС.

 

За да не ставам повече досаден на четящите,няма да пиша повече цифриJ)

 

Искам да припомня,че положението със „непълното работно време” и срочните договори е такова вследствие шумно рекламираното „изваждане на светло на сивия сектор”.Това са последствията от прекалената регулация и полицейщина от страна на управляващите.Законно почти беше отнето правото да се наема работник на непълно работно време.Вярно е че част от договорите станаха за пълен работен ден,но част от „непълните” потънаха направо в мрака.Танту за кукуригу.:-))

 

Бюджета не пращи от препълване,а тия които „доработват” на втора рабата,почти задължително го правят нелегално.

Index of Economic Freedom




Гласувай:
0



1. outfaced - интересно това за свободата ...
29.01.2007 09:29
не се бях замислял. Сега обаче имаме май обратния ефект от влизането ни в ЕС - започва по скоро масово налагане на допълнителни ограничения.

а относно това че ще имаме европейски заплати след 223год, както беше написал някой под статията в КАПИТАЛ-кариери, да се говори за такива срокове е смешно ... :)
цитирай
2. nio - Влизането ни в ЕС няма да ни подобри ...
29.01.2007 09:54
Влизането ни в ЕС няма да ни подобри управлението.
Гърция например е на 36 място в Европа и на 94 в общата класация докато Англия е съответно на 1в Европа и 6 в света.

А това за 223 години,може да е смешно само на някой мазухист.
За мене е жалко,страшно и обидно.Това обаче показва простата аритметика.
цитирай
3. dosheva - жалко, страшно и обидно?
29.01.2007 10:07
Стига де. Това е популистко.
Нито земята ни е на техните цени, нито къщите, нито апартементите. Нали се сещаш, че билетчето за градския транпорт тук е 35 цента, а в Германия е 2 евро. За услигите - фризьор, козметик, масажист - нещата са 10 евро /малко преувеличено / срещо 70 евро. Хайде...стига сме си сравнявали заплатите. ДА, не можем да пътуваме като германците и да плюскаме толкова много като тях, ама си имаме доста по-хубави неща.
цитирай
4. betoveni - Заплатите
29.01.2007 11:13
Това за заплатите е много болна тема.Защото господата "Управляващи" са решили дайте първо ще вдигаме цените та да се изравним с Европа,а после ако са останали хора в България ще видим как ще им оправим заплатите.Извинявам се но при това тяхно мислене не съм изненадан че сме на едно от последните места,изненадан съм че не сме на последно.
цитирай
5. kuromur - Нио, подготвям нещо голямо, но ще е ...
29.01.2007 12:40
Нио, подготвям нещо голямо, но ще е след сесията. Ще напиша пост, че всичките тея сметки са напълно погрешни. За съжаление, тоя, които ги е правил, барабар с всички доктори от ИПИ меко казано са се пообъркали. Засега не мога да ти кажа повече. След като направя изчилсленията, което ще ми е след сесията, разбирай месец, ще докажа елементарно колко много грешат. За сега мога само да ги помоля да си проверят сметките.
Поздрав,
Чакам да ме возиш с буса -:)))
цитирай
6. teodordetchev - Цялата история е грандиозна оливка на колегите от КРИБ.
29.01.2007 14:56
Налага се, да информирам блогосферата, че цялата история с доклада на колежката е една голяма боза. Първо милите колеги от КРИБ се втурнаха с лакти да уредят работодателския доклад да се чете от техен представител. След това си написаха един опус, който е меко казано абсурден. Мисля, че никой не се съмнява в симпатията ми към по-голямата икономическа свобода, но в момента Нио прави "верни изводи от погрешни изходни данни". Както обича да подчертава един форумец от "Де зората", в логиката е възможна подобна ситуация.
цитирай
7. анонимен - Изчисленията
29.01.2007 20:45
223 години ще чакаме да настигнем европейците само ако разликата между номиналния растеж на БВП в България и ЕС е около един процентен пункт. Само че в момента тази разлика е в пъти по-голяма, т.е. българската икономика расте много по-бързо от тази най-негативна прогноза.
Реалистично, при сегашните темпове, за 50 години можем да догоним доходите в ЕС. Ако се позасилят реформите, можем да достигнем доходите им за 20-тина години. Но това е оптимистичният вариант.

Георги
www.ikonomika.org
цитирай
8. kuromur - Айде стига популизъм колега Анг...
29.01.2007 21:17
Айде стига популизъм колега Ангелов- по представените от ИПИ данни сме близо 9 пъти зад ЕС, което значи, че ако растат на 2%, трябва да растем 20 години на 14%, за да ги стигнем. Защо никъде в доклада не говорите че данните, които ползвате са номинални. Та и номинални да бяха Ви е ясно че са така натъкмени, че са меко казано неточни. Напишете едно опровержение- човешко е да се греши и се извинете на всички подведени. Номиналните цифри ли трябва да сравняваме?
цитирай
9. nio - Ще съм кратък, защото не разполагам ...
29.01.2007 23:05
Ще съм кратък,защото не разполагам с много време.

1.Нека да се има предвид че става въпрос за БВП и то на глава от населението,а не като абсолютна стойност.Т.е. зависи и от съотношението работещи/от една страна/ и неработещи/безработни и пенсионери/.Зависи и от съотношенията на заетите в реалния сектор и броя на държавните служители.

2.Дадени са няколко цифри.Защо не се съсредоточим на оптимистичния вариант.Висок икономически растеж в следствие на повече икономическа свобода.:-)))

3.Има и параметри засягащи трудовото законодателство,които никой не коментира.За мене обаче като човек който се сблъсква с тях са страшно важни.Даже ще добавя рестрикциите за работа на 16год без разрешение от инспекцията на труда,което директно ги запраща в "черната икономика".

И смисъла не са точно цифрите а въпроса.
"Нужен ли ни е бърз икономически растеж,или ще си кроткаме яваш-яваш като Гърците".
Само че предвидените средства за България са около 3 пъти по-малко на глава от населението в сравнение с това което е получила Гърция.Отделно аз очаквам промяна на практиката за огромни разходи за селскостопански дотации.

Е това са въпросите.Другото е въпрос на математика.
цитирай
10. nio - jones, точно за това става въпрос. ...
30.01.2007 12:40
jones,точно за това става въпрос.

Как максимално бързо да настигнем стандарта.Начина е един,ама левичарите нещо замлъкнаха:-))

Всъщност ако ние намалим икономическия растеж,а другите страни го увеличат,каквато е целта на лисабонската стратегия и след 1000 год няма да ги стигнем:-))
цитирай
11. toshkata - Еми като нямаме тежка промишленост ...
04.02.2007 14:24
Еми като нямаме тежка промишленост няма и да ги стигнем, само с един туризъм доникъде не сме
цитирай
12. анонимен - Интересный форум для женщин
24.10.2012 19:34
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=3927">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137996
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031