Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2007 07:49 - „Социалната” държава като таратор без краставици
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 8965 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гледам коментарите в блог.бг и се чудя на вярващите в светлото бъдеще на „социалната държава” и античовешката същност на „загнилия капитализъм”.

Не че вярата е нещо лошо.Демокрацията дава свобода на вярата във всичките и форми и разновидности.

 

 Кое ни е социалното?

Може би заплатите,или пенсиите,или пък качеството на образованието.

Каква е причината да сме още в блатото,а страни с които стартирахме по пътя на промените са далече напред?

Няма нищо социално в беднотията.Няма начин в една бедна държава заплатите да са като в „белите страни”.

Да вземеш от единия и да дадеш на другия е идеология която, до някъде може да върши работа в някоя богата държава,но в бедната е прехвърляне от пусто в празно.Самоизлъгване със запушване на недоволството след всеки протест пред Народното Събрание.

 

И най-интересното е какво остава от „социалната държава” като и махнеш „социалното”?

 

Нещо като таратор без краставици,на който му липсва млякото.

Или може би като налъм без каишка на който му липсва дървената част.

 

Лявата идеология се основава на твърдението че чиновниците са по-умни и по рационално ще използват средствата заработени от тъпия народ.Чиновниците решавата за какво „приоритетно” да харчат парите на данакоплатеца.Може би хората са тъпи и пазара да не може да определи правилния „приоритет”.

 

Другата измама е обевяването на „политически решения” преследващи различни цели на управляващите за направени в „името на народа”.Точно по същия начин по който в името на народа,през времето на комунизма бяха избити милиони противници на режима.

 

По повод на протестите на пенсионерите и на въпроса от къде ще вземат 10% за увеличение на пенсиите след като разхода не е предвиден в бюджета,един депутат отговори:

„Политика се прави за хората и не можем да останем безучастни когато част от народа ни е на площада”.

Отговор на въпроса „От къде ще дойдат парите” така и не даде никой от светилата на лявата „икономика”.

 

Пенсиите са ниски,но едва ли това е движещата сила за взетото решение.Премълчаната истина е че трябва да се замаже положението преди поредните избори.

 

Социално е единствено дългосрочно решаване на проблема и ускоряване на икономическия растеж.Как се постига ускоряване и защо политиците не иската да изпуснат възможноста да се месят в икономиката съм писал.Това не е най-важното в момента.

 

По важно е до къде води политиката на „социални” кръпки чрез вземане от единия и даване на този който е на площада?

 

Социалистите изтъкват като основен недостатък на либералната икономика,създаващото се деление на бедни и богати.Да ама в една изтискана и задушавана икономика от посттоталитарен тип-всички са бедни.В една държава в която половината от хората просто оцеляват,нашето „беден” е много далече от съответното понятие в една развита държава.Там оцеляването не е проблем.Бедния в САЩ има „малка спретната къщурка” само с един гараж/как искам да съм негър в щата Алабама/,нещо което едва ли в България се оценява като „умрял от глад”.

 

Бюджета не е шапката на илюзиониста който вади зайчета,кърпички и какво ли не от нея.Бюджета е като заплатата,която като я похарчиш за една седмица,другите три изкарваш на „икономичен” режим.Като се направят непередвидими харчове се взима от някои други министерства,които пък преминават на „икономичен” режим.А дали на другите ще им хареса „хуманното” изземване,облечено със сладки приказки за поредната „социална” абракадабра?

 

В бедната държава,не само пенсионерите са недоволни.Тя пенсионната ситема е толкова сбъркана,че едва ли само увеличението ще прекрати недоволството.

На площада вече са медицински сестри и лекари,археолози,таксита.В края на лятото пък традиционно ще излезат учителите.До тогава обаче кой знае колко още недоволни ще пълнят площадите.И съвсем основателно.Щом едни са  излезнали и получили пари заради малко „джабала”, ние пък да не сме най-тъпите.И са си съвсем прави.

 

Преди борда се раздаваха пари на всички протестиращи.После хазната се пълнеше с нови прясно напечатани пари.Естествено долара скачаше и инфлацията „изяждаше” увеличението.И вълка сит и агнето цяло и икономиката ни бавно заминаваше към блатото на Виденовата зима.

 

Сега няма как да се печатат пари и единствения начин е да се вземат от друго място.Ами какво става когато дупките за пълнене не са само в пенсионната система?

Единственото място от където могат де се вземат е от тама където се „произвеждат”.

Реалния сектор е последния „плащач” на интелектуалните напъни на умните политици.

Реалния сектор е 2 милиона.Или около 26-27% от населението на страната.Тия хора създават доход за себе си и останалата част и отгоре на всичко реализират икономически растеж.

 

Явно планираното намаление на осигуровките за втората половина на годината,няма де се състои.Това обаче едва ли ще балансира харчовете запушващи устата на недоволните от некадърното управление.Държа да отбележа,че тази линия на поведение не характерна само за БСП.В известна степен те понасят и негативи от забавени икономически реформи на предишни правителства.Обещанията обаче са си лично тяхно дело.Хубаво звучеше Симеоновото „несимволично увеличаване на доходите”,ама фокуса не стана.

 

Доходи се увеличават,като се създаде условие реалната икономика да расте и да създава доход.

 

В началото почнах за „социалното”  и за измамата наречена „социална държава”,как ще попълнят дупките?Още повече че с присъединяването ни към ЕС и улесняване на емиграцията,дела на реалния сектор ще намалява.Някой да е чул че след като намалява реалния сектор ще се намали държавния,поне за запазване на сегашното убийствено съотношение?Аз поне не съм чул.

 

Няма как да се вдигнат данъците,защото това ще е началото на края на тройната коалиция.Да ама освен облагане на труда,ДДС и акцизи,има и непреки данъци,такси,глоби и поне сто начина да се исмучат средства.В този случая ,те се плащат от всички.Т.е. дадените увеличения,държавата ще намери начин да си ги прибере по невидим за обикновенните хора начин.Били сме свидетели на смени на регистрационни табели,на подмяна на касови апарати и каво ли не.Кой знае какно ще измислят този път бащите на „социалната държава”.

 

Темата е много дълга и са писани книги по въпроса.Не е възможно в един постинг да напиша всичко за Голямата Измама.

 

 

Социална политика означава политика за хората.Да вземеш от едни за да дадеш на други,поставя една група извън „хората”.Също като кулаците избивани по време на установяване на червения терор и в последствие „реабилитирани” по време на Андропов./тогава разреши частни лица да обработват земеделска земя/.

 

Лявата политика почива на неясни и неопределени квалификации,които лесно се пришиват според необходимоста от оправдаване на поредното популистко решение;

 

Примерно,пенсионерите като общо са зле.Насаждано е мнението че пенсионерите са бедни.Но „беден” е относително понятие и никой не си прави труда да го облече в цифри за доход и имотно състояние./правят се опити когато им е изгодно/.

В най-горната скала на облагане влизат специалисти с чиста заплата около 1000 лв.Т.е. богаташи от които трябва да се вземе максимално за да се даде на бедните.

 

Е,представете си младо момче дошъл от някъде си в София живеещ на свободен наем,с две малки деца и жена която не работи за да ги гледа.Тоя „богаташ” да го сравним с бедния пенсионер със 100 лв пенсия и притежаващ апартамент за 100 000 евро в централните части на града.Да се върнем на пенсионерските протести.Социалната политика ще вземе от младия „богат” специалист за да даде увеличение на „бедния” пенсионер.

И като на младия специалис му падне пердето и реши че децата му са по-скъпи и емигрира или просто мине в сивата икономика,господа социалистите от кого ще вземат за увеличението?

Ами аз го написах.Просто ще намерят начин да вземат самото увеличение чрез непреки данъци.Това обаче е намаление на покупателната способност и по затворения кръг,пак го отнася реалния сектор и  като цяло.

 

И само накратко още един социален въпрос.

 

Наскоро даваха за едно семейство с 9 деца.Майката работи като преводач от време на време,бащата журналист но гледа децата и се хваща на някаква работа като изпадне нещо.Упрекваха държавата че не им е дала по-голямо жилище.

Нямам нищо напротив многодетните семейства,но да правиш деца и да разчиташ държавата да ги издържа е...

 

Няма да правя квалификации.Пазара дисциплинира.Няма друг начин да накараш хората да мислят и преценяват собствените си възможности.Няма нищо лошо в многото деца,но нека да не са на гърба на другите.Нека всеки един поеме отговорноста за действията си и да не прехвърля тежеста на другите.

 

Подобно е положението в образованието.Всички плащаме цял живот данъци.Цял живот от данъците ни се отделят пари за образование.Някое семейство е с едно дете което учи 11 год.Друго е с две които учат по 17 год. , трето е с 10 деца.Това пък третото освен всичко друго,заради многото деца е социално слабо и живее на помощи.

Е къде е справедливоста?

Къде ни е „безплатното образование”?

От примера за тези с 10 деца е не само безплатно но и помощите са източник на някакъв доход.За семейството с 1 дете е обаче мнооого по скъпо от средния разход за ученик.

Ами семействата без деца?

Явно плащат нещо подобно на комунистическия „ергенски данък”.
Нищо не се е променило.Променила се е единствено риториката.



Тагове:   държава,   социалната,


Гласувай:
0



1. copycat - що бе...
19.02.2007 11:10
ми то масата иска да е като семейството с 10 деца, но не се сеща, че за да може на тях да им се дава, някой трябва да изкарва...
цитирай
2. ssstto - Ало агонкоолу
19.02.2007 11:55
Много ми е смешно щото и Иван Костов се включи в наддаването за вдигането на пенсиите.Не знам виждал ли "малките спретнати къщурки" на бедните от Ню Орлиънс направени от пластмаси.
цитирай
3. sis - Нио,
19.02.2007 11:58
Всичко много хубаво си го описал!

Но!

В България все още не сме се научили да работим. Както ние, така и ония в парламента. Незнам точно как ги виждаш нещата около теб, но според мен ние работим неефективно и непълноценно. Имаме още много да учим за икономия на разходите, за инвестиране в производството и за максимизиране на приходите. Май тва беше другия закон освен търсенето и предлагането, ...за мах. приходи при мин. разходи. Все още има хора, които не осъзнават какво означава това. Да, тия в парламента са го чели някъде, но теорията няма нищо общо с практиката. Пък...и те трябва да заделят по някой лев. За къде и яз не знам, утре я ще умрат, я ще ги гръмнат, ама...като им е толкова акъла.
А за бедните. Знаеш ли, на 25.12, когато се обадих на приятелчетета в USA, те бачкаха - всичките /на 25!/, а ние тука обикаляхме кафетата и не можехме да си намерим място да седнем. И..тия хора нямали пари, а кафетата - пълни. Ако всички взимат по 350 лв - средна заплата за Бургас, как е възможно в Бургас да няма по-евтини ботуши от 100 лв и по-евтини дънки от 70 лв. Това даже в Германия го няма. Ми да не купуват ве. Е, то Бургас не е като централна България, но..и София не е.

А заплатите са ниски, защото има хора да се съгласяват да работят за такива пари!!! /изключвам държавния сектор/. Но вече има и частни болници и частни училища и частни университети. Защо едни хора са в частните училища, а други в държавните? Щото...едните повече четат а? Е, ми..оная мадама в съседния офис до моя като идва с анцунга на работа - ще бачка за 200 лв. Тва е.

За пенсиите, ще ги вдигнат, и пари има. Това трябваше да са го предвидили в бюджета със заложената инфлация. Или..тия наистина са много зле, не ми се вярва да са толкова лоши икономисти. Просто играят...някакви игрички, или накая ще им го дадат...като подарък..та да се радват повече за изборите. /тва последното е малко шантаво, но...си е мое. Та..да видим какво ще стане/

цитирай
4. анонимен - Най-любим
19.02.2007 12:46
ми е трансфера "от zlika взимаме --> на мангалите даваме, каквото остане - в левият джоб!" :-D

Поздрави
цитирай
5. leftismer - Ужас!
19.02.2007 13:00
Като ги чета тия неща и като съм се опитвал да не мисля за тях и пак почвам да си мисля за емиграция:(((
цитирай
6. sis - leftismer,
19.02.2007 13:11
и що си мислиш, че там няма цигъни? Или пък...хората от Германия, че не се ядосват, че видиш ли, от тяхните пари на България ще дават. А наште тук...със субсидиите джипове ще купуват.
Никой не е идеален. И никоя система не е идеална!!!
цитирай
7. ridiculous - Идеята за "социална държава"
19.02.2007 13:49
е заиграване на определени политическо кръгове с най-базисната човешка потребност - потребността от зависимост.
Това прави подобен флирт особено долен - бих сравнила подобно политическо поведение с поведението на тези, които извършват сексуално насилие над деца и после ги обвиняват, че децата са ги прелъстили. Когато детето "прелъстява", то търси грижа, насилниците разпознават в това покана за секс.
Е, подобно объркване на езиците става и в случая между пенсионерите и левите партии в момента. Хората искат да живеят малко по-достойно старините си. Изразяват това като казват "по-високи пенсии". Последното се разбира буквално, защото политиците изобщо нямат навика да интерпретират чутото по друг начин, освен като заплаха за управлениетото си. Абсолютна трагедия. Хайде, ще спра до тук, че почва да става много мрачно...
цитирай
8. artanis - leftismer,
19.02.2007 13:52
Няма нищо лошо да мислиш за емиграция, но не си ли се замислял да минеш малко по в дясно ;)

Аз не само мисля за легална емиграция, но и вече съм решил (след резултатите от последните избори за президент). Не че агитирам нещо.

sis,

Не е нужно да стане чудо, за да се подобри жизненият стандарт. И не съм съгласен, че хората не работят, нито пък съм съгласен това, което правят някои в парламента да бъде наричано работа.

Промяна може да има много бързо, но 1) Няма достатъчно можещи политици и 2) Дори да се появят отнякъде, никой няма да гласува за тях.

поздрави:
цитирай
9. sis - Артанис,
19.02.2007 14:55
хората работят!!!
Кои хора? Всички ли? Не забравяй, че София не е България. Пловдив - също! Макар че си нямам идея какво е положението в Пловдив.
Тук аз виждам хора, които - да работят, но или не цяла година, или не цял ден!!!
цитирай
10. sis - Нио, извинявай!!!
19.02.2007 15:03
че така се вживях в блога ти, но...някакси ми е мъчно, като...чувам че сме толкова зле. Не сме!!!
цитирай
11. анонимен - leftismer,
19.02.2007 15:39
докато ти мислиш за емиграция,други действат. С мислене не става :-Р

Поздрави
цитирай
12. phoenix2000 - И тук извинете ме за цинизма
19.02.2007 17:57
но не мога да не възкликна с едно хайку

Каква е тая участ бе народе
Какъвто и байрак да се развее
Дръжкака му все ти отзад
цитирай
13. nio - sis, днеска достойно си ме замес...
19.02.2007 18:01
sis,днеска достойно си ме заместила:-))

То и на мене не ми се иска да вярвам че сме толкова зле,ама...
Всъщност зле сме защото цифрите го говорят.Аз откакто се помня все не сме били добре,така че за мене и сега си е добре.Все пак съзнавам че това е лъжливо чувство от изкривяванията получени от "розовата" ни действителност:-))
цитирай
14. nio - zlika, не съм уточнил за циганите, ...
19.02.2007 18:11
zlika,не съм уточнил за циганите,щото и много българи взеха да прихващата кофти мурафети.:-)))
цитирай
15. nio - ridiculous, всичко идва от прав...
19.02.2007 18:42
ridiculous,всичко идва от правенето политика "на парче".
Пенсиите са ниски и има много изкривени постановки в закона.Просто не става с кръпки и временно запушване.Няма обаче кой да почне поне реформата.

Ако сега пенсионерите са зле как ще са след няколко години когато работещите в реалния сектор намалеят?Политиците го знаят,но не си дават зор.
цитирай
16. raraavis - :)
20.02.2007 02:33
Ооо, nio! ) A къде са жирафите?:)))

Прелитам набързо и понеже заспивам, хващам една фраза от почти началото: "Другата измама е обявяването на „политически решения” преследващи различни цели на управляващите за направени в „името на народа”.
Сладко е това.) Точно политическите решения са нещо като суха вода. Хубаво си го фиксирал.) да!

И понеже е много сериозно и има много за коментиране, запазвам си правото да прелетя пак утре и отново да взема думата..)

А днес ми звъни на вратата един живописен цигански тандем:
- Какооу, дай 20 лв. да ти изнесем старата дограма от полуетажието.
- Да съм ви викала? Не съм.
- Дай, како, 20 лв. и ше ти я изнесем да не ти пречи.
- Ам на мен ме ми пречи, викам, бре!):)
- Добре, како, дай 15 лв.
- Добре, нА ви 5. /аз щедра/ )) Кога ще я изнесете?
- Ийх, какооу, дай 12 лв. и ще ти я изнесем в събота!
- Айде, викам, от мен да мине, като додете в събота, ше ви дам 6 лв..))

... и си отидоха :))

Социална държава...)))




!!) Утре пак:)

цитирай
17. nio - raraavis, егати пришпорването...
20.02.2007 11:39
raraavis,егати пришпорването!!!
Добре че не си ми шеф:-)))

Дано ми остане малко време:-))
цитирай
18. geg - nio, добре, че си сложил оня цитат на Айн Ранд
20.02.2007 16:41
Той ме възпира и аз да се разпростирам за "базисната човешка потребност" от свобода - Айн Ранд го е казала добре. Да я прочетат най-сетне.
Днес ходих до съда да се срещна с един приятел, когото ревизията начете, че не е внасял осигуровки нито за себе си, нито за работещите в предприятието му. Той обжалва с мотив за несправедливост и противокинституционност на действащата (ако може така да се каже) пенсионно-осигурителна система. В делото има доказателства, че парите са начислявани и събирани в отделен фонд, но по общо съгласие са управлявани от предприемача и са се увеличили. Юристът на Агенцията за приходите каза, че системата е неефективна и НЕСПРАВЕДЛИВА, но такъв е Закона.
От опит знам, че е много трудно да убедиш някой, който не е чел Ранд, че Законът по дефиниция трябва да е справедлив. Но нещата ще стигнат до Върховен съд и (дано) до Конституционен.
Та ето пример на индивидуално действие против произвол на държавата. Същият човек се захвана прди 5 години и осъди общината за незаконна такса смет (И връщаха няколко милиона на всички засегнати)
В крайна сметка, исках да кажа, че има хора, които променят нещата и има смисъл тук и сега, въпреки
"последните избори за президент".
цитирай
19. nio - Законите добри или лоши, трябва да ...
20.02.2007 17:22
Законите добри или лоши,трябва да се спазват.
Това не пречи да се борим против тези които смятаме за лоши.
Лоши и неработещи текстове има и в конституцията.Само за пример,неприкосновеноста на частната собственост.
Ама не е само той.
Всъщност текстовете там не са толкова лоши,но в последствие има закони които ги обезмислят.

Аз очаквам дела заведени след блокирането на София от такситата.Бяха нарушени права на гражданите по доста точки и кмета не си мръдна пръста.
Имам ги и мога да ги цитирам,но е излишно.Въпроса е принципен.
цитирай
20. анонимен - Леле, кви тъпотии, до кой клас си ...
03.04.2007 21:21
Леле, кви тъпотии, до кой клас си учил!?:):)
Лявата идеология се основава на твърдението че чиновниците са по-умни и по рационално ще използват средствата заработени от тъпия народ.”Чиновниците решавата за какво „приоритетно” да харчат парите на данакоплатеца.Може би хората са тъпи и пазара да не може да определи правилния „приоритет”.

- Демографска криза - Кой ще осигурява възрастните хора?
- Прилежащата градска инфраструктура. Може да я дадеш на концесионери - обаче дали цената, която гражданите ще заплатят за ремонта й ще в приблизителна равностойност на печалбите, които ще искат да реализират концесионерите?
- Популярната НАТУРА. Ако оставиш автентичната българска природа в ръцете на спекуланти (огромен приоритет и капитал в туризма) , в смисъл без регулация, до няколко години вероятно природа ще може да се види само в книжките.
- Иначе за прекомерната бюрокрация /администрацията съм съгласен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2136983
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031