Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2007 23:16 - Плосък данък и в Чехия?
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 13845 Коментари: 37 Гласове:
0



По информация от Мартин Димитров,правителството на Чехия обмисля въвеждането на 17% плосък данък за личните доходи.

 

През последните години редица страни, главно в Централна и Източна Европа, се връщат към плоския данък, като основен мотив за това е увеличаването на икономическия растеж. В средата на 1990-те Естония и Латвия въвеждат плосък данък от, съответно, 24% и 25% с необлагаем минимум. От началото на 2001 в Русия е въведен плосък данък от 13% върху личните доходи, а Украйна приема същата система през 2003. През 2004 в Словакия е въведен плосък данък, като се използва една ставка от 19% за подоходния данък, данък печалба и данък добавена стойност. От началото на 2005 Румъния въвежда плосък данък от 16% върху личните и корпоративни доходи.

 

Че на Румъния и дишаме прахоляка не тайна.

А какво да кажем за Македония?

Македония въведе плосък данък от 12% - за доходите и за печалбите, а през 2008 година планира да намали ставката до 10% - с което ще има най-ниското облагане на граждани и фирми в региона. В допълнение, Македония въведе и нулев данък за реинвестираната печалба и стана втората страна в Европа – след Естония – с толкова насърчаваща данъчна политика по отношение на реинвестициите.

 

В Съединените щати, въпреки че на федерално ниво подоходният данък е прогресивен, пет щата (Илинойс, Индиана, Масачузетс, Мичиган и Пенсилвания) прилагат плосък данък за личните доходи, като ставката варира от 3% до 5,3%, а в Пенсилвания няма необлагаем минимум.

 

Ето и няколко думи в подкрепа на плоския данък от Ричард Епщайн.



Тагове:   Чехия,   данък,


Гласувай:
0



1. thesting -
08.03.2007 00:32
Един добър пример за ефекта от плоския корпоративен данък и плоския данък за личните доходите в САЩ е Колорадо. През 80те икономиката на щата е в рецесия и положението не изглежда никак обнадеждаващо. Решението - през 1987 г. се въвежда плосък данък от по 5% и за двата данъка.

От 1987 населението на столицата на щата - Денвър се е увеличило с 50% (устойчив ръст от 2% годишно). Денвър е класиран на второ място по Икономическа свобода за 2005, на пето място по ръст на краткосрочната и дългосрочната заетост в САЩ за 2006. Опасенията, че ниският плосък данък ще срине бюджета на щата се оказват напразни, дори има солиден бюджетен излишък, който довежда до намаляване на ставката до 4.63% в момента. От същия този бюджет е построено и летището, което претендира да е едно от най-големите в света.
цитирай
2. nio - То примери има предостатъчно, ама ...
08.03.2007 00:44
То примери има предостатъчно,ама все ни дават за пример Франция и Германия.
Няма обаче да е за дълго:-))
цитирай
3. thesting - Да де, ние не обичаме гнусните ка...
08.03.2007 01:13
Да де, ние не обичаме гнусните капиталисти (ако можем да им вземем парите не се оплакваме де), друго си е с нашите хора да си работим и да строим социализъм. А и от Европейския съюз ни юркат да вдигаме бюджетния излишък... http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1015175Един приятел коментира това кратко и лаконично: "Господи помилуй"
цитирай
4. kuromur - Проблема е че те дефицитите не могат ...
08.03.2007 10:41
Проблема е че те дефицитите не могат да си оправят, а на нас искат излишък. Проблема е, че ЕК работела с грешни прогнозни данни...(Нямат свестен прогнозист да им каже колко грешат...)

И все пак каква е разликата плосък/нисък данък, ако ставките са ниски? За мен като икономист сериозна разлика няма
цитирай
5. thehobbit - To e хубаво
08.03.2007 11:43
... да е "плосък" данъка, защото е просто и ясно. Иначе съществена разлика между плосък и нисък не правя.
Ако аз плащам 18%, нямам нищо против някой с половината на моя доход да плаща 14%, например:)

Драмата е в осигурителната тежест и особено пенсионното осигуряване, но там вече иде реч и за танто за кукуригу или с други думи - не само че плащаме безумни суми на месец, а най-вече, че получаваме елипсовинда нула насреща.
цитирай
6. comfy - Интересна инфо, приятелю!!
08.03.2007 15:05
Мога да допълня, че се обсъжда въвеждането на плосък данък и в Молдова - 14%.

Поздрави! ;)
цитирай
7. nio - comfy, това е добра и нова за мене ...
10.03.2007 13:15
comfy,това е добра и нова за мене информация.
Още едно потвърждение за посоката в която върви света.
Поздрави
цитирай
8. nio - thehobbit, за да разбере предим...
10.03.2007 13:19
thehobbit,за да разбере предимството на простотата и улеснението на данъчните закони,трябва поне веднъж да е попълвал книжката наречена данъчна декларация.Там и счетоводители понякога се объркват,пък за обикновенните хора да не говорим.
цитирай
9. nio - kuromur, ако може да се прогнозира ...
10.03.2007 13:38
kuromur,ако може да се прогнозира пазара,този който го може ще прави купища пари на борсата,а няма да работи на държавна служба.:-))

При силно регулирана икономика нещата се усложняват от приумицата "политическа целесъобразност".Примерно,най-добрия екип от "прогнозисти" е направил разчети на постъпленията,разходите и ефектите.Обаче идва предизборно време/то такова е през година/,пред министерския съвет се събира поредната тълпа крещяшти желаещи по голямо парче от баницата,която не са те изпекли.Тогава поредния министър решава че трябва да се запушат устата на тия дето заплашват изборния резултат и прогнозите и разчетите на икономистите отиват на кино.

Естествено че 1-2% разлика в облагането,особенно ако са ниски данъците като сума няма да тежи.Тук идват два основни аргумента против.
Първо морален.
Второ простота в изчисленията и намаляване на труда,администрацията и рисковете свързани с тромавото и често неясно законодателство.
Трябва да ти кажа,че ако данъчните правят проверки само на малките фирми и на физическите лица,само от глоби наложени заради грешки ще се самоиздържат.

И моралната страна.
Като икономист знаеш че най-големия популизъм е че богатите плащат по последната скала.
Богатите плащат корпоративен данък.Имат си екипи от счетоводители и прависти.Имат възможност да изнесат фирмите си.Не си купуват коли,а ги копуват на фирмите и ползват данъчни облекчения и т.н.
В горната графа близат скъпо платени професионалисти и хора които работят на две работи,във вредни и опасни среди и т.н.
Примерно лекари,адвокати,IT специалисти,строителни работници,миньори.

Това не са богати хора.В случая са наказани заради трудолюбието си и ученолюбието си.
Много е дълго и нямам физическа възможност да пиша много.Някои доводи има на последния линк от постинга ми.
цитирай
10. nakom - добре бе нашите десни
11.03.2007 11:55
защо сте се хванали за този плосък данък - има си много по свястна данъчна система - скандинавската.като ви слуша човек ще рече че плоския данък е началото и края на всичко.
цитирай
11. nio - Накоме, нашите десни не са се хва...
11.03.2007 13:44
Накоме,нашите десни не са се хванали,а само част от тях-за съжаление.
Не съм се интерисувал за скандинавската система.Възможно да е добра,но нашата е ужасна.Не само като ниво на данъците.
Само закона за ДДС е променян 3 пъти за последните 12месеца.
Не мога в един коментар да напиша всички аргументи.Факт е обаче че е необходимо опростяване и улесняване на процедурите.Това са труд и средства спестени от фирмите за счетоводство.Това е и намаляване на данъчната администрация.
Математически принципа е по-малка ставка,на по-широка основа.Мисля че не се нуждае от обяснение.

До идване на социалистите всички данъци са били плоски.Т.е. скали за облагане има сравнително от скоро.
Дали ще е скандинавския или друг модел трябва промяна.Икономиката като всяка друга наука се развива.На къде ще тръгнем е въпрос и да се поогледаме какво са направили другите.
Има и още един въпрос дето все го пропускаме.
У нас се правят закони и постоянно се кърпят.До сега нямаше закон определящ оценката на въздействие.На 8.03 парламентът одобри на първо четене законопроект, внесен СДС за промяна на закона за нормативните актове, с който се въвежда оценка на въздействието на регулациите.
Да ги видим какво ще направят.
цитирай
12. nakom - до какво са били плоски????
11.03.2007 14:34
до идването на социалистите всички данъци са били плоски?нещо не разбрах.ще те помоля да ми поясниш.
Еми батко те са 2 системи за данъци - скандинавска-в Норвегия да речем и англосаксонска- за повечето страни в тва число и нашата.Като премериш стандартите и виждаш къде кое е по-добре.Не искам да изглежда като обида ама на къде си тръгнал да критикуваш данъци като не знаеш такива фундаментални неща.
А за законите - много ясно че ще се кърпят.Тя и конституцията на сащ си има поправки че закона за ДДС то ли.Ако трябва да се приема нов закон за всичко сещаш ли се какво ще стане.А ако не се поправя просто става неактуален и не работи.Перфектен закон няма.Това е лаф на юристи.
А това за регулациите не съм го разглеждал(ама ще ми се наложи) само да не стане поредното оскъпяване на имоти в полза на данъчната брадва.
цитирай
13. nio - Леле, аз пък да не зная че в цялата си ...
11.03.2007 15:13
Леле ,аз пък да не зная че в цялата си история човечеството е измислило само две данъчни системи:-))
За скандинавската социална политика знам какви изкривявания има,а тя е пряко свързана с данъчната политика.
Бизнес средата има една характеристика чрез която се правят сравнения.Нарича се "предвидимост".Каква е предвидимоста в България е върос за който не ми се говори защото ми става тъжно.Ама щом сравняваш промените на данъчните ни закони с поправките на американската конституци явно си доста далече от проблема.Какво пък,може някой ден да ти се наложи да работиш в реалната икономика и тогава ще ги псуваш повече от мене:-))

А случайно да знаеш кога са въведени скалите,за да плащат "богатите" повече?
цитирай
14. nio - За данъците може да погледнеш ик...
11.03.2007 15:17
За данъците може да погледнеш икономическата история.
Дори и нашата.Десятък на турците плюс десятък на църквата.Няма скали,няма необлагаем минимум.
цитирай
15. nakom - Ти си най големия бизнесмен наоколо
11.03.2007 21:51
Обзалагам се че по образование си инженер.Те винаги всичко знаят, винаги са прави, и никога не могат да сбъркат.Понеже работиш в реалната икономика, знаеш какви видове данъци има, знаеш и че те водят до социални изкривявания.Леле как искам да имаме стандарт и социални изкривявания като в Норвегия да речем.Предвидимостта (термин който употребяваш значи знаеш какво е-като бизнес среда ;- ) е нещо което е трудно да се постигне дори и в развитите икономики, камо ли в такава като нашата.Примерно Китай е много предвидим - отиваш в местното парт-бюро, договаряш се с местния партиен велможа и готово.Няма екотакси, няма вредни срамни мръсни трудни нощни пари, няма екология.ИМа само роби бачкащи за шепа ориз.Иди да правиш бизнес там като не ти харесва България.
Няма да отварям стопанската история а ще си почопля мозъка - ако не ме лъже паметта, след десятъка се установява плосък данък в бълхарско.Който бива премахнат заради увеличените разходи около войните преди първата световна.Но не претендирам за изчерпателност тъй като няма да правя справка.
А на теб ти препоръчвам да погледнеш какви данъчни системи има в момента действащи.Може би ще останеш учуден ;-).
Нио - икономиката (наука в която знам че нищо не знам) не е заклинания, карти таро, или кошничарство та с четене на няколко сайта да станеш специалист по което.Иска си образование, ерудиция и най-вече - безпристрастна гледна точка.На теб ти куца най-вече последното.ТИ си прекалено надъхан за да може да си справедлив.
цитирай
16. nio - Накоме, отзад напред. Прекалено ...
11.03.2007 23:21
Накоме,отзад напред.
Прекалено съм надъхан за да съм справедлив.:-))
Надъхан едва ли е определение за човек на който му е писнало държавата да му прибира половината от изработеното/и повече/ и да раздава парите на мързеливите неграмотници.И да не забравя.С тия пари да се пълнят партийните каси и "бизнесмените" от партийните обръчи да дебелеят на гърба на другите.
"Справедлив" е също термин който трябва да се дефинира.За мене справедливоста е в равните условия.За тебе справедливоста е един да работи,другия да се чеше и после да се дели "справедливо" на две.
Е ако под надъхан разбираш че съм абсолютно против твоя тип справедливост,съгласен съм на определението "надъхан".:-))

Аз не съм интересен.По интересно е за какво пиша.Иначе съм разправял че имам инженерно образование,ама е по различно от това което си представяш.Не съм завода или по строежите.А и от няколко години не работя по специалноста си.
Все пак познанията ми по математика ми позволяват да чета икономика извън това което се определя за "масовия читател".

Съвсем точно е че икономиката не са заклинания.Аз като по-неразбиращ питам,как да постигнем възможно най-бърз икономически растеж,кои държави в европа имат най-бърз икономически растеж и как са го постигнали.
При тия въпроси естествено Норвегия не е съвсем в центъра на интереса ми.Тебе може да те интересува заради завидното положение на неграмотниците постигнато за сметка на иземване на дохода на норвежките работници.

А и аз дори нищо да не разбирам от икономика,хората направили програмите на държави като Ирландия и Естония предполагам разбират малко повече от тебе.А защо да прескачаме Полша и Словения?
цитирай
17. nio - Накоме пропуснах това за Китай
11.03.2007 23:57
Иди да правиш бизнес там като не ти харесва България.

Ха,че не правят ли прекалено много хора точно това.
Това е най-умната идея която си давал,но за съжаление не си оригинален.Мноооого млади хора изчезнаха още по времето когато си тичал под масата:-))

А и не е това единствения начин.Притиснати и изправени пред избора фалит-сива икономика много хора са направили избора си.Ха познай от три пъти какво са избрали:-))
цитирай
18. nakom - Драги ми НИО
12.03.2007 00:27
Като за начало спри да си толкова умен да ми обясняваш какво е ЗА МЕН справедливостта.Нямаш диплома за врачка ако не се лъжа или и това е почнало да ти се отдава.
Един от моите даскали по икономика - виден даскал ако мога така да кажа, на първата си лекция каза - вие като бъдещи икономисти трябва да не правите грешката да си имате инженер за шеф.Даде и примерите които ти дадох по-горе ;-).Както виждаш - прав излезе.Сългасен съм че в българия справедливост няма.Особено икономическа.
Норвегия е на първо място по стандарт в света.Само можеш да завидиш на работниците им.
Стига си я навирал тая ирландия.Там са англоговорящи, с английски тип администрация, изградена инфраструктура и гражданско общество.В кенефа да ги затвориш-ще прокопсат.Естония е по-интересен случай наистина.
Ние сме трагичен случай но не заради управлението ни.Заради нас самите.Има много да се мъчим докато се оправим.Ако изобщо се оправим.Калп меллет сме, макар да не е наша вината.
След като сам си казваш че не разбираш - питай.С удоволствие бих ти отговорил, ако не знам - бих ти направил справка.Но недей размахва 4-5 научени глупости като конкуренция, бизнес-климат, плосък данък и прочие и да си специалист по блогова икономика.В интерес на истината и аз подкрепям плоския данък.Но вече е късно да се въведе - ще се забави много ефекта от него и няма да е толкова силен.
Съвсем между другото преди няколко години се размахваше плоския данък като идея - по примера на русия.Маса син икономически гмеж тогава се изказа че ние не сме били бананова република че да правим такива глупости.сега сдс пак си правят популистки соарета.
И най-важното - икономиката не е толкова математическа наука колкото психология.Формулите са повече към финансите - останалото всяка година се променя или вече е остаряло.Това не са мои думи.
П.С по въпроса за Норвегия.Скандинавската данъчна система е ; с много висок необлагаем минимум - далеч над средната работна заплата.От там нататък - прогресия със стъпала на всеки 10-15 % като за определени стойности размера на задължението достига 70%.Тоест - дървото го папат много богатите.Средната им класа данъци почти не плаща.За сметка на това са удавени в косвени данъци ама карай де - могат да си ги позволят.Англосаксонската система - нашенската - минимален необлагаем минимум - колкото да умреш от глад и от там нагоре се облага.Няма смисъл да ти обяснявам повече.
цитирай
19. nio - Сравнително наскоро четох една ...
12.03.2007 01:19
Сравнително наскоро четох една икономическа история на един "много известен даскал по икономика"/професор/.Той нямаше умозаключение какво е да имаш ижинер за началник,но половината му "произведение" беше запълнено с размисли за "експлоататорската класа":-))

Явно твоите "видни даскали" са забравили да споменат кой плаща косвените данъци и какво става когато обложиш капитала със 70% данъци.
Получават се изкривяванията за които говорех,но ще те оставя да ги прочетеш за самоподготовка:-))

Можеш да ми пуснеш един линк към статистиката за първото място на Норвегия.Щото линковете дето съм пускал показват оплюваната Англия доста напред.

Ние щом сме закъснели,как Чехия не е.Или и те са специалисти по "блогова икономика":-))
Това ще е някакво ново понятие.Аз съм специалист по икономиката на хората които искат да работят без държавата да им пречи и да им създава хиляди спънки.Дано така по да разбереш.

Всъщност не си съвсем в "тъмното" ако си осъзнал че икономиката не е само матемматика, и много психология.
А обясни ми от гледна точка на психологията какво би направил човек когато държавата му прибира повече от половината?
Какво би направил ако може да отиде на друго място или да изнесе седалището на фирмата в друга страна.Може би според твоята психология ще си плаща данъците като пич,щото го боли х..
за неграмотните мързеливци:-))

Пак от гледна точка на психологията може някой път да ми обясниш как големите правомощия на бюрокрацията няма да се превърнат във форма на лично облагодетелстване,а ще работят за "обществото".

PS Брей ако тия работи за психологията са почнали да ги пишат и в учебниците,значи света наистина се движи в правилната посока.До скоро това беше забранена тема за посттоталитарните икономисти.
цитирай
20. nakom - как изля толко отрова бе Нио ;-)
12.03.2007 11:54
намерих ти работа на която няма да плащаш данъци.в аптечно управление ще ти доят отровата.Само ще ти показват сърп и чук и ще ти прекарват зъбите през марля.
Да започнем като в детската градина - от самото начало.Това че сме закъснели не значи непременно - напълно.Просто по голям ефект щеше да има този данък преди да се формира напълно сивата икономика.Сега сивото си има структури, функционира - изваждането и на светло ще е много по-трудно.Русия определено направи по добрия избор навремето.
Една огромна част от хората в развитите страни плащат големи данъци.Не си единствен страдалец.Много сте измъчените.Всичко което е англо-саксонско + източна европа.Един ден ще се чуе гласа ви ;-).
На останалото няма да ти отговарям защото не ми се маца със жлъч.Жалкото е че можеш и спокойно да говориш но не и да признаеш кога не си прав.Какъв професор си чел - дали той ми е преподавал ;-) смешни приказки.Не отиват просто на голям човек.Извинявай - не искам да те обидя.Просто констатирам.
цитирай
21. nakom - туше
16.03.2007 16:22
;-)
цитирай
22. nio - Здравей Накоме
17.03.2007 00:10
Радвам се че си в добро настроение.
Да не би звездите да ти нашепват за предстоящо покачване на данъците на гадните капиталисти до 90%:-))

Или може би си получил телеграма за национализация и възраждане на ТКЗСтата:-))

цитирай
23. artanis - хммм,
17.03.2007 14:47
Не знаех, че освен, че nakom се държи невъзпитано и обижда всички, които не мислят като него, хората (данъкоплатците) му плащат заплата за това. Абсурдистан :) Винаги съм искал самозабравили се държавни служители да се озоват на улицата, за да се посмея малко как ще се оправят на реалния пазар на труда.

За Нио и sophware: Когато спорим е нужно да го правим с аргументи и без лични нападки. Иначе споровете не водят до никъде. За плоския данък имам един въпрос, но за да го задам тук, искам да се успокои малко тонът на дискусията.

поздрави:
цитирай
24. nio - artanis и на мене много ми се иска да ...
17.03.2007 15:34
artanis и на мене много ми се иска да ги видя някой ден на свободния пазар.
Тая седмица имах незабравими пътешествия из дебрите на родната администрация.Общини,данъчни и върха на сладоледа-КАТ.
Убеден съм че по-големи изродки от служителките в КАТ няма в цялата държавна администрация.На едната и казах същото за което ти говориш."Много ми се искам да те видя в една частна фирма как ще се държиш грубо с хората които си внасят парите".Резултата беше фучене и тирада от обиди.:-))
цитирай
25. nakom - атанасе ти си пълен олигофрен моето дете
17.03.2007 15:44
държавен служител вероятно е баща ти който те е издържал докато си зубрил във фми.може и майка ти която ти е давала пари за баничка.аз работя от 12 годишен.започнах по 41 постановление 89 г ако изобщо си го чувал.до ден днешен - на 29 години съм и имам 3 години в които съм осигуряван всичко на всичко.никога не съм работил държавна работа -все при частници съм бил.и така съм им работил за жълти стотинки както на никого не пожелавам да работи.и сега работя но във фирма която един приятел създаде - аз съм втория човек така да се каже.и получавам това което изработя общо взето.доходите ми са според заработките ми и не лежа на гърба на голяма корпорация да натрапвам емплентираната си корпоративна култура на хората.така че си оправи преценката за нещата преди да изкажеш компетентното си мнение.
Дефакто аз обиждам само теб из тези блогове защото мисленето ти е елементарно.нямаш на грам свързана мисъл и си изтъкан от антипатия.абсолютно тесногръд си.и ако си сложиш ръка на сърцето- не те обиждам само аз.чета из нета доста интересни изказвания за теб.май че и колегите ти от ФМИ са на моето мнение.
Драги ми Нио.всички повишават лихвените проценти.Започна от Великобритания , ЕЦБ скоро ще го направи и веднага рекушира в Китай - и там скочи ОЛП то.Хайде сега да ти видим прогнозата по въпроса.Каквото кажеш - аз ще си го запиша и ако излезе верно ще си преразгледам мнението за теб.
Изгодно ли е да си купя апартамент на кредит е допълнителен подвъпрос.
цитирай
26. artanis - nakom
17.03.2007 16:16
Ще се наложи да ти отговоря за втори (надявам се последен) път за последния месец. Извинявай, че казах, че работиш в държавния сектор. Другото не го коментирам :)
цитирай
27. nio - Накоме, хватки от селските вече...
17.03.2007 16:23
Накоме,хватки от селските вечеринки:-))
Тук поне на 10 места съм писал че макроикономика и финанси не коментирам.Трябва да ти дам един списък с въпроси в които не се чувствам достатъчно подготвен,че да си измисляш въпроси:-))

Има достатъчно форуми където може и да ти отговорят.

Вероятно имаш предвид Указ 56, публикуван в началото на 1989 г:-))
Къде да съм ги чувал такива работи.Аз тогава съм бил на Марс:-))
Явно пътя по който вървят новите европейски "тигри" е твърде елементарен за тебе.:-))Ами не всички сме в състояние да осъзнаем величието на всеобхватната Кенсиянска държава,която обаче славно и безвъзвратно следва пътя на тоталитарните си първообрази.:-))

Нищо лично Накоме.Мислех снощи да ти драсна едно ЛС и да ти благодаря че разнообразяваш скучната политико-икономическа тема.Ето правя го "публично".
Няма нищо по-тъпо и скучно от единомислието.В края на краищата трябва да има и малко екшън:-))

PS Мислех си да поздравя за 8ми март политическите си опоненти.Отказах се защото повечето са оперирани от чувството си за хумор и беше възможно да го приемат за заяждане.

И междудругото работя от 88год и нямам ден в който да не съм се осигурявал.
цитирай
28. nakom - започнал си от 88 година Нио
17.03.2007 17:29
защото си по дърт.е не мога да ти чета всичките бисери.ти си по-продуктивен от ленин.наистина предизвикателството е малко популистко така че го оттеглям.като сме го ударили на братска любов - да ти кажа че и в теб има нещо човешко което се показва от време на време.това между другото какво съм работил и колко съм се осигурявал е за артанис не за теб.до враг на народа като теб такова инфо не трябваше да стига но карай.и не си се осигурявал ти а си бил на работа в която са те осигурявали.бил си изграден, изучен може би и опитен.държавата се е погрижила да си изграден кадър-конкурентен на пазара.аз не бях затова видях какво лайно може да е българския работодател.
между другото преди и аз си падах да нареждам държавни служителки.обаче след един панаир в дск и един в кауфланд се убедих че не е до местоработата а до шефовете.по специално селинджърите от кауфланд са ми черни пред очите особено магазина за техника.

наско ти не си ме обидил че да ми се извиняваш.просто ти пояснявам че в мозъка ти няма мисловна конструктивност.защото не те кефя и подсъзнателното ти съзнание ме нареди като държавен служител.на това му викат да пренесеш мечтите си в реалността.а и нацупеното ти извинение с половин уста е повече от смешно.извинява се човек който съжалява за това че е сгрешил а не роботично да осъзнава че е нарушил културно правило.
цитирай
29. nakom - това за мерцедеса е както много свежо
17.03.2007 19:53
така и самата истина.
цитирай
30. nio - Накоме, "по-дърт" е ...
18.03.2007 01:13
Накоме,"по-дърт" е едната страна на въпроса.Представи си какво е да завършиш и системата да се смени.Най-младите първи падат в боя.Аз не съм от уволнените,но това е друга история.Нагледал съм се на всичките гърчове които младите специалисти трябваше да изтърпят в ония години.

Това че са ме осигурявали е вярно за половината период.От там нататък сам съм се осигурявал.

Примерите ти за некоректни работодатели са все с големи фирми.Аз в повечето случаи пиша за малкия и среден бизнес.
Вярно е че има некоректни простаци,селяндури и всякаква измет измежду работодателите.Това обаче може да се каже за всяка професия.Не може всички да се поставят на един кантар.По важно е къде е управията.

Нямам друг отговор освен либералния.
В ситуацията която описваш,проблем е ако има голяма безработица.Тогава работника трябва да търпи и да си трае.При развит пазар на труда,просто си вдига чукалата.
Пазара е дисциплиниращ в много аспекти.Това е само един от тях.

Колкото по-малко безработица има,толкова повече простаците ще трябва да се съобразяват с работниците.А сега как са намалява безработицата:-))
Дали чрез полицейщина от страна на държавата или чрез повишаване на икономическата свобода и създаване на благоприятни условия за развитие на бизнеса?
Е за това пиша.Това че либералната икономика работи единственно за гадните капиталисти е нескопосана левичарска пропаганда.

И за отвратните бюрократи.
Тая седмица от разтакаване по разни институции не успях да свърша всичко и помолих за малко инфрмация.Интересуваше ме новите прагове за осигуряване на прокуристите.Пратих една позната в НОИ.Отговорили са и че такава информация не дават и да си търсим някой адвокат за консултация.Почвам да се съмнявам дали в КАТ са по-големи изродки от НОИ.:-))


Айде стига толкова,че след Ленин кой знае с кого ще ме сравняваш:-))
цитирай
31. nio - Накоме, "по-дърт" е ...
18.03.2007 01:31
Накоме,"по-дърт" е едната страна на въпроса.Представи си какво е да завършиш и системата да се смени.Най-младите първи падат в боя.Аз не съм от уволнените,но това е друга история.Нагледал съм се на всичките гърчове които младите специалисти трябваше да изтърпят в ония години.

Това че са ме осигурявали е вярно за половината период.От там нататък сам съм се осигурявал.

Примерите ти за некоректни работодатели са все с големи фирми.Аз в повечето случаи пиша за малкия и среден бизнес.
Вярно е че има некоректни простаци,селяндури и всякаква измет измежду работодателите.Това обаче може да се каже за всяка професия.Не може всички да се поставят на един кантар.По важно е къде е управията.

Нямам друг отговор освен либералния.
В ситуацията която описваш,проблем е ако има голяма безработица.Тогава работника трябва да търпи и да си трае.При развит пазар на труда,просто си вдига чукалата.
Пазара е дисциплиниращ в много аспекти.Това е само един от тях.

Колкото по-малко безработица има,толкова повече простаците ще трябва да се съобразяват с работниците.А сега как са намалява безработицата:-))
Дали чрез полицейщина от страна на държавата или чрез повишаване на икономическата свобода и създаване на благоприятни условия за развитие на бизнеса?
Е за това пиша.Това че либералната икономика работи единственно за гадните капиталисти е нескопосана левичарска пропаганда.

И за отвратните бюрократи.
Тая седмица от разтакаване по разни институции не успях да свърша всичко и помолих за малко инфрмация.Интересуваше ме новите прагове за осигуряване на прокуристите.Пратих една позната в НОИ.Отговорили са и че такава информация не дават и да си търсим някой адвокат за консултация.Почвам да се съмнявам дали в КАТ са по-големи изродки от НОИ.:-))


Айде стига толкова,че след Ленин кой знае с кого ще ме сравняваш:-))
цитирай
32. nakom - Нио не си прав
18.03.2007 03:50
на никого не беше лесно в ония години.знам и те разбирам - всички сме яли бахура.но ако няма кой да закриля правата на работника - пазара не го прави.маркс е прав поне за едно - капитала няма милост.това е мое мнение все пак.be happy ;-)
цитирай
33. nakom - Нио не си прав
18.03.2007 03:51
предимно за малки и средни фирми говоря.На никого не беше лесно в ония години.знам и те разбирам - всички сме яли бахура.но ако няма кой да закриля правата на работника - пазара не го прави.маркс е прав поне за едно - капитала няма милост.това е мое мнение все пак.be happy ;-)
цитирай
34. nio - Накоме, след толкова време да до...
18.03.2007 12:31
Накоме,след толкова време да дойдем до нормален разговор.
Като ми остане време ще напиша и за защитата на работника.Сега само това че за некоректните работодатели трябва да има строги санкции.
Въпроса е как може това да стане ефективно.Сегашните кодекси и профсъюзи не успяха да си свършат работата.Въобще усложнените законодателства имат много дупки които ге правят неефективни.
Ще напиша после за либералния подход при ришаване на проблема.
И какво значение има дали капитала има или няма милост?
Закона е този който не трябва да има милост.:-))
цитирай
35. artanis - сега е време да задам въпроса си
18.03.2007 14:30
Какъв ще бъде ефектът от въвеждането на плосък данък, след като много страни от региона вече са го въвели? Каква е/ще бъде цената на отлагането?

поздрави:
цитирай
36. nio - artanis, в сайта на ИПИ има много ...
19.03.2007 00:08
artanis,в сайта на ИПИ има много изписано.
За ефекта от вече наложен плосък данък в други страни можеш да видиш

http://ime.bg/bg/articles/niskiqt-plosyk-danyk-wyrhu-dohodite-wodi-do-stabilni-prihodi-za-b-dveta/

Като общо ефекта е по-голям икономически растеж.
Забавянето пък е допълнително изоставане след мотането в дългите години на "прехода".

По важно е защо не се въвежда.Официалното оправдание е че ще се отвори дупка в приходната част на бюджета.В разчетите обаче се пропуска прихода от непреки данъци свързани с повишения стокооборот.Както и да е.
Плосък данък може да се въведе и на по-високо ниво на облагане.Не както ИПИ предлагат на 10% а като Чехия на 17%/почти двойно/.
Не се прави обаче от популистки подбуди.На тъпунгерите се внушава че богатите със скалите за облагане плащат повече.
Реално богатите имат фирми плащащи 10% корпоративен данък.Тези които плащат повече са работните и учените.Щото 1000 лв заплата за влизане в горната скала не значи "богат"
цитирай
37. artanis - nio
20.03.2007 00:55
Благодаря за отговора!

От него разбирам, че за предприемачите няма значение дали ще има плосък данък или не. Това значи, че няма значение колко страни от региона са го въвели вече, за да се реши някой предприемач да започне бизнес точно в България.

Другото, което разбрах (поправи ме, ако греша) е, че подоходното облагане може да бъде избегнато, ако всеки 'работен' или 'учен' си направи фирма и вместо трудов договор сключи с работодателя си някакъв друг, по-особен вид договор.

лека нощ:
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137086
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031