Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2007 03:31 - За медиите и лъжливото овчарче
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 12557 Коментари: 26 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Покрай предния ми постинг,се заинтересувах,има ли ограничения за медиите,представящи неистини или непроверена информация.Намерих доста изписано в блога на Нели Огнянова,както и на други места в НЕТа.Вярно е че правото е сложно и не е за всяка кратуна,но въпроса на който търсех отговор,също не е обширен/поне според мене/.

 

Медиите имат регистрации според търговския закон.Други субекти,според този закон,ако ни продадат мухлясало сирене,подлежат на санкции.Какво става обаче когато ни продават „развалено медийно съдържание”?Има ли значение дали купуваме с парите си тиражираните лъжливи новини,или ги получаваме безплатно?

 

Ако разширя въпроса,би трябвало да „нагазя” в градината на Sulla и да попитам,какво става с цялата лъжлива информация за Най-Най-Най която ни залива отвсякъде и която в 99% от случаите е пресилена,т.е неистинска.Въпроса обаче ще стане много обширен и ще се размие.За това ще съсредоточа непрофесионалните си размисли върху лъжите в новинарските медии.

 

Основно начините за манипулация са :

 

Първият е „дърварски” и представлява дърта опашата лъжа,на която хората се хващат поради привликателност,липса на достатъчно знания и информация или поради „авторитета” на съответната медия./примера ще дам по-нататък/.Политиците често лъжат по тоя начин.Да си спомним абсурдната „опашатка” за 800те дни.

 

Вторият е метода на полуистината.Това е най-често използвания метод за манипулиране в политиката и често е свързван с популизма.Любим пример ми е лафа,”Така е и в ЕС”,при което се дава пример с Германия и Франция и обокновенно се забравя че Атглия,Ирландия,Естония и др,също са в съюза.Това според случая.За торентите пък Румен Петков изтъква,че „подобни мерки, като предприеманите в България, се прилагат във Франция и Испания”.Забравя че ЕС е с малко повечко държави,а в САЩ,засегнатите страни водят сами дела,неангажирайки държавата,завеждайки хиляди дела срещу потребители.Ама споко,няма пак да си говорим за торентите.

 

Третият метод се основава на манипулативното поднасяне на материала и е свързан с майсторството на пишештия от верни факти,да създава неверни внушения.

„Гроздан счупи кратуната на Пена от ревност” и „Гроздан счупи кратуната на Пена,като обясни в съда,че ревноста му е замъглила мозъка”,са две различни неща.

 

Третият метод е най-труден за осъществяване и с по-несигурен резултат от откровенната лъжа.Та именно за лъжата във вида като уж полученото токущо мухлясало сирене ми е приказката.

 

Не претендирам че съм изчерпал въпроса за манипулациите.Прескачам и това че „една лъжа повторена 100 пъти,става истина”,но за това друг път.

 

За руснаците и пещерния антиамериканизъм е ясно и едва ли е изненада за повечето хора.Този път,обаче става въпрос за една информация на BBC,която беше тиражирана и в нашите медии.Историята има и продължение./по информация на netinfo.bg/

 

04.04.2007

Безработни румънски и български имигранти, търсещи препитание във Великобритания, са опънали палатки в лондонския Хайд парк, пише британският в. "Дейли мейл".

 

Мъжете и жените са били принудени да опънат палатки под дървета и храсти, защото нямат пари да платят за подслон. Много от тях са безработни, но са решени да си намерят работа тук въпреки правилата, които затрудняват намирането на работа за граждани на двете страни, посочва изданието.

 

Целият текст.

 

 

05.04.2007

И продължението на историята:

Румънското посолство в Лондон обвини Би Би Си, че репортажът за имигрантите, които живеят в палатков лагер в лондонския Хайд парк, е "нагласен", съобщава британският в. "Таймс".

 

Действащата румънска посланичка в британската столица Радута Матаче е поискала да се срещне с генералния директор на Би Би Си Марк Томпсън, защото е убедена, че репортерите от "Нюзнайт" (Newsnight) са си измислили поне част от тази история - или дори цялата.

 

Целият текст.

 

Няма и какво толкова да коментирам.Явно няма как да се оплача на „потребителите” за „мухлясалото и развалено” медийно садържание с което са ми натъпкали главата.Най-малкото,защото винаги имат оправдание,че като не ми харесва си имам дистанционно за телевизора.

 

То за мене...

Ама за хората които са отишли на Острова и за които тръгват приказки като за сестрата която нямате.Нали знаете,после всеки вика,”Абе брадчед,защо не ме запознаеш със сестра си” и като кажеш че нямаш,отговаря,че я криеш.

 

Пък и слуховете също влизат в играта.



Тагове:   медиите,   овчарче,


Гласувай:
0



1. injnina - Заглавието ми хареса!
08.04.2007 08:09
Подходящо е!
Поздрави!
цитирай
2. krasi7 - :-))
08.04.2007 10:41
Напълно подкрепям написаното. Но мисля, че последния метод не само, че е най-труден за изпълнение, но използван от "майстор", носи най-добри резултати.
Поздрав!
цитирай
3. krasi7 - !!!!!!!!!!
08.04.2007 11:02
Абсолютно вярна! Това е "нормална" практика, свързана и с обикновената аритметика. :-)) Ще платят 5 пъти по 1000 паунда на подобни. Това прави 5000. Но за това време вдигат тираж, влизат рекламодатели и т.н. И като се тегли чертата печалбата е за тях в много пъти повече от това, което са дали.
Още повече, че т.нар. морален кодекс на журналистиката има пожелателен характер в по-голямата си част.
цитирай
4. ssstto - палатков лагер-"Нагласена измислица"
08.04.2007 11:58
http://world.actualno.com/news_98830.html
Тая седмица гледах едно интервю на Бареков с общински съветник от БСП и Бареков 10 пъти попита "Значи БСП не се се обърнали на 180 градуса за Икуест?",и накрая си викам "Кво го питаш,той няма да си призне".А социалистът обясняваше,че не са били против Икуест,а концесията.
цитирай
5. bambola - Христос Воскресе
08.04.2007 12:13
По повод поста ти, съгласна сам , макар че не е само в България, почти навсякъде са малко истински независимите медии , зад всеки вестник или групировка, седи съответната партиa или партийна коалиция , която по някакaв начин диктува четеното на новините :)

цитирай
6. nio - Краси, методите са като при риба...
08.04.2007 14:47
Краси,методите са като при рибарите.Що да приготвя хиляди такъми захранки и т.н. като за някои видове риби може да мине с една гола кукичка и парче лъскава ламаринка/блесна/:-))
Хем евтино,хем лесно,хем с многократна употреба.

Мене ме дразни че като лъжат го правят по най-евтиния начин.Все едно сме от най-тъпите риби.
цитирай
7. nio - ssstto, те пък едни задници. . . . ...
08.04.2007 14:48
ssstto,те пък едни задници....:-))
Особенно на водещата:-))
цитирай
8. nio - bambola, взе ми думата от пръсти...
08.04.2007 14:56
bambola,взе ми думата от пръстите:-))
Все не ми оставя да напиша за това как чрез интернет и блоговете се променя начина на поднасяне на информацията.Темата е много дълга,но започва именно от "диктата" на големите медии,които прокарват политика според собствените си интереси.
Темата има връзка и с торентите и с цензурата която налагат в някои страни и с арестувани блогери...Въобще много дълго:-))

Но си права че във всяка държава има такива дето и на бастун кълват:-))
цитирай
9. nio - bambola, взе ми думата от пръсти...
08.04.2007 14:59
bambola,взе ми думата от пръстите:-))
Все не ми оставя да напиша за това как чрез интернет и блоговете се променя начина на поднасяне на информацията.Темата е много дълга,но започва именно от "диктата" на големите медии,които прокарват политика според собствените си интереси.
Темата има връзка и с торентите и с цензурата която налагат в някои страни и с арестувани блогери...Въобще много дълго:-))

Но си права че във всяка държава има такива дето и на бастун кълват:-))
цитирай
10. krasi7 - nio!
08.04.2007 15:01
Без да си искаш наистина попадна на рибар.:-))
Така е. Но мисля, че ти не си от хората, които лесно могат да бдат излъгани.
Поздрав!
цитирай
11. nio - Аз не съм рибар, ама ползвам подх...
08.04.2007 15:32
Аз не съм рибар,ама ползвам подходящите им сравнения.
Пък и не е въпроса дали аз точно съм "захапал".
Живеем в свят на конкуренция.Дори кварталния магазин прави хиляди чупки и хватки да привлече клиенти и да ги накара да купят.
Дразни ме че такива като ВВС стоейки на на високата кула на рейтинга си,ползват популярноста си и не правят поне минимално усилие.
Това за мене е принципно.Аз по същите причини не чета "големите" вестници и пазарувам в малките квартални магазини,в които не гледат на мене като на крадец,не ме карат да си заключвам чантичката и не ми прибират пари за чантичката на която стои рекламата на магазина.
Различни неща са,но принципа е един и същ.
цитирай
12. krasi7 - Съгласен!
08.04.2007 15:45
Съгласен!
цитирай
13. анонимен - хахах
08.04.2007 17:09
Материалът е абсолютно достоверен , както и това, че поне веднъж седмично британската полиция намира няккой мъртав емигрант в парковете , а също , че и когато и да отидеш за 10 паунда може изчукаш някоя някоя емигрантка
цитирай
14. анонимен - Напълно справедливо също така, ...
08.04.2007 17:29
Напълно справедливо също така, говорейки за ЕС "се "има/т в предвид Германия и Франция - двете страни с приимуществено значение в ЕС.
Това , че политиката на ЕС е протекционистична също не е трудно за установяване - Направи справка колко дела са заведени срещу полтиката на ЕС за различни регулации (квоти, субсидии и.т.н) в СТО и то представи си всичките от САЩ.:):):):):)
цитирай
15. nakom - след като разобличи комунизма,икономиката и торентите
09.04.2007 07:45
nio подхвана и медиите.Дупе да им е яко.
цитирай
16. viovioi - просто генерират истории всякакви, от това съществуват
09.04.2007 14:21
Всеки вярвам, че е убеден в това.Ако един факт е неопровержим и бъде представен като обикновена новина това се вижда скучно. Но когато вече се раздухат нещата и станат ейййййй толкова големи, страшни и зловещи така се изостря вниманието на консуматора на новината И медията която лансира този факт по този начин е интрересна.А то темата беше нещо друго. Доколко е обективна и коректна една медийна новина.Всъщност много често ни манипулират и ни насочват мислите.И често това е в услуга на някакви корпоративни или политически интереси.
цитирай
17. nio - Накоме, аз пиша принципно против ...
09.04.2007 20:52
Накоме,аз пиша принципно против едни и същи неща.Против прекалената централизация и ограничаване на индивидуалните права и свобиди.В случая става въпрос за манипулация в полза на протекционистична политика и насочена срещу свободния пазар на труда.

Не е задължително всеки да разбира за какво говоря.И аз не разбирам тия дето все си търсят овчаря да ги "регулира" с гегата,ама...:-))
цитирай
18. nio - viovioi, съгласен съм и мисля че ...
09.04.2007 20:58
viovioi,съгласен съм и мисля че имат право да отразяват собственна гледна точка.Нали точно за това пиша.Защото има и друга гледна точка и няма забрана други също да я поднесат според вижданията си.

Всъщност не е прецедент ВВС да публикува "левичарски" материяли.Дали е само от комерсиален интерес-не знам.
цитирай
19. nakom - ма то всеки си го търси бе Нио
09.04.2007 23:02
аз за какво ти се смея толкова на борческите пориви - не че не ги уважавам.Според мен 90% от хората искат 2 пъти месечно да им сипват помия и да работят от 8 до 5 - без да се мъчат и туйто.Свободата е принцип - въпрос на личен избор който се постига с много жертви.
От тази гледна точка, всички искат да са регулирани.На никой от интертната маса не му се изгражда собствено мнение - има си сдъвкано и готово.Това поне се учи по психология в няколко училища.Не в инжинерните специалности.
цитирай
20. sis - ох!
10.04.2007 00:37
тва е най-тъжното. Както казва Наком хората не искат да виждат.
В началото като четох поста ти и си казах - ето, точно това и аз си мисля в последно време. Но...какво от това. Да. И аз уважавам кварталните магазинчета, но...всички работят в интерес на големите. А политиците ...и мидиите са с тях. Тъжно е. Хората ги мързи да мислят!!!!
цитирай
21. nio - Накоме, съгласен абсолютно. Само ...
10.04.2007 04:29
Накоме,съгласен абсолютно.Само че това не е откритие на днешната психология,но го има още в Библията.Евреите мрънкат за осигурения живот при фараона
„Ние помним рибата, която ядохме даром в Египет, краставиците, дините, праза, червения и чесновия лук” (Числа 11:5).
Въобще нищо ново под слънцето.

Свободата е принцип,но в нашите условия не е личен избор,защото робите са докарали на власт хора озаконяващи робството и потъпкващи личната свобода.
Роб е в значение на хора отказали се съзнателно от личната свобода заменяйки я за измамна сигурност.

PS С риск да те разочаровам,да ти съобщя че един от предметите/9 броя/ в политическия ми изпит беше психология.
цитирай
22. nio - sis, хората ги мързи да мислят, да ...
10.04.2007 04:44
sis,хората ги мързи да мислят,да учат,да работят,но хич не ги мързи да надзъртат в канчето на другия:-))
цитирай
23. nakom - така е НИо
10.04.2007 08:14
като не искаш манна си спомняш за праза и чесновия лук.Лоша работа ;-).
А тази психология от политическия изпит (преди 10.11.89) ми е адски забавна, ако е наистина тя.Чел съм едно друго - голям смях.
цитирай
24. nio - Ами не е за смях. Радвай се че си се ...
10.04.2007 20:17
Ами не е за смях.Радвай се че си се разминал.
Пред името на всички хуманитарни науки седеше едно "Марксистко-ленинска" и съответно отиваха към държавния изпит.Освен петте стандартни съм имал и психология,педагогика,етика,естетика със съответната приставка.А и Партийно строителство.
Поне сега надушвам неокомунистическите бръщолевения,независивмо от обвивката и наименованието им:-))
цитирай
25. lilac - Ами логиката е простичка - щом хо...
27.04.2007 11:17
Ами логиката е простичка - щом хората искат да са овце и друг да мисли вместо тях - някой трябва да води стадото. Мързелът си е мързел, ама мозъчния е с по-тежки поражения. Колко такива промити мозъци има...дето си мислят, че щом някой им казва нещо по телевизията (дори и чисто новинарски и информативно) значи е истина.
Телевизията като новият идол е друга тема по принцип.
А иначе съм склонна да мисля, че не на всички журналисти им е приятно да работят по този начин, но нищо не могат да направят след като редакцията следва определена линия и защитава нечии интереси (bambola го е казал). В противен случай ще останат без работа. Навремето Монитор се е опитвал да следва критична линия, но на Петьо Блъсков му дали ИПК Родина и до там.
Да не звучи грубо, но хората сами са си виновни за предоверяването и наивността. Ореолът около тиквата на Бойко Борисов в очите на огромна част от хората е най-големия пример.
цитирай
26. lilac - Ммм, май наистина бях остра, ама ...
27.04.2007 15:25
Ммм, май наистина бях остра, ама много се ядосвам като си помисля колко се опитват да ни манипулират, а отговорността си е взаимна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137003
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031