Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2007 06:16 - Вие можете да вярвате и в камък, докато не го хвърлите по мен.
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 30817 Коментари: 50 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2007 06:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сега ще стане въпрос за една героиня с американско-арабски произход.

Тя се казва Вафа Султан.Живее в Америка от около 15год.Емигрирала е като мнозина други,за да се спаси от насилието в мюсюлманския свят.Тя е психолог,но не се е задоволила с постигнатото и спокойния живот който е намерила на запад.Вместо това, буквално се е поставя на ударите,поемайки по пътя на жестоко осъждане на мерзоста,средновековната изостаналост,убийствата и престъпленията в света от който е избягала.

 

Това тя направи не в обстановката на относителна безопастност на американска телевизия,а в директен нажежен дебат,лице в лице и в реално време по телевизия Ал Джазира.

 

Чест прави на Ал Джазира,че излъчи това интервю,което беше веднага повторено от всички големи медии по света.Не и по нашите,разбира се.

 

Една жена със силата на словото и правдата,застави ислямските радикали буквално да онемеят.Явно в ислямския свят където жените нямат право на глас,това наистина е прецедент.

Ето някои откъса от нейната реч – въпреки че те не могат да са адекватен заместител на визуалното усещане.Съзнавам че и моя превод е неточен,но не можах да намеря правен от професионален преводач.Малък откъс има във форума на Калдата,но и той е от някой неспециалист като мене.

 

 

 

 Вафа Султан: Сблъсъкът на който сме свидетели, не е сблъсък на религии, или сблъсък на култури. То е сблъсък между две противоположности,на две различни епохи. То е сблъсък между манталитета на средновековието, и друг манталитет, който принадлежи на 21-ия век. То е сблъсък между културата и изостаналото развитие, между цивилизованите и примитивните, между варварство и рационалност. То е сблъсък между свобода и тирания, между демокрация и диктатура.То е сблъсък между човешките права на човека, от една страна, и нарушаването на тези права, от друга. То е сблъсък между онези, които третират жените като животни и онези, които се отнасят с тях като с хора. Това, което ние виждаме, не е днес сблъсък на цивилизации.

 

 Цивилизации не воюват, те се конкурират помежду си”.

 

Водещия:Аз разбирам от вашите думи,че сега протича сблъсък между цивилизованоста на Запада и изостаналоста и невежеството на мюсюлманството?

Вафа Султан:Точно това имах предвид.

Водещия:Кой според вас е изразил мнение за стълкновение на две култури?Нима не е Самуел Хънтингтън?Това не е бил Бин Ладен.Бих желал да обсъдя с вас този въпрос,ако не възразявате.

Вафа Султан: Мюсюлманите са тези, които започнаха да използват този израз. Мюсюлманите са тезиа, които започнаха междукултурната вражда. Пророкът на Исляма казва:

„ Заповядвам ви да се сражавате  с хората, докато те не повярват в Аллах и Неговия Пророк”.

Когато мюсюлманите разделиха хората на мюсюлмани и не-мюсюлмани, и призоваха да се воюва  с другите докато те не приемат тяхната вяра. Тогава те започнаха този сблъсък, и започнаха тази война. За да преустановят  тази война, те трябва да прегледат своите ислямски книги и програми за обучение, които са пълни с призиви за война с „неверниците”.

Моят колега е казал, че не нарушава никога убежденията на други хора. Каква цивилизация на лицето на тази земя му позволява да кръщава други хора с имена, които те не са си избрали?Когато едни нарича „Богоподобни”,”Народ на Свещенното Писание”,а другите ги приравнява с маймуни и прасета, или когато нарича християните "онези, които предизвикват гнева на Аллах". Кой ви каза, че те са” Народа на Свещенното Писание "? Те не са „Народа на Свещенното Писание”. Те са народ на много други писания и  книги. Всичките полезни научни книги, които вие имате днес са техни,а не на мюсюлманите книги, плод на тяхното свободно и творческо мислене.

Кое ви се дава правото да ги наричате " онези, които предизвикват гнева на Аллах " или "онези, са тръгнали по неверен път", и след това заявявате, че вашата религия ви повелява да се въздържате от засягане на убежденията на други?

Аз не съм християнин, мюсюлманин, или евреин. Аз съм светски човек. Аз не вярвам в свръхестественото, но аз почитам правото на другите да вярват в него.

Доктор Ибрахим Ал-Коули: “Вие сте невярваща?”

Вафа Султан: Можете да го наречете както си искате.Аз съм светски човек и не вярвам в свръхестественото.

Доктор Ибрахим Ал-Коули:Ако вие сте невярваща,то няма смисъл да ви доказвам каквото и да е,още повече,че вече осквернихте и Исляма,и Пророка и Корана...

Вафа Султан:Това е моя лична работа,която вас не ви засяга.

Братко, Вие можете да вярвате и в камък, докато не го хвърлите по мен.

 Вие сте свободни да боготворите когото си искате, но убежденията на другите хора не са ваша грижа - дали те смятат, че месията е бог, син на Мария или онзи дявол е бог, син от Мария. Оставете хората да имат свои собственни  убеждения”.

Евреите са дошли от трагедията на холокоста, и принудиха света за да ги уважава,със знанията им ,а не посредством терор; благодарение на собствените им усилия и труд,а не с плач и викане. Човечество дължи по - голямата част от откритията в наука на 19-ите и 20-и векове на еврейски учени. Петнадесет милиона човека, разпръснати по света се свързаха и спечелиха своите права,благодарение на труда и знанията си.

 

Нито веднъж не сме видяли нито един евреин да се е взриви в германски ресторант. Ние не сме видяли нито един евреин да е разрушил църква. Не сме видяли нито един евреин да протестира убивайки хора.

Мюсюлмани превърнаха три статуи на Буда в развалини. Не сме видяли нито един будист да е изгорил джамия, да е убил мюсюлманин или изгорил посолство. Само мюсюлманите защитават своите убеждения като изгарят църкви, убиват хора и разрушават посолства. Този път не ще даде някакви резултати. Мюсюлманите трябва да се запитат какво могат да направят за човечеството, преди те да искат от него уважение.

 

 

Видеофайла на руски език.

 

http://www.youtube.com/watch?v=RVOLj5UQP2w

 

Видеофайла на английски език.

 





Тагове:   камък,   мен,   можете,


Гласувай:
0



1. viovioi - еманципирана,смела жена
19.06.2007 08:43
Може да предизвика само възтор и уважение нейната позиция.И дързостта да я каже като свободен гражданин на света.Стига да не е някоя изфабрикувана американска пропаганда за утеха на скръбните майки ,съпруги и деца загубили своите близки във войната в Ирак.Или тази смела жена да бъде употребена като тапа за уста на протестиращите американски граждани,които се обявяват против войната.Поздрави за темата.Имаше скоро коментари по медиите и ти си пак на гребена на вълната!)))Лек ден))
цитирай
2. vasisid7 - Религии и позиция!
19.06.2007 09:15
Поздрави за поста!
цитирай
3. milionche - Nio!
19.06.2007 09:24
Freeeeeeeeedooooom! Много е права Вафа! Дано са повече като нея....Поздрав,
цитирай
4. sis - Благодаря!
19.06.2007 10:41
дано да има смисъл и да започне някаква промяна в мисленето им.

:):):)
цитирай
5. nio - viovioi, имаше мнооооого комен...
19.06.2007 11:14
viovioi,имаше мнооооого коментари но в англоезични сайтове.За съжаление в българските няма почти нищо.
Тая кака направо им подпали джапанките.Тоя постинг съм го подготвил преди повече от месец,но заради изборите го отложих.Следващия ще е от "филмите на ужасите" за "правораздаването" по законите на Шериата.Може пък на някой да му светне лампата за какво става въпрос.
Всъщност Вафа Султан го казва.
цитирай
6. nio - sis, не може да има промяна в мисл...
19.06.2007 11:22
sis,не може да има промяна в мисленето докато не се установи демокрация и светска държава.В условията в които религията определя правилата,логично е да се предположи че ще направи всичко възможно да заглуши всеки опит за свободомислие.

Мислех си дали да вкарам сред поредните постинги и един за арест на блогър в Египет.За сега не съм го включил,ама има време да си помисля.

Талибаните бяха забранили радио,телевизия и музика.За музикален инструмент вкарваха в затвора.
Други се опитват да филтрират интернет,но това лесно се заобикаля.Израел по време на блокадата пък не спираше достъпа на интернет в палестинските територии и разполагаше на свои сървъри арабски порно сайтове.С един изтрел два заека.Хем нарушавата забраните на исляма за порното,хем да се учат децата на нещо различно от това да държат автомат:-)
цитирай
7. nio - Мерси vasisid7 и milionche за по...
19.06.2007 12:02
Мерси vasisid7 и milionche за поздравите.
цитирай
8. thehobbit - Много, много сериозно
19.06.2007 13:08
... говори тази жена. Сякаш слон стъпва ... в най-добрия смисъл на думата.
цитирай
9. candysays - Поздрави и от мен...
19.06.2007 15:30
за поста! В края му са казани особено верни неща...
цитирай
10. mattea - Вафа Султан е много смела.
19.06.2007 16:31
Просто има неща, които не са ми ясни. Кой точно казва: "Заповядвам ви да се сражавате с хората, докато те не повярват в Аллах и Неговия Пророк”.? Някъде в Корана ли е написано или в тълкувателите му? Щото в християнството е било същото - поне когато са дефинирали инквизицията.... Струва ми се, че има и мюсулмански светски държави, т.е с доста по търпими режими от тези които са приели шариата. И не мога да разбера откъде идва разликата. Защо едните са така, а другите иначе?
цитирай
11. nio - mattea, явно това са думи на Пророка ...
19.06.2007 17:52
mattea,явно това са думи на Пророка Мохамед,т.е. е написано в Корана.
В няколко постинга пиша за страните на Шариата,които са различни от светското управление в Турция например.При светското управление има разделение на власт и религия,а в другите законита на Исляма са държавни закони.
В Ирак например се проведоха избори,което значи път към демократична светска държава.Нападенията там в момента са от радикалния Ислям,който иска да събори сегашната власт и да я замени с религиозна по подобие на Иран,Суадитска Арабия и Емирствата.
цитирай
12. thehobbit - Nio,
19.06.2007 18:41
... за огромно съжаление няма пряка връзка "Демокрация - светска държава". Твърде често диктатурата в мюсюлмансите страни е тази, която гарантира светското управление:

- Персия на Реза Пахлави
- Турция на Ататюрк и безбройните военни преврати, все в защита на светската държава
- Ирак на Саддам
- Египет на Саддат и Мубарак
- Йордания на крал Хюсеин.

Обратните примери - ислямизация на политиката вследствие на свободни избори - също не са малко.

Това и именно това е голямата драма на ислямския свят - неспособността на обществата да се мобилизират зад ценности като лична свобода, стопански прогрес, политическа модернизация.

Това, което за нас (хммм ... дали точно за ... Нас?) е стремеж на мнозинството, за повечето мюсюлмански държави е тиранична воля на "модернизатори" като ранния Саддам.
цитирай
13. nio - Хобит, прав си но трябва много да се ...
19.06.2007 18:53
Хобит,прав си но трябва много да се задълбочаваме.
Част от светските диктатури започват с помоща на СССР.После преминават в еднолични диктатури.

Демокрацията има един основен дефект.Без налични гаранции,винаги може да се превърне в диктатура на мнозинството над малцинството.
В Турция постоянно имат проблеми след демократични избори,защото печелят ислямистите и се опитват да направят завой.После се намесват военните и т.н.

Все пак без демократични избори,какъв е смисъла една диктатура да се смени с друга.
Диктатурата на Садам е сменила тоталитарната влас на Шариата,но не е станало по-добре.

Важен момент при такъв преход е да се даде възможност на жените да гласуват.Това е удар в устоите на Верската държава,ама пак не е лесно.
Турция от Ататюрк насам,постоянно има проблеми.Из Анадола исляма е паралелна власт.Демокрацията обаче не може силово да променя такива дадености.Трябва време,образование и много други неща.
Абе зор работа:-)
цитирай
14. thehobbit - Трябва да се задълбочаваме, да ...
19.06.2007 19:13
... безспорно си прав.

Но тук е разковничето на разбирането на проблема, ако не на неговото решение (защото съвсем не е задължително проблемите да имат решения).

Това разковниче е тежък проблем на американската политика към ислямския свят - американците не разбират този конфликт, но не за тяхната външна политика ми е думата.

Думата ми е, че този проблем много ме вълнува заради нас самите. България не е мюсюлманска страна, но е източна. И тук модернизацията, свободата, напредъкът изглеждат на мнозинството привнесени, чужда стока. Демокрацията не ги приема, отхвърля ги... Разбира се, не е така ясно, както при мюсюлманите.



За съветското влияние - това е много интересна тема, която е непозната на 99.9% от "познавачите" на Близкия Изток. "Модернизацията" на ислямския свят започва под силното влияние и логистична подкрепа на ранния СССР или по-точно ранната Съветска Рус.

Колцина знаят, че батальоните на Фрунзе са се сражавали във войските на Мустафа Кемал? Че Реза Пахлави симпатизира на стопанските аспекти на Сталиновата "индустриализация"? Че Саддат в Египет изоставя дружбата с СССР по чисто прагматични подбуди, но до смъртта си остава привърженик на съветския стопански модел на "модернизация и прогрес"?

Самата концепция за ислямската модернизация е дълбоко сбъркана и води до едно много опасно обединение на първобитния верски интегризъм с естествените консервативни порядки на обществото.

Затова и такива като Вафа Султан са осъдени да емигрират в САЩ или да си мълчат у дома.

Прочее не съм такъв оптимист като теб за женския вот - изборите в Турция показват друго - жените гласуват за ислямистите, докато мъжете са по-склонни да почитат военизирания си пророк-модернизатор.
цитирай
15. nio - Ами за руското влияние го пише тук ...
19.06.2007 19:35
Ами за руското влияние го пише тук там.Аз съм го учил навремето като един вид възхвала на социализма,а и като част от историята на военните конфликти.През средата на 80те тези конфликти не бяха чак толкова назад във времето.

И ние и те страдаме от липсата на чувство за свобода.Тоталитаризма без значение от какъв тип,промива мозъка и създава грешни представи.Нали се сещаш за Моисей и 40те години през пустинята.

Комунизма не се различава много от религиите.Дали пророка който винаги е прав е Мохамед или Маркс,а вярата е безпрекословна не е толкова от значение.

Няма лесен път.Аз никога не съм мислил че всичко се оправя с промяната на власта.Трябват поколения за промяна на манталитета.

Ето и тук мисленето бавно се променя.Преди години като пишех,направо звучах като извънземен.Сега все по често срещам текстове и то от млади хора които пишат същите работи.
Даже червените кратуни почнаха по малко да увират:-)
Първанов каза,че да се дава,трябва да има от къде да се вземе.Станишев пък отряза лявото крило с мотива че раздаването ще срути финансовата система.На конгрес на БСП се чу предложение за плосък данък.Не са големи прозрения,но като знам как звучаха преди няколко години...
Пък колко оплювания съм отнесъл от привържениците на СДС като съм ги критикувал по тия въпроси.

Така че промяна има но е бавна.Убеден съм че и постепенно може да се подобри и начина на мислене в мюсюлманския свят.
цитирай
16. 1anna - Анна :)*
20.06.2007 00:41
Браво за поста !
цитирай
17. zari - Нима идентифицирате
20.06.2007 07:54
вярата в Бог с комунизма, след като твърдите, че "Комунизма не се различава много от религиите".
цитирай
18. mattea - hm
20.06.2007 10:55
гледах по американските коментари на интервюто и там един казва че има две верси на Корана - версия от Медина където се казва - "за вас вашата, за мен моята религия", и версия от Мека, където се казва как трябва да се чупят главите на неверниците. Ще се амбицирам да го проверя това нещо. :)))). Половин информация е най-гадното нещо на света ...
цитирай
19. nio - И комунизма и религията искат първо ...
20.06.2007 10:58
И комунизма и религията искат първо да повярваш и после нещата се подреждат:-)
Другия начин на мислене е първо доказателствата и после останалото.
цитирай
20. nio - mattea, мъчил съм се да чета превода ...
20.06.2007 11:30
mattea,мъчил съм се да чета превода на Корана но е много трудно защото е много "накъсана".Прозренията са от различни периоди в живота на Мохамед и има разминавания по някои въпроси.Обикновенните хора ползват тълкованията а те се различават при различните разклонения на исляма.

Мохамед казва че неверниците ще умрат в мъки но разрешава "писаните религии"/християни и евреи/ да живеят във верската държава като плащат десятък и нямат право да участват в управлението и да ходят на война.

Джихад например е война за вярата.Зависи обаче от тълкованията.Джихад е когато е застрашена вярата и в корана пише че правоверните когато живеят в чужда държава и не е преследвана вярата им,трябва да приемат тази държава за Родина и при война да я защитават.

Ама понятието "застрашена вяра" е разтегливо.Радикалния ислям изобретява антиамериканизма и антисемитизма.Много от митовете за Големия Брат и световното господство тръгват от такива държави.Глобализацията и демокрацията застрашават всяка тоталитарна структура и от там идва обевяването им за главен враг с който трябва да се воюва.
Турция също е обявена за враг и предател на исляма заради светската си власт.

За това аз не пиша против религията и вярата на хората,а за създадената тоталитарна структура от сливането на религия и държава.Много естественно е че религията ще се опитва за задържи позицията си в живота на хората,използвайки репресивния апарат на държавата.

В Европа по времето на инквизицията да не би да е било по-различно:-)
цитирай
21. mattea - Прав си, в Европа е било съвсем същото.
20.06.2007 12:57
На мен просто ми се искаше да разбера къде се получава грешката в цялата система. Ако правилно съм разбрала според теб грешката е в сливането на държава и религия - т.е. заради това се получават всичките проблеми. Вафа Султан обаче говори най-вече срещу убежденията на мюсулманите. Никъде не видях коментар върху държавната им система. Затова се получава някаква странна мешавица от понятия. Кое е лошото - възпитанието, което дават и получават, убежденията и свещенните им книги или държавата, която градят на базата на всичко това. Като че ли е по-много от всичко. :)).
От друга страна цитатите от корана, които ми попадат са доста миролюбиви:
From Surah 1, "The Heifer"
Whoever believes, whether they are Jews or Christians or Sabaeans, whoever believes in God and the last day and acts righteously, they have their reward at their Lord's hand, and there is no fear for them, nor shall they grieve.

http://www.wsu.edu/~dee/ISLAM/QURANSEL.HTM

Вероятно разковничето е в този Радикален Ислям. Само че така и не можах да разбера кой го е изобретил и откъде се е появил. Всички го цитират, обаче защо някои го поддържат, а някои не - въобще не ми е ясно :). Някак си при християнството нещата са по подредени - католиците имат едни правила, протестантите други православните трети и все пак всичко това са отделните църкви, а не самата религия. Та затова ти досаждам в поста :).

цитирай
22. nio - Това е част от интервюто и е дадено ...
20.06.2007 13:26
Това е част от интервюто и е дадено пред Ал Джазира.Отнася се точно до страните които се управляват по закона на Шериата.

Всяка вяра проповядва че е единственна и най- най-.
В светската държава обаче държавните закони не са обвързани с религията.Кой в какво вярва си е негов проблем,стига да не нарушава законите.

Радикалния Ислям проповядва война с неверниците и установяване на исляма като световна религия.
Сравни с нашата църква.Никога не е казвала че трябва да водим война за правата вяра.
Католическата го е правила в средните векове,но след Френската Революция става разделянето на религията и държавата.
Радикализма не е само ислямски.Само исляма обаче има държави които са приели законите на Шариата.

Дано да усещаш разликата.Радикализма не признава и другите течения на своята религия.Виж как взривиха най-святото място на шиитите - джамията на Имам Али.
цитирай
23. анонимен - Виж пресна информация http:/...
20.06.2007 13:57
Виж пресна информация
http://news.ibox.bg/news/id_2022773961
цитирай
24. mattea - Съжалявам ако ти досаждам.
20.06.2007 14:20
но не мога да се сдържа :))).
Откъде идва този Радикален Ислям? Кой е основоположникът му? Не разбирам.
За християнството нещата са ясни:

1075 год. – Папа Григорий VІІ съставя т. нар. “Диктат на папата”, съдържащ 27 основни тези, насочени към осъществяване на идеята за вселенска империя, управлявана от папата. Сред тях са “Папата има право да ръкополага императори”, “Римската църква никога не е грешила и винаги ще бъде непогрешима”.

1095 – 1261 год. – по инициатива на Папата в течение на век и половина се провеждат общо 4 кръстоносни похода. Под претекст, че целят освобождаване на Йерусалим от исляма, те се превръщат във унищожителни войни на католицизма срещу източното православие.

1313 год. – папа Климент V със своя декрет “Пакторалис кура” обявява кралете за самостоятелни господари в своите кралства


1520 год. – Мартин Лутер започва своята атака срещу конвенционалната теология, като с това поставя началото на протестанската Реформация.

1534 год. – английският крал Хенри VІІІ решава, че може да не се подчинява на папата и издава своя “Акт за върховенство”, с който учредява англиканската държавна църква.

1649 год. – Палатата на общините на Английския парламент приема постановление, с което обявява себе си за върховна власт на английската държава.

1870 год. – на Вселенския събор под натиска на папа Пий ІХ се приема догмата за непогрешимост на самия папа.
и пр.
за Православието - не мисля че е агресивно, освен в случаите, когато обслужва държавнически интереси. Например мотивациите при Руско-турската освободителна война, от която ние сме пряко засегнати....

Ти си абсолютно прав -Всяка вяра проповядва че е единственна и най- най-.

а, ето какво намерих - това е доста пълно като обяснение:
http://www.litclub.com/library/fil/dmicheva/arabnac.html

цитирай
25. raraavis - :)
20.06.2007 15:22
Браво за постинга, нио! )
цитирай
26. nio - mattea, не задаваш правилно въп...
20.06.2007 17:43
mattea,не задаваш правилно въпроса.
Въпроса е защо не си е отишъл,а тези държави са застинали някъде в средновековието.

Принципно държавата на Шериата не се отличава много от средновековните западни държави.Православието е малко по различно защото върховната власт е била на царя.

Радикалния ислям иска да го наложи като световна религия и да освободи Светите Места.Да ти прилича на нещо познато?
Същото са искали и кръстоносците.
Запада обаче е имал Просвещението и Френската Революция.Турция пък е имала Ататюрк.
В Обединените Арабски Емирства още управляват Емирите като през Средновековието.

Линка е интересен но имам малка забележка.На преден план е религията,а не националноста.Кървавите сблъсъци често са между шиити и сунити въпреки че са от една националност.
цитирай
27. nio - raraavis, мерси. Ти направо се з...
20.06.2007 17:45
raraavis,мерси.
Ти направо се загуби като старите пари:-)
цитирай
28. анонимен - .....
20.06.2007 17:51
В словото си за "Разума и вярата" папа Бенедикт XVI цитира византийския император Михаил Палеолог: "Посочете ми едно учение, което води началото си от Мохамед и то ще е зло и безчовечно, като например заповедта неговата вяра да се разпространява с меч." Религиозни водачи нарекоха това изказване част от "американско-ционистски кръстоносен поход срещу исляма". Под мощното влияние на цензурата, носеща вече модерното название "политическа коректност", само в рамките на един-два дни папата поднесе публично извинение. През това време, като реакция на словото му на много места гориха чучела с негови образ, отправяха се заплахи за живота му, в Италия убиха монахиня, в католическа черква млад турчин закла свещеник. Но в съзнанието на света, отекна като акцент възмущението от обидата към Мохамед. В случаи като този основният проблем не е в това, че агресивната настъпателност на исляма злоупотребява със същностната за християнството толерантност и вглъбеност. Ясно е, че диктаторските режими, не само в ислямските държави, произвеждат за вътрешна употреба и за износ примитивизъм > невежество > жестокост> тероризъм. Проблемът е, че те до голяма степен се радват на комфорта, който им осигуряват западни политически елити, неправителствени организации, пролеви групировки, откровено продажни политици и просто глупаци на високи постове. Дори и откровеният антиамериканизъм е стъпка в тази посока. Не искам да разводнявам темата, но същата непонятна търпимост се проявява към политиката на Москва (и човека с хладния разум и чистите ръце), която е също диктатура и тероризъм в действие. Там са непознати законите на Мохамед, но за сметка на това дори енергийните зависимости са украсени с православни фльонги и намеци за "великата руска душа".
Накрая ще си позволя да отбележа, че приликата комунизъм - религия е в малък сектор само на повърхността. Знаем, че поради липсата на своя истинна идеология, комунистите умишлено, но грубо и тромаво плагиатстваха християнската символика и се опитаха напълно да заменят своя сурогат с оригинала. Вярата в Бога (ако това е свободния ти избор) не може да е друга освен "безпрекусловна" - чудото е същината на християнството, емоцията е над рациото.
За комунизма дори не ми се коментира.
Поздрави
Михаела
цитирай
29. nio - Михаела, наистина темата е много ...
20.06.2007 19:13
Михаела,наистина темата е много обширна.Постарал съм се да се огранича с най-лошия вариянт.Радикализъм и тоталитаризъм - в случая верска държава на Шариата.
В няколко постинга съм се постарал да дам отделни страни на ислямските държави,за които се премълчава.Още не съм стигнал до страхотиите:-)

Всъщност не знам дали знаеш,но в тези държави е разрешено измъкване на признания с мъчения.Т.е. мъченията на нашите сестри са съвсем според закона.Ето един премълчаван факт.

Аз също съм на мнение че им се осигурява опасен конфорт и западните превителства си затварят очите за редица нарушения на взаимното зачитане.
Можеш да видиш из коментарите на предните ми постинги,какъв вой вдигнаха "пацифистите":-)
цитирай
30. анонимен - nio,
20.06.2007 19:54
Днешните "пацифисти" могат да докарат само бели.
Така че - смело напред!:-)))
Михаела
цитирай
31. nio - Михаела, дано да си разбрала защо ...
20.06.2007 20:59
Михаела,дано да си разбрала защо "пацифисти" е в кавички.
За мене войната е много краен вариянт.В САЩ голяма група от пацифистите са против войната заради отнемането на граждански свободи и заради разходите на гърба на данакоплатците.

Всяко извънредно положение и особенно войните дават възможност правителствата да заграбят допълнителна власт и да ограничат редица граждански и икономиччески свободи.Това е най-ужасната цена която трябва да заплати американския народ.

Тукашните "пацифисти" обаче го удрят на гол антиамериканизъм обилно подплатен с изопачени понятия,кухи лозунги и конспиративни басни:-)
цитирай
32. ivoberov - Благодаря за това, че си качил из...
22.06.2007 17:15
Благодаря за това, че си качил изказването. Великолепна жена.
Нещата са сравнително прости. Когато една вяра се сдобие с власт тя става идеология. Когато се стреми към власт също е идеология.
Това обединява комунизма, фашизма, исляма и католицизма през средновековието.
Ако будизмът потърси власт чрез държавата, или по друг начин и той ще се превърне в идеология.
А от идеология имат нужда непроизводителните страни. Недемократичните и варварските.
Сблъсъкът ще продължава.
А недемократичнитте, идеолочическите и варварските страни ще бъдат оглавени от Русия.
Тя ще ги води и подкрепя.
цитирай
33. nio - Ами въпроса е защо друг не го е качил ...
22.06.2007 17:29
Ами въпроса е защо друг не го е качил ами се налага да превеждам с доста ограничените си знания по езици.
Защо липсват много въпроси които периодически взревяват интернет и новинарските емисии.
Явно още сме си с покривалото на главата:-)

А за идеологиите...
Идеите залегнали в американската конституция сащо са идеология.Свободата и неотменимите права също.Разбира се диаметрално противоположни на вятъра който духа он Русия.
цитирай
34. ivoberov - Не това не е идеология. Това са пр...
22.06.2007 17:39
Не това не е идеология. Това са правила. Идеологията се основава на вярата. А вярата е убеждение, което няма нужда от доказателства.
Коституциите са основните правила, които хората се сговарят да следват, за да направят съвместния си живот поносим поне, ако не добър.
Имам идея как да направим съвместния ни живот поносим. Предлагам правило. Предлагам закон.
На казвам - вярвам в Господ и затова спазвам правилата му. Има същностна разлика според мен
цитирай
35. ivoberov - При всички случай се радвам, че те ...
22.06.2007 17:41
При всички случай се радвам, че те открих в тия дневници, защото те чувствам като съмишленик
цитирай
36. nio - Иво, правилата които хората се с...
23.06.2007 03:20
Иво,правилата които хората се сговарят да следват,са според идеите и вижданията им.
Идеологията е сбор от идеи./в речника е обяснено по-дълго/.
Правилата се обличат в закони,но отразяват идеите и вижданията на

управляващите.Опозицията обикновенно има други идеи.Съотвенто сбора от леви или

десни идеи е лява или дясна идеология.Тъй като самите идеи се различават,имаме

разнообразие от леви и десни партии.Има и тоталитаристи,либерали и центирсти.Една

единствена идея може да е в идеологията на съвсем различни партии защото те определя сбора и цялостната визия.

Идеите могат да се променят,за разлика от вярата.Примерно класическия либерализъм от времето на Лок до Чикагската школа доста се е променил/ами близо 300год/.Религията обаче не е променила основните си вярвания.

На това му викам идеология.Политика пък без правила и на парче е популизъм.
Някъде 2000-2001 год се чуха гласове за уточняване на идеологията и позициониране на СДС на политическата карта.Т.е. какво е "дясно",какво ни характеризира като десни и въобще десни ли сме.Тогава някои/да не ги споменавам/ прокараха теза подобна на твоята.Резултата изяде главата на СДС.Е и други причини имаше де.

Това само за информация.По важна е широката рамка,без значение дали ще я наричаме визия,сбор от правила или идеология.От доста време периодически си поспорваме със
Зе Мария по тоя въпрос.За мене е важно една партия да определи принципите и приоритетите си,а не да прави политика на парче.

Абе не е по темата,ама като съм почнал.
Сам ще си правя спам:-)

Аз не съм привърженик на отборния принцип.Ида паднем ида бием...
Намирам за нормално да има различни мнения и за абсолютно ненормално единомислието.
Така има сътрудничество по едни въпроси а по други няма.В момента в дясно има абсолютно противопоставяне защото "ония другите" не са от нашия отбор.Под повърхноста пък става още по-страшно.Ей не може тоя народ да изчисти колективизма от мозъка си:-)

Та аз смятам всички в дясно за съмишленици,въпреки че често съм в конфликт с някои от тях.Не е за притеснение.По важно е че е от дясната страна на бариерата.

PS.Въпроса за идеологията е много обширен и не е за някакъв забит коментар.
цитирай
37. ivoberov - Може би няма противоречие, а просто ...
23.06.2007 13:46
Може би няма противоречие, а просто разминаване. Като говоря за правила, говоря за конституция.
Но като консерватор / в момента съм решил да съм такъв/, не мисля да я променям изцяло, защот споделям консервативна идеология. И никак не съм убеден, че консерватизмът е идеология, е не подход към действителността. Но това е по-скоро някакъв понятиен спор.
цитирай
38. ivoberov - Отвреме навреме с Хобит и още еди...
23.06.2007 15:15
Отвреме навреме с Хобит и още един-двама се събираме, за да бистрим нещата. Ти би ли желал да идваш ?
цитирай
39. mom4eto2 - Аз да идвам ли? :))) Ще ми бъде инт...
23.06.2007 23:31
Аз да идвам ли? :))) Ще ми бъде интересно! Начетох се на "идеологии,принципи,политика на парче,десни едеи"... Това последното какво ли трябва да значи?... :)) Всъщност наистина като си толкова умна глава (може би има малко ирония,но с това нямам за цел да твърдя,че си обратното на умен!) вземи да "хлъзнеш" някой постинг за нашата политика. Но не само да анализираш настоящата,а да споделиш каква би трябвало да бъде според теб,кой да я провежда - такива работи. Ти мен незнайно как набързо ме класифицира и ме завря на тесния рафт на "презрените пишман националисти". От теб разбрах,че съм си купувал или поне чета разни вестници и тръгнах да търся из апартамента,но нищо не открих... Може би апокрифната литература я изгарят? :) Аз това го тълкувам така - според теб целия свят обича американците,без една част от мюсюлманския свят,Русия и т.н.. Няма да изброявам повече,защото ще се окажат съвсем не малко страните,а на мен мисълта ми е друга... А именно - като критикувам САЩ,това значи ли,че подкрепям враговете им? Надявам се да ме извиниш за коментара ми не на място... Но аз един вид се оттеглих от един наш тъй наречен спор в друг твой пост и сега пак "разбутвам въглените". :) Тогава отстъпих,защото цялата работа изби на доказване кой знае повече факти и по-сложни думички. Сигурен съм,че и за двете ме биеш! Но темата беше такава,че не може да се отсече - ти си прав,а ти грешиш! Затова сега в друг твой евентуален пост по темата,а и където и да е,мен лично не ме бърка,ще си говорим пак,ако имаш желание разбира се! Но се надявам да бъдем и двамата с по-кратки коментари,защото като напишем по 200 реда и всичко много се разводнява - или повтаряме едно и също,но с различни думи,или не обръщаме достатъчно внимание на конкретен важен въпрос и така. А колкото до мисълта ми,няма начин да не се случи пак да я пресъздам тук непоследователно,може би несвързано... Но ти не си глупав и разбираш за какво става въпрос,а това е важното.Иначе ако вземем да си правим забележки за правописа,лексиката и бла-бла-бла ще стане... Сега трябва да почна пак нов абзац ли?... Хайде,няма нужда,хора - мястото е кът! :))) И така завършвам с някои от въпросите ми към теб: Каква политика трябва да води България и кой може да я осъществи? Втори въпрос: абе първия не е ли достатъчно обширен?... :)) Коментирай политиката след 10 ноември та до наши дни - кой и какво ти харесва,кой е за ... таковане и общо взето тези неща,които ни касаят всеки Божи ден още като станем та чак до лягане,че и по време на сън. И войната в Ирак не е чужда тема за нас,но нея няма как да я променим,нито някой дори пита обикновения българин какво мисли. Задай ни за какво трябва да се борим,мечтаем ако щеш,какво да градим и имаме ли основа,за да съществува въобще държава в пълния смисъл на думата по тези географски ширини. Аз лично с интерес искам да видя мнението ти за тези неща. Всичко добро от мен и успех!
цитирай
40. nio - Направо ме гръмна „Коментирай ...
24.06.2007 05:19
Направо ме гръмна

„Коментирай политиката след 10 ноември та до наши дни”

Сядам и почвам да пиша.Ако не ме хване мързела,по Нова Година ще съм приключил.Добре че не поиска да пиша от Освобождението насам.

Аз не съм умен,ами съм чел малко повечко.И преди ти казах,че без това няма как да се мине.Иначе ще вярваме във Вуду магии.

Ами много неща си написал,ама схващам горе-долу какво ме питаш.
Не мисля че да се оправим ни трябва Цар,Господар,Гуру,Фюрер или който и да е на белия кон да ни поведе.Определено в световната история има положитерни примери на водачи които са извели страните си,но има и примери на такива дето са ги върнали в средновековието.Нещо като комар.Ако улучиш добре ама ако не...Какво правим.
Не мога да кажа и коя партия може да ни измъкне.Знам само какво ни трябва за да живеем добре.

Проста работа.Трябват ни пари.Те обаче не падат от небето.Значи трябва да изкарваме повече.Колкото повече изкарваме,ще има и повече за пенсии,заплати в държавния сектор и т.н.

И тук е големия проблем.Как да изкарваме повече.Тук може да се срешнат Вуду Икономисти,Заклинатели и всякакви Полотически Измамници.Много дълга тема е.Най-общо,трябва да се намалят пречките пред бизнеса,да се изземват по-малко данъци от хората които работят.Трябва да се намалят държавните разходи и административния апарат.Все неща които никоя партия до момента не е правила.

Икономическия растеж е свързан със свободната търговия,но глобализацията намалява власта на политиците.Т.е самите идеи трудно се налагат.

Виж пример от „онова вестниче”.
„Трябва да защитим нашите производители”.Ами те ако са конкурентноспособни,от кого да ги защитаваш.Те ще изнасят и ще мачкат чуждия пазар.Значи трябва да премахнем конкуренцията,за да принудим потребителя да купува от българския производител.Ами потребителя купува евтино и качествено.Щом не купува българско значи има за какво.
Да защитим производителя на домати,значи да защитим 2-3% и да принудим другите/вкл деца и пенсионери/ да купуват на двойна цена.

Друга гледна точка.
При война се прави икономическа блокада и се прекасват нормалните търговски връзки.Да въведеш протекционистични мерки в търговията е все едно да си поставиш народа в положение на икономическа блокада.
За съжаление народа не ги разбира тия работи и вярва на измислени Гурута.

Аз пиша за ей такива работи.Ти по случайност си попаднал на постингите за исляма.Те са изключение.

Та кой е против американците.Задължително всички недемократични режими.Може би не знаеш,но през 50 и 60те африканските диктатори са отказвали помощи,защото било „заробване”.В същото време милиони от народа им умирали от глад.
Сега ХАМАС атакува законно избраното правителство.Фатах спечелиха изборите,а избори за мюсюлманския свят са си събитие.Американците започнаха програма за помощ на демократично избрано правителство.Е за това диктаторите ги мразят.Русия пък като беше малко по-силна подкрепяше режими като Куба,Северна Корея и разни арабски и африкански държави.Арабите и до сега са с руско оръжие.
цитирай
41. mom4eto2 - Мерси,че ми отговори! :)
25.06.2007 19:00
Днес гледах филм за Хитлер - от детството,та до влизането му в затвора за държавен преврат. Има втора част... :) Ако фактите,които ни се представят са истина,то човека си е бил буквално луд. Но за да успее да вземе властта е била налице необходимата среда. Ето,че и при нас средата е благоприятна за развитието на Атака. Нито съм член,нито активист. И Волен не би могъл да бъде новия фюрер,дори и да иска. Така че подобни сравнения от противниците му говорят зле за самите тях и поставят под въпрос тяхната компетенция и имиджа им,а не тези на оплютия. Силно ме дразни факта,че се плюе по не знам си кой,защото казал или предложил нещо,а в същото време държавата се разпада! Лично мое мнение е,че по пътя,който сме хванали добро няма да видим в близките десетилетия. Така че който отрича напълно опозицията,а освен Атака друга такава няма,значи е доволен от положението. И много по-зле може да бъде,но тук всичко нарочно се прави да върви на зле. Държат народа беден и прост,за да могат да ни купуват гласовете с бира и кебапчета. И на този фон се появява Атака със своите идеи,които не се харесват на много хора,които сега си живеят като бейове! Някои казват,че нямали платформа,идеи и така нататък,но ако това в момента са идеите на сегашните управляващи - не,мерси! И кои са тези умници,които заявяват,че Волен е някакъв диктатор и ще въведе режим по-страшен и от този в Северна Корея? Сякаш тия неща стават ей-така,ставаш сутринта и вечерта си готов. Извинявам се ако съм го обърнал на пропаганда,агитация или и аз не знам какво,обаче... Мисля,че е смешно да се твърди,че е бъдещ диктатор човека,който призовава всички ни да мислим,защитаваме правата си и изобщо да бъдем горди с родината и историята си. Ако не се лъжа пръв той спомена понятето гражданско общество на висок глас и после всички започнаха да кудкудякат след него колко силно било в България то,а това е смешно,защото при нас все още такова няма. Човека,който иска гражданско общество,а то не се нуждае от единични лидери,не може сам да стане върховен водач,но хайде да приключа с това изречение,защото усещам,че влиза в твоята графа "бисери",а предишните вече блестят като такива... :))) Дано бъда разбран правилно! Ако има много хора мислещи като теб и мен (скромно се присъедниявам),то тук не може да виреят никакви диктатори - Воленовци,Мухобойко Борисовци и ала-бала. Но ето разликата - първия се обявява против военното участие на България в Ирак,а втория се хвали,че едва ли не сам докарал американските бази унас,и то за без пари - колко находчиво! :) Турция взема 4 млрд. годишно за базите,а ние ще вземем само замърсяването и опасността от атентати. Хвала на градоначалника и правителството,три пъти ура! Този контингент в Ирак,непосилен за нашата икономика,е повод за гордост у управляващите и проклятие за нас. Генералите станаха вече повече от войниците и изглежда този боен състав в Ирак е най-голямото ни военно подразделение. Преувеличено и смешно,но тъжно и по-скоро факт,отколкото измислица! Нямаме си армия,НАТО ни пазело - леле мале! Не храним своя армия,а чужда. Американците,които ще дойдат в базите тук,няма да похарчат и долар в родната икономика. Е чак и долар няма как да стане разбира се,но ето фактите от първоизточник,работил в такава база: храна,облекло и всичко,абсолютно всичко се докарва от Америка. Тук американския войник да пръсне нещо по курви и чат-пат по заведения под строй. Тъй че където се появи американската военна машина идват курвите и наркотиците,но цивилизацията остава зад телените огради на базите. На нас ни остава да гледаме само как негрите чукат жените ни и да цъкаме с език! :))))) Сигурно сега ще кажеш,че такива са правилата на пазарната икономика и демокрацията - извадил негъра по-голям от моя и малко зелено за допълнителен аргумент и мушнал той момичето,а аз не съм издържал на конкуренцията. И ще си прав ако го кажеш,но правилно ли е?! Янките се държат като колонизатори,а не като благодетели. Какво трябва да се случи,за да кажеш и нещо лошо за тях,а не само колко са демократични и велики? Англичанин счупи главата на българин по черноморието преди години и ония искат да го екстрадираме,за да го осъдят условно на 6 месеца затвор,вместо тук да си получи заслуженото и да му пръснат халката по затворите. Американски военни набити в сливенска дискотека и пак ние виновни,а те невинни - може би защото сме ги надвили?... Заиграват се с момите и селските тежкари ги одрусват - грубо и първично,но не сме били там и само можем да гадаем как са се държали господата американци - като господарите на света може би?... И са им сритали тюленските задници! Мисля,че и това е демократично - като ти посегнат на твоето да го защитиш,защото аз лично не вярвам,че само са им намигали! И за да премина от тема в тема както само аз си знам,нека кажа и нещо лошо за Атака! :))) Примерно въобще не ми харесва Волен как се държи по митинги - наистина сякаш нещо му става и има известна прилика с някои исторически събития... Мятка се като прасе из тикви! :) Без съмнение имат много неуредици и недоразумения. Няма да се задълбочавам с архонтите и синчетата... Обаче което си е вярно,вярно си е - само те ни казват много истини,които жестоко ни бият по гордостта и по джоба,а всички останали или скриват фактите,или ни вменяват,че е за добро. Затвориха ни централката,тока стана по-скъп от средната цена в ЕС! Обещаха ни еврофондове,а никой дума не спомена за годишния членски внос,който също е внушителен! От тия еврофондове изглежда само депесарите намазват,а другите не можем да бръкнем в кацата с меда... Трябват проекти,идеи и така нататък,а ние като не сме готови за това?! В тоя смисъл задълженията ни са сигурни,а облагите ако си ги заслужим! И още един рязък завой,понеже видях,че си писал най-долу за руското оръжие... Защо не споменаваш нищо за американското? Забравил си или не знаеш,че американците собственоръчно въоръжиха талибаните в Афганистан и ги подкрепиха във войната им срещу СССР? Гледай един мнооого готин филм Рамбо,за да видиш как самия Слай избива руснаци,язди талибански коне и искрено ни забавлява с американския жанр военна комедия - един срещу армии! А кажи ми това не е ли гавра?! Въоръжават ги и след това ги събарят. Интереса клати феса! Афганистан - световен производител на хашиш и разните му там наркотици?... Оооооо! А кой е най-големия потребител на тези лайна всички знаем!
Хайде и аз един нов абзац да начена в самия край! :) И оставам с надеждата да ни кажеш малко повече истини за Америка,а не само да ги хвалиш! Коментирай най-новите ми бисери,обърни внимание на посочените факти и ги обори ако ти е възможно!
Приключвам с извинение за поредния флууд! Отново пиша какво ли не,но не и коментар по темата и се надявам да ме извиниш. Ако ти пречи този ми начин на работа кажи и ще намерим друга възможност и по-подходящо място за разговорите ни,разбира се ако искаш те да продължат! :)) Всичко добро от мен и до скоро!
цитирай
42. nio - Вярно е че Сидеров е много далече от ...
26.06.2007 20:15
Вярно е че Сидеров е много далече от това което е бил Хитлер.Аз го оприличавам са някакво карикатурно Дуче от анимиран филм.
Не ми са пише днес нито за Гуруто,нито за семейната му партия.За мане е човек,който не се свени да лъже и маже и като се смени вятъра/разбирай плащача/ е готов да се обърне на 180 градуса.Потвърждения – Бинев и агитацията за обгазяването на Стара Загора,където защитаваше руски интереси и тези на групата около Масларова които се опитваха да приватизират огромна част от централна Средна Гора.Тъй че никаква опозиция не е.За човек дето се прави на християнин,пък можеш да прочетеш

С дявола,или с Бога!?
http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=19343

Отделно по край него са останали или хора дето не си задават въпроси и не мислят или такива дето се мъчат да се докопат до власта.
Друг път като не е толкова жега ще пиша за Атака.


За базите и армията знам доста повече.Повярвай ми.
Познавам и летище Безмер и полигона в Нова Село и началниците на летището.То така или иначе се закрива,защото ресурса на самолетите изтича,а няма пари за нови.Полигона пък е скъп за да го подържаме за няколкото останали самолета и въртолета.И един единствен долар да влезе в икономиката е по-добре от без нищо.

Бази на САЩ има във всички страни членки на НАТО.И то не въздушни а много хиляди човека персонал.Това е положението.

Когато бяхме към Варшавския Договор, харчехме около 16% от бяджета.Сега харчим малко повече от 2% .БВП е около 40 милиарда тази година.А направи сметка колко пари ни трябват за да имаме собственна отбрана.Същите мрънкания бяха и около влизането ни в НАТО.Тогава лично Гоце водеше митинга.Сидеров пък обещаваше на парламентарните избори че ще излезнем от НАТО.Сещаш ли се за какво става въпрос?
Пък аз си спомням че баба ми разправяше че със силните трябва да си приятел,а не враг.

За централата е кофти.Ама ние влизаме в чужда къща и домакина определя правилата.Ако ти харесва оставаш,ако не....яхаш метлата.Кофти е че скриха истината и чак по-късно се разбра че е имало вето от Гърция и Австрия.Такива са правата на страните членки.Предполагам и Франция има пръст.И все пак пред избора – централа или ЕС,аз избирам ЕС.Тук пак много хора се опитаха да попречат на влизането ни.Сори майка ама руската кауза е бита карта.Има и много икономически подробности,но не ми се пише.Намират се из нета.Заради тая централа имахме един допълнителен монопол.Монопола пък е опората на всяка олигархия.

За оръжието съм писал и няма да се повтарям.В Афганистан,Руснаците подкрепяха един проруски режим,американците подкрепяха противниците.Какво чудно.Същото е и в Корея Виатнам Ангола и да не изреждам.Голяма далавера че Руснаците успяха в Корея и Северна Корея сега е символ на развитие и щастлев живот.

PS Много басни за Световните Господари и техните слуги си изчел,ама нали виждаш как водят диалог и отговарят на неудобни въпроси.
Че се присетих за един от тях.
Защо от цял свят емигрират в САЩ,а не в Китай или Северна Корея.
Не че имам нещо напротив червените кратуни да се изнесат я в Корея я в Куба или някъде другаде дето има истински комунизъм
цитирай
43. mom4eto2 - Благодаря отново за отговора! :) ...
26.06.2007 21:03
Благодаря отново за отговора! :) Харесва ми,но веднага ми дойде наум едно нещо - казваш,че влизаме в чужда къща,но според мен си плащаме за стая,така че в тая стая трябва малко от малко ние да си дърпаме конците,а не да ни командват как да дишаме,нали? Сидеров е ясен - нека не го коментирам,че се ядосвам... А в ЕС така или иначе щяхме да влезем ако не сега,то след 2 години примерно. Какво се промени или ще се промени в близките 3-4 години от това присъединяване? Просто сега по-безпроблемно излизаме в чужбина и напускаме потъващия кораб. Но не бих казал,че условията тук се подобряват или има изгледи това да стане в скоро време. И малкото цени,които бяха по-ниски от европейските се коригират,а заплатите остават... Ясно е,че не можем да сме саможиви и да бягаме от ЕС,НАТО и други международни организации,но дали има друга държава,която да се предлага на тепсия и отвън да решават едно към едно кое как да става? Който плаща той поръчва музиката,нали така? :) Ами хайде,къде са парите? Така и така са ни продали гъзовете без да ни питат,поне да ни запушат устите с пачки! :))) А то само обещания... Правим всичко по техните правила,но с това не се подобрява стандарта ни. Как да започнем да произвеждаме повече? Ние произвеждахме - АЕЦ-а беше "гордостта" на Балканите. Затвориха го. БТК инкасира печалби от милиони евро годишно. Продадоха го. На чужденец някакъв съмнителен за без пари. Че така де.... Май и извънземните да дойдат,пак няма да се оправим! Та мисълта ми е - добре,да дойдат! Нека бъдем под американско,виетнамско или марсианско робство,ама да живеят по-добре хората. За другите нямам възможност да отговарям,но за себе си знам,че искам и мога да дам каквото трябва,за да бъде по-добре. А това за единия долар по-добре от нищо... :))) Голям лаф,бе човек! Ясно е,че сме им нужни! На "хубаво място" сме,тъй да се каже. Ама хайде,моля ви се,нека има преговори! Да се седне на маса и да кажем и ние какво искаме,а не само те да искат и ние да им го даваме безвъзмездно. Ние ставаме едни наемници,но първите такива безплатни в света!!! Това за милиардите долари за базите в Турция факт ли е?... А ние тук за долар,така ли? Ами да направят цялата държава база,обаче да дойдат с парите! :))) Грозно,ама....това е настоящето! Вече няма персонажи като балканджи Йово. Който и да хванат и му кажат:вземи тия пари и скачай по команда,иначе си труп,ще скача и ще пее! Така че избора е да ти платят да се унижаваш или да си умреш с чест,а нашите управници избраха вместо нас да се унижаваме,но... за без пари! :)
Аз пък не съм съгласен и ще се спасявам! Бях в чужбина и се върнах,но сега ако пак изляза,едва ли ще направя тая грешка...
цитирай
44. mimoza92 - Много ми хареса поста, поздравл...
27.06.2007 17:16
Много ми хареса поста,поздравления
...въобще не е безвъзмезцно ,само че народа не усеща нищо ,защото пак в нечий швейцарски сметки влизат парите...но то си е общественна тайна .
цитирай
45. анонимен - Емирствата не са приели Шериата като основен закон
02.08.2007 15:56
Малко встрани от темата, но ОАЕ е светска държава, сравненията с Иран и Саудитска Арабия са доста неуместни. Няма как да е иначе, тъй като залага на западно европейски мозъци, за да направи следващата крачка- да се превърне от посредствен ученик, който отвреме навреме шашка учителите си с проблясък, в такаъв, когото винаги преподаатели вдигат по време на открит урок. Това се отнася особено за Дубай, но е меродавно за останалите 6 емирства. Не знам как някой би обяснил свободния достъп до алкохол на почти всички места, търпимостта към оскъдно облечени европейци, освен като едно приемане, че добрите неща идват с цената си.
Има и нещо друго, западната цивилизация тук се приема на малки хапки, за да може да свикне местното население, а и не само местното, но предимно мюсулманско население към неописаните в Корана, но отдавна приети на Запад, привички. Дубай е примерът, който показва, че ситият не мисли за деяния на религиозна самоотверженост, а се занимава с по-богоугодни дейности.
И още нещо, аз лично доста съм разсъждавал от въпросите на това видимо мюсулманско изоставане и стигнах до едно обяснение, което на мен ми се струва устойчиво. Мюсулманският календар започва от 622 след Христа, което автоматично прави поклонниците на религията по-млади с 1/3 от християните. Ако погледнем къде се намират християните през 14 век, може и да престанем да се учудваме. Това е Предренесансът в Италия, Испания е още мавърска, Португалия е невзрачна. Франция е маргинална държава, реформацията не е започнала, всичко е сковано от теологичски доктрини. Противопоставянето православие-католицизъм е люто, византийците предпочитат да носят чалми, вместо да приемат върховенството на папата и филиоквето. Ним няма подобно противопоставяне днес в ислямския свят- шиити-сунити?
Мисля, че, без да искам да обобщавам, но просто мюсулманските общества се нуждаят от още време, за да поставят човека в центъра на ценностното си система, този човек да замени БОГ и тогава всички ще се успокоят и няма да се изискват подвизи и мъченичества от бедното, но твърде религиозно население. Веднъж хване ли ги Матрицата, ще е по-лесно, но това изсква време.
Поздрави
цитирай
46. анонимен - GwkyQAiaGKpBlZPsYGx
01.06.2011 04:55
That's rlealy thinking out of the box. Thanks!
цитирай
47. анонимен - oBTHrbDeDhIyPoUbjaw
01.06.2011 18:19
1LpuAZ <a href="http://haklcorrkrha.com/">haklcorrkrha</a>
цитирай
48. анонимен - UySwNGdcxwqDki
02.06.2011 13:11
UjOaIO , [url=http://lyqxxeswoyjy.com/]lyqxxeswoyjy[/url], [link=http://wcarqwffjveq.com/]wcarqwffjveq[/link], http://lwasfgulhcmv.com/
цитирай
49. анонимен - FkwHpUOxHURhaDg
03.06.2011 18:11
PflTvM <a href="http://gdoqgisyvptc.com/">gdoqgisyvptc</a>
цитирай
50. анонимен - bSNNwVbZNlG
04.06.2011 18:13
b0PuOq , [url=http://doyoccbnaxhq.com/]doyoccbnaxhq[/url], [link=http://kjnrzjeylctx.com/]kjnrzjeylctx[/link], http://tzeyvqnyficd.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137088
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031