Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2007 17:33 - За плосък данък ни съветва и Световната Банка
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 14186 Коментари: 18 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тия дни много се писа за данъците.Масовите стачки и протести, поставиха отново въпроса,дали повече да харчим, или да се предприемат реформи, които да ускорят растежа на държавата.Дори БСП явно разбра,че „единствено реформирането на съответните публичните системи може да бъде основа за бъдещо нарастване на доходите”.

 

И точно по повод какви да бъдат реформите,в медиите се разгоря дебат.Всякакви леви „мислители” запенени пишеха „научно обосновани” мнения за вредата от намаляване на данъците и „несъстоятелноста” на идеята за плосък данък.Уважавани издания които освен в интернет,излизат и в печатна форма,публикуваха „бляскави икономически коментари” в които, тезата за ниски данъци се сравняваше с екваториална Африка, където никой не плащал налози и пак били бедни.Няма да спомена изданието и няма да пусна линк,защото не заслужава реклама.Жалко за хората които дават парите си да четат подобни измишльотини.

 

Неотдавна се проведе пресконференция на тема: „"Защо правителството трябва да намали размера на осигуровките".За нея също се писа много.Видеоматериалите са достъпни в интернет./тук/

 

Може да се видят държавите които са въвели плоския данък и тези които го обмислят и в които предстои въвеждане./тук/ Мене ме изненада, че Монголия и Киргизстан са го въвели със ставки 10%.Още повече ме изненада, че Източен Тимур обмисля въвеждане със ставка 5-10%.

 

И докато левите вуду икономисти се упражняваха в словесна еквалибристика,шамара дойде неочаквано от Световната банка:/източник/

 

Да се въведе плосък данък, се препоръчва в доклад на Световна банка, озаглавен "Фискална политика и икономически растеж". Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа, заяви Трейси Лейн, старши икономист в Световна банка и съавтор на доклада. Плоският данък може да помогне за икономическия растеж, гласи документът. Според Лейн плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда. Въвеждането на плоския данък върху доходите в Словакия затвори вратичките в данъчните закони и подобри събираемостта, пише в доклада. Независимо от данъчните реформи облагането на труда остана високо в Източна Европа в сравнение с развитите страни. Това се свързва с по-ниските нива на официалната заетост и растеж. Ключът за намаляване на данъците за труда и насърчаването на заетостта. Страните със средни доходи от Източна Европа типично разпределят през бюджета по-голяма част от БВП в сравнение със страните от Азия или Латинска Америка. Причина за това са по-големите социални разходи. Ако публичните разходи надхвърлят 1/3 от БВП, по-високите плащания веднага се асоциират с намаляване на икономическия ръст в страни с лошо управление.

 

Накратко важното.

 

1.     Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа

2.     Плоският данък може да помогне за икономическия растеж

3.     Плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда.

4.     Ако публичните разходи надхвърлят 1/3 от БВП, по-високите плащания веднага се асоциират с намаляване на икономическия ръст в страни с лошо управление

 

Вероятно темата ще е с продължение и ще сме свидетели на още словесно/писмени упражнения.При всяко положение на левите радетели за икономика в която едните са дойна крава,а другите живеят от облагите на държавното преразпределение, ще им става все по трудно, независимо от титлите пред имената и.



Тагове:   данък,


Гласувай:
0



1. viovioi - ~~
03.07.2007 18:10
За нашите условия плоския данък няма да има положителен ефект върху икономическия растеж.Ако паралелно с прилагането на този налог се намалят и публичните разходи може да има ефект.Но както ти коментираш никой не би намалил млеконадоя.А също и никой не би си гласувал съкращаване на бюджета на своето министерство.И стигнахме надявам се до съгласие - имаме лошо, не просто лошо ми направо неадекватно управление на икономиката.Поздрави за темата.Вече разрешаваш да коментираме.Мерси и лека вечер)))
цитирай
2. nio - viovioi, я прочети внимателно, а не ...
03.07.2007 18:19
viovioi, напълнил съм целия си блог с писания за намаляване на публичните разходи:-)

Трябва повече да се бачка и по-малко да се харчи.Това е:-)

PS.Нещо си се объркала.Никога не съм забранявал коментарите,дори и анонимните.Трия само писаното на шльокавица,защото го считам за мързел и неуважение.
цитирай
3. nio - psuhachenski, не съм врачка и не ...
03.07.2007 18:23
psuhachenski, не съм врачка и не мога да предсказвам какво ще им хрумне на управляващите.Тоя път може би решаваща дума имаше Орешарски.Все си мисля, че Станишев беше склонен към реформи.Поне според думите му.

Все пак това е една сериозна подкрепа на идеята за ниски данъци.Като се има предвид че и в БСП се чуха такива гласове,смея да се надявам че няма да е далеко времето в което ще видим и конкретни действия в тая насока.
Дано вътрешния глас да не ме лъже:-)
цитирай
4. viovioi - чета внимателно..
03.07.2007 18:35
Това с бачкането звучи малко като лафче в бирарийка.Еквивалента от положения труд зависи от много фактори.Като се започне от техническия прогрес/имам впредвид модерна техника която прави труда по ефективен/ икономическа политика/пазар на стоки и услуги/ и още други.А за харченето си прав.Много нещо са им лъскави и скъпи колите ,широки бюджетите на ведомствата и администрацията .Тук изключвам заетите в образованието и в някои други непроизводствени свери.Лека вечер.))
цитирай
5. nio - Естествено че какво ще произведеш ...
03.07.2007 18:38
Естествено че какво ще произведеш зависи от много фактори.Не може да ореш с магарето и да искаш да стигнеш хамериканците.
След тия тягостни теми из блога ми,имам право на малко майтап.Не мислиш ли:-)
цитирай
6. viovioi - имаш право.
03.07.2007 18:42
Ето и от мен майтап да става.Нашите управляващи работят с желязо, с памук не става работата.Това е майтап с елемент на трилър.Лека)))
цитирай
7. dantonov - Плоският данък е рецепта, която се ...
04.07.2007 14:49
Плоският данък е рецепта, която се прилага от десни партии. Докато в България управляват леви и ляво центристки партии той няма да бъде въведен.
Хората на царя поискаха намаляване на осигурителната тежест с 3 пункта, което да стане заедно с увеличаването на пенсиите. А реално какво се случи - пенсиите се вдигнаха, а данъка не се намали...
Същото е и с плоския данък, дори и някои комунисти говореха за него, но сигурен съм няма да го въведат.
Иначе идеята е отлична. И не е вярно твърдението, че това ще доведе до намаляване на приходите в бюджета. Ще се случи обратното – приходите ще се увеличат! Ще се увеличат, защото много фирми, работещи в сивия сектор, ще предпочитат да излязат на светло.
цитирай
8. nio - dantonov, възможно е да излезеш ...
04.07.2007 19:12
dantonov,възможно е да излезеш прав за това че БСП няма да въведе нисък плосък данък.А разделителната линия ляво-дясно се мести в зависимост от международното съотношение,глобализацията и международната конкуренция.Е това СДС не поискаха да го разберат и изостанаха от процесите.

Може би съм прекален оптимист,но разделителната линия постепенно се мести на дясно.Много политически решения които преди 10-15 год са се характеризирали като десни,сега се вземат от леви партии.Пример Блеар и плоския данък в Русия,Сърбия и Македония.
Така че дори и БСП да го приеме,то не е защото става "дясна", а от необходимост и поне малко останал разум.

Всъщност въпроса който постоянно задавам е защо СДС не го въведе?За Симеон, е ясно.
цитирай
9. dantonov - По въпроса за разделителната линия ...
05.07.2007 08:50
По въпроса за разделителната линия - ще се радвам да излезеш прав!
Колкото защо СДС не въведе плоския данък, отговорът е елементарен - не можеш да очкваш такива действия от хора като Иван Костов и Муравей Радев - не заради друго, а защото и двамата са възпитани в "старата" школа и трудно биха възприели такива новаторски идеи. Още повече, че идеята заплосък данък преди десет години си беше не само новаторска, а направо еретична в очите на повечето икономисти...
цитирай
10. nio - dantonov, точно за това става дума. ...
05.07.2007 12:27
dantonov,точно за това става дума.За "старата школа" която не иска да се променя и действа като спирачка.
А плоския данък е въведен 92год в Естония.Не е бил толкова "новаторска" идея ами и преди мисленето им е било обременено:-)

цитирай
11. majkata - Само ляво управление
05.07.2007 17:55
може да заяви, че плоският данък няма да стимулира растежа!
Но какво да се очаква от правителство чиито Енергиен министър (любимец ми е) призова фирмите търгуващи с петрол и петролни продукти да намалят цените за сметка на печалбата си!!!
Тогава всички разбиращи нещо от икономика се търкаляха от смях!
@ viovioi
Плоският данък означава по-нисък данък за физическите лица, което освобождава пари за потребление, т.е. като не ги даваш на държавата си купуваш повече бира, цигари, блузки и т.н., което пък от своя страна автоматично се отразява на растежа!!! Ако това е съпътствано с реформи, което не означава задължително по-ниски заплати в държавния сектор- ефекта е поразителен, но това на червените не им се отдава!
цитирай
12. eek0stravagantsa - за данъците
06.07.2007 13:46
@viovioi #5
viovioi това което казваш за бачкането, че звучало като лавче в бирария ме уплаши доста. По мое мнение 60% от заетите в държавния сектор бачкат от 8 часов работен ден едва около 3-4 часа - ще се съгласиш ли с мен, ако не си съгласна можем да развием тази тема с конкретни примери.

А що се отнася за плоският данък, много коментари прочетох...и си мисля че може да ни доведе до "бедния си е все беден, богатия все богат". Еднаквия процент от малко число и голямо число, според мен не би довело до повишаване на доходите а от там и на покупателната способност! По скоро трябва вместо да пишем тук докато сме на работа да бачкаме яко!
Поздрави на nio за поста!
цитирай
13. анонимен - Когато говорим за плосък данък е ...
06.07.2007 20:45
Когато говорим за плосък данък е редно да дадем някакво определение на това понятие. Той е данъчен режим при който всички граждани (а може да се отнася и до всички фирми) плащат една и съща пропорция (процент) от доходите си под формата на данъци. В тази статия употребявам понятието плосък данък в контекста на подоходната форма на данъчно облагане, която далеч не е единствения начин за отчисляване на данъци.
Какви са предимствата на плоското данъчно облагане в сравнение с останалите данъчни системи? Ами няколко, като най-важното измежду тях е неговата справедливост спрямо всички данъкоплатци до колкото може да съществува такова нещо като "насилствено, но честно изземване на доходи" от гражданите и фирмите.
Плоският данък може да е справедлив само ако въвеждането му би било печелившо за абсолютно всички данъкоплатци. Ако това условие не е изпълнено, тогава той не би бил с нищо по-справедлив от например прогресивния данъчен режим.
Нека си представим, че в една страна действа данъчна система “А” при която всички граждани плащат прогресивен данък вариращ между 10% и 20% и че правителството на тази държава иска да я замени с данъчна система “Б” при която всички плащат плосък данък възлизащ на 22% от доходите им. Никой трезвомислещ човек не би счел данъчна система “Б” за справедлива и не би я предпочел само защото при нея всички данъкоплатци плащат по-високи, но еднакви пропорции от доходите си под формата на данъци? Нека обаче предположим, че управниците на въпросната държава не са толкова лекомислени в подхода си и че са решили данъчна система “Б” да предлага плоска данъчна ставка от 15% вместо 22%. При това положение, печеливши от въвеждането на система “Б” ще са всички които до този момент са плащали данъци по-високи от 15%. Какво обаче остава за хората, за които въвеждането на плоския данък при система “Б” не само, че няма да е печелившо, но то или ще увеличи данъците им или няма изобщо да ги промени? При това положение, всички граждани които преди са плащали данъчни ставки по-високи от 15% ще получат неоправдани преференции за сметка на останалите данъкоплатци, което от своя страна отнема елемента на справедливост на плоския данък и обезсмисля въвеждането му. Единствения начин всеки един отделен данъкоплатец да спечели от въвеждането на данъчна система “Б” (т.е. тя да бъде справедлива за всички) е тя да предлага данъчни ставки по-ниски от 10%.
Тук някои експерти с егалитариански уклон ще възразят, че при подобно драстично намаляване на данъците по-слабите икономически слоеве от населението ще изгубят социалните придобивки които ползват за сметка на хората с по-високи доходи и това прави описаният по-горе плосък данък с ниска ставка несправедлив за тях. Тези борци срещу "социалното неравенство" изглежда забравят, че държавата би трябвало да доставя дадена услуга или социална придобивка само когато частният и неправителственият сектор не е в състояние да я достави. Ако данъчна система “Б” бъде въведена със ставка по-ниска от 10% (тази цифра е произволна, като я използвам само за да илюстрирам конкретния си пример), събираемостта от данъците е много вероятно да намалее в краткосрочен план и тогава държавата ще бъде принудена да се откаже от тези свои функции които могат да бъдат предоставени ефикастно от частните фирми, професионалните, църковните, благотворителните и другите граждански организации и от самите домакинства. При това положение дори и намалени, средствата от данъчните постъпления ще бъдат достатъчни за да може държавата да изпълнява най-основните си функции. Редуцирането на ролята на политиците и бюрократите в икономическите дела на хората и намалените (в краткосрочен план) данъчни приходи от въвеждането на плоския данък водят и до намаляване на размера на "кацата с меда" в която нашите политици така са свикнали да бъркат с повод и без повод. В дългосрочен план, тя (“кацата с меда) има вероятност да нарастне отново поради това че намалената данъчна тежест повишава стимула за работа, което увеличава доходите и данъчната основа, а оттам и постъпленията в държавната хазна. Дори и нещата да се развият по този начин, държавата би трябвало да върне обратно на данъкоплатците тази част от допълнителните средства, която не е употребена за основните и функции и за погасяването на държавните дългове.
Друго преимущество на справедливия, плосък данък е, че благодарение на него по-голяма част от заплатите и останалите приходи на данъкоплатците ще останат в техни ръце. Това означава, че тези пари пряко или непряко ще се реинвестират в българската икономика и тя ще зависи по-малко от чужди инвестиции. Плоският данък не е мана небесна или някакво универсално решение на всичките ни икономически проблеми, а просто стъпка в правилната посока. Масовото (гробно) мълчание на тема плосък данък в българските масмедии е нарушавано само от време на време от някои откъслечни публикации. Ситуацията не е много по-различна и в политическите среди. На 46-ия конгрес на БСП са били предложени два варианта за облагане на доходите. Ще цитирам думите на Петър Димитров по този въпрос, който е представил управленските приоритети на БСП за следващите две години. “Единият вариант е въвеждане на плосък данък от 10 процента, което не звучи ляво, но приходите в бюджета ще се увеличат с 39 милиона лева“, а другият е по-справедлива и по-стръмна скала за облагане на доходите - да не се облагат доходи до 200 лева, от 200 до 400 лева - с 10 процента, от 400 до 800 - с 16 на сто и доходи над 800 лева - с 24 процента. Не става ясно защо вторият вариант описан от Петър Димитров е по-справедливият, нито пък защо плоския данък трябва да се използва като инструмент за увеличаване на приходите в бюджета. Едва ли обаче някой е изненадан от това, че в БСП обсъждат въвеждането на плоския данък като средство за реализирането на една програма, която в по-голяма та си част е про-социално настроена, а не про-пазарно. Изненадващо е, че в програмата на националистически партии като ВМРО се говори за въвеждането на плосък данък в подобен про-социален контекст. Нека цитирам конкретна извадка от въпросната програма: "Нашето желание е сегашната система, която предполага прогресивно облагане и плоско подпомагане, да бъде обърната, т.е. плоско облагане и прогресивно подпомагане". Всички осъзнаваме, че това е политическа програма и като такава съдържа известна доза популизъм, само че освен плоския данък (нивото на чиято ставка не е уточнено) в програмата не се вижда нищо про-пазарно. Целта ми не е да обсъждам силните и слабите страни в програмите на БСП и ВМРО, защото това би разводнило чувствително основната тема на тази статия. Бих желал в заключение да кажа, че е крайно време политиците ни да започнат да включват в дефиницията си за национализъм про-пазарни понятия от рода на плоската и ниска данъчна ставка, така както го правят колегите им от Естония и Македония. Ако това не стане, рискуваме след 10-ина години, не македонците да се тълпят пред нашите посолства, а ние пред техните.
http://stefankondev.blog.bg
цитирай
14. анонимен - X
06.07.2007 22:09
Световната банка да върви на майната си......
цитирай
15. nio - Не знам дали световната банка ще ...
06.07.2007 22:46
Не знам дали световната банка ще "върви на майната си".По-важно е че закостенелите банкери са разбрали някои прости истини.
А в момента не Световната банка а ние вървим не на където трябва.
Вчера по телевизията цитираха едно изследване според което нямаме шанс в близките 100 год да настигнем ЕС по доходи ако вървим със същата скорост.
цитирай
16. kraisky - majkata е права!
13.07.2007 17:54
Около това място трябва да се рови, защото там е зарито кучето!
цитирай
17. nio - Ами "ровим" ама файда ...
13.07.2007 19:54
Ами "ровим" ама файда нЕма.
Тия дето са на власт трябва да "поровят":-)
цитирай
18. анонимен - Дааа!
26.06.2009 10:55
За гладки мозъци-плоски данъци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137126
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031