Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2007 08:50 - Блогър стана опасна "професия" и в България
Автор: nio Категория: Политика   
Прочетен: 96286 Коментари: 99 Гласове:
2

Последна промяна: 14.07.2007 23:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В началото на годината, в Египет осъдиха един блогър на 4 години затвор за оскърбление към Исляма. Абдел Карим Набил е първият осъден блогър в страната.Съдът осъди 22-годишния Набил за изказвания в блога му от ноември 2006 г. В тях той критикува доктрини на Исляма и президента Хосни Мубарак. Блогърът нарича държавния глава „диктатор“, според BBC . Още преди произнасянето на присъдата Абдел Карим Набил бе изключен от университета, в който е учил. Той определя образователната институция като „университет на тероризма“, който подтиска правото на свобода на изразяването./Lex/

 

Това вече не е новина.Писах няколко постинга за Исляма, но това го пропуснах, тъй като го мислех за отделен случай.Никога не съм си мислил, че в България може власта да си позволи да наруши по някакъв начин свободната зона на блоговете.

 

Както казваше един журналист, да ама не...

За какво става въпрос?

 

Според Дневник:

 

Полицията привиква блогъри заради протестите за Странджа

 

Полицията проверява блогъри и ги привиква за справка в Столичната дирекция на вътрешните работи. Проверките са във връзка с информаця, която те са публикували в личните си интернет страници за протестите в подкрепа на Странджа.

Според един от привиканите, Мишел Бозгунов, полицаите са му обяснили, че е незаконно да публикува информация, която призовава към нарушаване на обществения ред. Той е бил предупреден да спре да го прави с протокол.

 

Ето и какво пише в блога на Мишел Бозгунов:

 

“Странджа”: Да мълча или не?

 

Подписах “Протокол за предупреждение” вчера, който ме информира и предупреждава, че трябва да се въздържам на личния ми блог от цитиране на други източници на информация (и копиране на текст от тези източници - в случая се визира сайтът http://savestrandja.hit.bg, с настоящ адрес http://savestrandja.ludost.net), когато става въпрос за възможно нарушаване на закона, а именно, организиране на неразрешени граждански протести (както всички ние знаем, повечето от протестите за “Странджа” не са разрешени официално). Написах и обяснения, където посочих, че източникът на информация за новините за предстоящи протести е именно този сайт — http://savestrandja.hit.bg (http://savestrandja.ludost.net) — и че не познавам организаторите на протестите.

Но не съм подписвал нищо, което да ме задължава да премълча срамния според мен случай, че служба при МВР за борба с тероризма и организираната престъпност… намира време да чете български блогове и да разследва техните автори във връзка с публикациите им, както и да ги предупреждава лично (пращайки им призовки), в случай, че същата тази служба прецени, че нечий блог е опасен, или подстрекава към незаконни действия!

Всеки може да си направи заключение.Аз ще напиша за някои нещо които изплуват над всичко което ми минава в главата.

 

Никога не съм крил че не съм привърженик на „зелените”.

Не мисля че трябва да живеем в пещерите.

Не мисля че хората от региони като Странджа, трябва да орат с дървеното рало и да изпъват баира със старото магаре.

И всичко това, за да може хората от големите градове да почиват цели две седмици годишно сред природата.

 

Не мисля, че съдбата на някакъв рядък вид гарга, е по важен от поминъка и просперитета на тия хора.

Не мисля, че съдбата на буболечките заслужава обезлюдявянето на тази част от България, в която за младите остава само да пасат патките.

 

Също съм на мнение, че полицията трябва да спазва законите, а не да се използва за респект и сплашване.

Биха протестиращите миньори.Съда ще се произнесе, но ако миньорите са нарушили закона,то полицаите са свършили това за което се харчат нашите пари.Дали закона е добър, това е друг въпрос.Добър или лош, закона трябва да се спазва, а властите да санкционират всички, БЕЗ изключение, когато има нарушение.

 

Закона обаче беше нарушен и от такситата и от защитниците на Странджа.Тогава полицаите си затраяха.

 

Има лоши закони.

Не е добре и когато закона се прилага избирателно.

А най лошо е, когато лош закон се прилага избирателно.

 

Какво се случи в следствие на протестите?


Членовете на Комисията по околната среда и представители на природозащитните организации се разбраха за промяна в Закона за защитените територии. В обобщения текст за промяна в Закона за защитените територии се казва, че всички нормативни актове за обявяване на резервати, природни паркове, защитени местности, издадени до 30 юни тази година, не подлежат на обжалване по съдебен ред.

 

Не подлежат на обжалване по съдебен ред

 

Не знам как, ви звучат тези думи.

На мене лично ми изглеждат като препратка към тоталитарните времена.

Последна истанция, без право на обжалване е тибунала.

 

Зелените са доволни.Не знам за какаво.Може би, за поредното отнемане на свободата.

 

Да, днес една група е постигнала своето, с помоща на закон ограничаващ свободата.Създава се прецедент.Утре срещу тях ще приемат закон който „няма да подлежи на обжалване по съдебен ред”.

 

Гражданското общество е поле на частни и лични отношения.Един проблем като случая със Странджа има две страни.Тия на природозащитниците и тия на хората които живеят в Странджа.И двете позиции са елементи на гражданското общество.

Колкото и да са различни интересите, те имат едно общо.Гражданското общество трябва да е независимо от опеката на държавата и да саморегулира отношенията си съгласно закона.

 

В случая „върховната победа” на зелените е удар върху свободата и върху наченките на гражданско общество.

 

Колкото до решението на управляващите ни, въобще не се учудвам.БСП има „светлия” пример на поколения български и руски комунисти.

 

Защо изписах толкова много странични неща?

 

Ами много просто.

 

Неинформирания човек лесно се манипулира.Когато власта владее или има влияние над медиите, до хората достигат полуистини които изкривяват представате.Иво Инджев беше уволнен,  заради изнесена информация за Първанов, въпреки предупреждението му, че не е проверена.

 

Властите в Русия искат да контролират публикациите в Интернет, за да се усили борбата с екстремизма, в България  посягат на свободното блог пространство.

 

 

Колкото и неприятни да са ми всякакъв род левичарски идеи, никога и през ум не ми е минавало, да се ограничи правото на хората да изразяват мнението си.Политиката е сблъсък на идеи и мнения.

 

Понятията ляво и дясно имат значение само в демократичните общества.В тоталитарните държави, различия от официалната линия не се допускат и се санкционират.

 

Когато чрез сила заглушиш гласа на противната страна, до диктатурата остава една крачка.

 

Искрено съчувствам на Мишел Бозгунов.

А на обществото ни, да е честита „победата” на зелените.

 




Гласувай:
2



1. estrella - Панически страх
14.07.2007 09:07
Реакцията на медиите, политиците и "другите" неползващи интернет хора показва само, че осъзнават, макар и да не разбират изцяло, силата, която дава свободното слово в Интернет. И умират от страх. Едните - защото ще загубят читателите си, другите - защото ще загубят властта над хората.
Реакциите на полицията и журналистите срещу торент-тракерите, блоговете, форумите (виж поста на Тинче) е реакция на човек, който се страхува до смърт от нещо, което не познава, но знае, че ще смени статуквото.
Не знам само Интернет общество - като единствената организация с подобни функции, което аз знам, не организира НЕЩО, каквото и да е, с което да ограмоти въпросните уплашени хорица.
Колкото до еколозите - в случая проблемът не е само на местно ниво. Има ЕС, има Натура 2000, има още ред организации, които следят да остане някаква природа. Никой не пречи на местните хора да просперират, само трябва да го правят разумно, а не с багерите. Къщички в гората са също толкова доходоносни, колкото огромен хотел с паркинг и басейн. Искрено се надявам "няма да подлежи на обжалване по съдебен ред" да остане само и единствено за защитените територии.
цитирай
2. stranger - Права си, estrella
14.07.2007 10:19
"Реакциите на полицията и журналистите срещу торент-тракерите, блоговете, форумите (виж поста на Тинче) е реакция на човек, който се страхува до смърт от нещо, което не познава, но знае, че ще смени статуквото." Точно така, estrella. И точно в целта. Само не знам колко време ще трябва да мине, за да могат дървените глави да осъзнаят, че установеният и удобен за контролиране модел на разпространение, основан на монопола на информацията, се разпада. Достъпът до интернет позволява всеки да изкаже мнението си или да сподели нещо, което му харесва. Ама нали с тоягата по главата си е по лесно... Кога ли ще излезем от пещерите.
цитирай
3. tin4e - Ох,вярно е ...
14.07.2007 10:26
снощи четях блога на Мишел и не вярвах на очите си .... и не вярвах на очите си ... м да не вярвам
цитирай
4. sparhawk - е аз пък смятам
14.07.2007 10:50
че човечеството има отговорност да опази малкото останала зеленина и напълно подкрепям зелените в случая.
цитирай
5. анонимен - Защо ми е свободата?
14.07.2007 10:53
Не знам на кой дявол му трябва свобода, ако ще я "консумира" в клетка от бетон на бетонова площадка.
По-добре резервати "без право на обжалване на решенията", отколкото гола сеч. Преди около 35 години такава е извършена на дъбовите гори в Огражден (и сигурно не само там), но тук са ми познати последиците.
1. Системно безводие
2. Крах на животновъдството.
3. Крах на земеделието
4. Промяна на микроклимата в целия регион (към по-лошо)
като следствие - обезлюдяване на селата в Огражден, поради липса на поминък.
Та не виждам, освен болният мозък на някоя инвеститорска мутра - поредна мишена за отстрел, дето много не и пука вече утре или други ден, защото знае, че си носи некролога в джоба, кой би искал още хотели, като и за вече построените няма нито клиенти, нито вода, нито инфраструктура.
Пък и кой луд освен лондонско наркоманче би отишло в бетонните ни курорти с визия на гета?
Ако не си дрогиран, няма шанс да ти хареса.
А не всички сме наркомани.
цитирай
6. nio - estrella, аз изказах подобна мисъл ...
14.07.2007 11:30
estrella, аз изказах подобна мисъл в един коментар в блога на tin4e, за това че интернет като свободна медия набира сила и влияние дори в България.Ако съдя по мен, тиражите на вестниците трябва сериозно да са пострадали.

За другото не ми се разводнява темата.Странджа не е само морската ивица.Навътре живота е застинал и е 100 год назад от цивилизацията.Лесно е да живееш в големия град, но ако ти се наложи да прекараш поне една седмица в някое от тия села накрая на света...
Не може да се решава просто ей така, без да се попитата хората.
Но това не е най- важното.Най важно е прецедента бюрократа да е последна инстанция.
цитирай
7. ivanko - Нали искахте комунизъм, бе ?!
14.07.2007 11:40
и не искахте Костов и промени ... ?

Ами, айде радвайте се сега .. и по-весело ще става !

цитирай
8. nio - анонимен, дори факта че пишеш в и...
14.07.2007 11:46
анонимен, дори факта че пишеш в интернет, означава че не живееш в забравените от Бога села за които говоря.Села без ток канализация и пътища.

Трибунала не ща им реши проблемите, но като прецедент ще имаме все повече закони "без право на обжалване".Твое право е да не държиш на свободата, но хората са различни.Липсата на свобода ще гони все повече емигранти.Пък и Странджа като се обезлюди хептен, няма да има нужда и от пътища.

Обезлесяването е безаконие.Няма нищо общо с това което пиша.Закона изисква всяка сеч да е последвана със залесяване дори да е собственна гора.

Америка са направили Лас Вегас в средата на пустинята и от нищото са изградили неизчерпаема златоносна мина.Ние си правим закони с които заселени територии ще превърнем в безжизнена пустош.

Проблема със Странджа възникна заради некадърно направен закон.Вместо да напишат един закон като хората и да защитят и природата и интересите на местното население, управляващите постъпиха като Сталин.


цитирай
9. breathe - "Ние си правим закони с които ...
14.07.2007 12:47
"Ние си правим закони с които заселени територии ще превърнем в безжизнена пустош."
Нио, мисля, че с това изчерпи темата.
Поздрави!
цитирай
10. анонимен - Fuck them all!
14.07.2007 14:05
Понеже нямам време да разтягам локуми, затова горната лаконичност изчерпва това, което имам да кажа относно нарушаване на свободата на словото, колкото до това да не разрешиш протест в защита на природата, на който не вярвам някой да е помъкнал калашници - ... мммм, комунизма не падна ли през 1989? Или май греша. Бе кво ли знам и аз, нали съм емигрант. Сигурно сега ще ми кажат, че нямам и право да се изказвам - жена, емигрант и блогър! УжасТ! :)
цитирай
11. анонимен - Горното изказване N10
14.07.2007 14:06
е мое - Isis.
цитирай
12. nio - Isis, явно комунизма само на книга ...
14.07.2007 15:29
Isis, явно комунизма само на книга си е отишъл.Имам чувството че облечен в нови дрешки се завръща и завзема все повече територии.
Свободата на словото и правото да изкажеш мнението си заедно с икономическата свобода, са в основата на либералния ред.Ограничаването на едно право, често води до ограничаване на други.

Винаги съм се чудил на хората които приветстват отнемането на правата на опонента.Рано или късно извънредната власт води до олигархия, а тя е непредсказуема.

Явно народа ни няма сетива за свободата.
цитирай
13. mom4eto2 - За сметка на това твоите сетива за ...
14.07.2007 16:33
За сметка на това твоите сетива за свобода са свръхчувствителни,нали? :) Ама явно така сте хората на 100 и повече години...
И докато не съм забравил : ти май си питал "пещерняците" от Странджа какво искат,а?
Честно казано си мислех,че си свестен тип,въпреки многото ни различия по въпросите... Но истината се оказа малко по-различна!
Иначе си прав,че законите са калпави,вярно е,че там долу е пустош... Но ни даваш някакъв супер неуместен пример с Лас Вегас!!! Да,така правят хората - пустинята превръщат в оазис! А ние оазиса в пустиня... И ти с твоите призиви за свободия и просперитет подкрепяш това!
Странджа е Национален парк и толкова - там не може и не трябва да се строи! Толкова ли е трудно да го проумее либералната ти глава?
Препрочитам какви си ги родил и се чудя... Абе ти вярно не си в час!!! Отнехме "свободата" на милиардерите да ни смажат в купения си съд!
Иначе утре вземи да напишеш някой постинг как мизерстват в Скалистите планини,в Аляска примерно... Защо и там не им направят по един Лас Вегас? Абе направо да бутат планината,че само пречи на инфраструктурата!
И защо не си кажеш,че не ги чаткаш тия работи с природата,а ни занимаваш с твоите глупости? Това,че хората са разбрали истината - както вървят нещата,утре няма да има човечество,а ти не си... Бавно,но сигурно биосферата се променя,но ти се грижиш за свободите ни! Утре няма да има какво да дишаш и едва ли докато се задушаваш в смога ще си мислиш за свобода!
Мислиш се за по-умен от природата... "Не мисля, че съдбата на някакъв рядък вид гарга, е по важен от поминъка и просперитета на тия хора.

Не мисля, че съдбата на буболечките заслужава обезлюдявянето на тази част от България, в която за младите остава само да пасат патките."
А не знаеш,че ако утре един вид буболечка изчезне,това може да доведе и до твоята смърт! Природата си знае работата - съществува в равновесие милиони години,а освен всичко друго е създала и теб,и мен... И сега човек си мисли,че е всесилен и може да контролира природните стихии. Мъдър си,не ти го отричам! :)))
Говориш за просперитет... Абе на теб някой да не ти плаща да ни лъжеш тука?! Защо ни втълпяваш,че всичко е пари? От ония "пещерняци" сигурно няма никой умрял от глад и живеят по 100 години,но виж в любимите ти големи градове колко е готино... Споменаваш свобода... Ами дай им свободата те да решат как да живеят! Като искат бетон и големи градове никой не ги е спрял!
А между другото някога да си се объркал да си пуснеш Animal Planet? Там даже и твоите американци смятат,че без животните не можем и им осигуряват един вид права. Ако имаш домашен любимец,ти си ДЛЪЖЕН да се грижиш за него! Длъжен и свобода не се припокриват,а хора като теб обичат да имат права,но не и задължения,нали?
цитирай
14. pierrot - Какво има народа...
14.07.2007 16:38
Дори и при една организирана гражданска инициатива за правилна кауза,винаги се получава така,че някоя алинея на някой култов закон не е спазена.Същото важи и за блоговете...не си сигурен в контекста на кое тепърва ще трябва да се обясняваш какво си искал да кажеш.
Безумието до което доведе постоянното изменение на законите вече дава отражение и на хората,които просто обсъждат нещо.....
цитирай
15. nio - Момчето, човечеството е променяло ...
14.07.2007 16:55
Момчето, човечеството е променяло природата от деня в който е запалило огън.Няма цивилизация която предците ни да са изградили в пещерата или в гората:-)

Свободния човек се различава от роба по правото му на собственост и правата за свободно разпореждане, включително и наследяване.

Между роба и свободния човек има една междинна катигория хора, които имат собственост но правата върху нея са ограничени - крепостните.

Да се меси държавата в правата ти на свободно разпореждане със собственост е все едно да дойде да проверява имаш ли или не гърне под леглото.

Има начин да се правят паркове.Просто земята се изкупува от държавата или от заинтерисованите организации.Такива са парковете в САЩ.В случая екология се прави за сметка на правата и собственоста на хората, на които ако не искат да живеят в миналия век, има остава единственно да се изнесат в големите градове.

От многото глупости, обаче си написал едно вярно изречение:

Ами дай им свободата те да решат как да живеят! Като искат бетон и големи градове никой не ги е спрял!

Точно така.Като им се ограничат възможностите за развитие, те просто обезлюдяват териториите.

Сталин го е правил тоя номер.Той силово, сега се прави с икономическа принуда.

Една от екоактивистките я попитаха по телевизията, какво мислят хората от Странджа.С върховна наглост отговори, че не я интересува, защото от данъците на София се разпределя и за малките общини и те нямат право на глас.
Тебе ако това арогантно отношение ти харесва, мене ме плаши.Дори осъдените на смърт имат право на последна дума.

Защо няма по медиите нищо/или почти нищо/ за мнението на малките общини?Просто такъв е интереса на акулите в туристическия бизнес които вече са се позиционирали и са монополизирали пазара.

Виж мнението на кмета на Царево.Ама кой го бръсне.

Случва ми се да ходя сравнително често в тази част на страната./не на морето/.Миналата седмица бях в с.Сладун.Можеш да го видиш на картата.Обезлюдявянето е такова, че по селата не е останал един млад човек.След като няма поминък и умрат последните стари хора, ще си имаме истинска натурална пустош.
цитирай
16. mom4eto2 - Доста си хитър. . . :))) Я сам прочети ...
14.07.2007 17:54
Доста си хитър... :))) Я сам прочети хубавичко собствения си постинг,а после и това,което си ми отговорил сега! В постинга позицията ти е такава,че едва ли не нямаме нужда от природа за сметка на великата цивилизация.А сега ни предлагаш информацията как правят в Америка... Значи те все пак имат нужда от паркове,а ние не,така ли?
Разбери,че докато законите ни влязат в час,Странджа ще я няма! Когато добием желанието и знанията да управляваме правилно нашите паркове,те просто ще са вече унищожени! Тук не става дума за човешки закони,а за самата природа - да я опазим! И когато пораснем достатъчно за демокрацията и всички пазарни похвати,нека ги приложим! А със Странджа втори шанс няма да има - или днес я опазваме и както казваш примерно държавата я изкупува,за да стане както в цивилизованите страни или сега я заличаваме от картата!
Преди да измънкаш пак някое оправдание и смешно обяснение,прочети си творенията отново! Кой крив,кой прав я се разбере,я не,но едно е ясно - предпочиташ бетона пред пустошта. :) И между другото ти мислиш ли,че цялата земя трябва да се засели? Айде бягай тогава на полюса - имаш свободата да си избереш един от двата. Ще занесеш там цивилизация и белите мечки (ако си на северния) ще пият любимата ти руска водка на една маса с теб.
Иначе можем да спорим и по това кой как разбира понятието пустош. Аз мисля,че пустош са нашите градове и села,а не природата.
Ти в момента защитаваш правата на олигархията,а не на обикновените хора,които орат с магаретата там! Ще отидат мафиотите с пари и тези хора ще станат точно крепостните селяни,които си споменал - ще им работят за 200 лева в супермодерните обекти от света на цивилизацията.
Та аз казвам - нека не се бърза и това райско кътче остане за момента каквото е! Когато се научим как се прави,тогава ще го цивилизоваме по всички правила,но не и в този момент,когато всеки прави каквото си иска и после никой не носи отговорност. Ако се допусне грешка,тя няма как да бъде поправена... За колко време се възстановява една гора и за колко време би се заселил един район? Заселване,залесяване.... Аз мисля,че малко по-филосфски погледнато втория процес е много по-цивилизован от първия! Но ти да ми говориш за прогрес и как да смажем и последната тревичка във века,когато в България се появяват черни скорпиони и торнадо,а да стоиш на слънце в периода от 11 до 17 часа е самоубийство - за мен това е варварско,а не напредничаво.
Ти искаш да унищожиш и последното,което ни е останало! Кажи си,че подкрепяш и изсичането на горите от депесарската мафия,одобряваш съдбата на "царските" гори - да живее частната собственост!
Ето точно последния пример доказва,че не сме готови за това,което ти си приел за своя истина! Ако нарушим статута на Странджа сега,тя ще сподели участта на горите "върнати" на оня цар на глупците!
Иначе закони се сменят за часове. Но гори се възстановяват с десетилетия!
цитирай
17. marty - Nio ,
14.07.2007 18:13
Според мен няма въщане назад.
Глупост е да се пише за комунизъм или неразбиране.
Неадекватни реакции и на политици и на медии ще има и занапред.
Не съм съгласна и с тезата, че народът ни /не визирам само интернет обществото/ е толкова тъп.
Ами.
Много сме си наред.
Постинга ти е чудесен.
Забележката ми към теб -
По ведро, човече !!!
цитирай
18. nio - Мочето, никой не ти забранява да ...
14.07.2007 18:17
Мочето, никой не ти забранява да отидеш и да живееш там.Имаш право на избор.

На хората обаче им се отказва правото на избор.Явно това ти е трудно да разбереш.

Другото което не ти побира акъла е че забраните винаги са за сметка на обикновенния човек.Хората с пари имат възможност да плащат на адвокати и счетоводители и да водят безкрайни дела.Имат възможност и политици да си купуват.

Забраните раждат олигархия, тъй ката те не важат за "богоизбраните".В последствие те се противопоставят на свободния пазар, за да избегнат конкуренцията.

Погледни историята на проблемния строеж.По какъв начин са заобиколени законите и как е търсена вратичка.Ако внимателно прочетеш, ще видиш че това не е възможно за обикновенния човек.

Аз бих се съгласил донякъде, ако бях сигурен, че така ще се запази природата.

Първо природата трябва да се пази чрез балансирани закони.Има писано и нямам време за повече.

Второ ме притеснява това че се нарушава конституцията чрез текста "не подлежат на обжалване по съдебен ред".
Ние сме държава в която закони нарушават конституцията, подзаконови актове отменят точки от закона.
Само си представи какво ще стане ако утре променят някоя точчка и отворят вратичка за партийните обръчи от фирми.При наличието на споменатия текст никой няма да да може да обжалва в съда и олигарсите ще са необезпокоявани.

И нищо не написа по въпроса че сегашните монополисти на туристическия пазар нямат полза от конкуренция.
Нищо де.И да вадиш избирателно изречения от общия контекст, истината е проста.Обикновенния човек който живее в пустошта без пътища и ток, наречена Странджа.
цитирай
19. nio - marty, всъщност не е толкова важно ...
14.07.2007 18:31
marty, всъщност не е толкова важно човек дали е "толкова тъп".Всеки би трябвало да има правото да си е тъп колкото си иска:-)

Въпроса е че управляващите иземват на хората правото да мислят.Преведено въпроса за Странджа звучи така:

Вие сте тъпи и ще унищожите природата.

Има и по-голяма наглост.Когато се опитвет да обесняват, че има повече печалба ако не строим курорти.

Ами вие сте толкова тъпи, че не знаете как да правите бизнес и да печелите.За това ние ще ви наложим забрани, за да можете/по наше благоволение/ да печелите повече:-)

Това има и друго име.Диктатура на мнозинството.Подобно е било положението в Германия.Болшинството е било настроено против евреите.В Русия пък против "кулаците" и т.н.

В момента пък в страни като Судан мнозинството мюсюлмани извършва геноцид над малцинството чернокожи християни.

И не на последно място, всички злини са извършени в "името на народа".Щото народа е прост и не може да се грижи за себе си.

Просто съм алергичен към всеки опит за ограничаване на свободата.
За това явно не съм "по-ведър":-)
Поздрави
цитирай
20. mom4eto2 - Ами ти си го казал - бръмбарите не са ...
14.07.2007 18:55
Ами ти си го казал - бръмбарите не са важни! И целия текст да копирам,контекста е един и същ! И да - хората са тъпи и ще унишожат природата! Факт! Когато обърнем свободите срещу себе си,значи просто не ги заслужаваме... Говори за неограничените права,които се дават в ръцете на мафията,а не за дребничките ограничения за обикновения човек. Бай Тошо с магарето няма да тръгне да строи хотел в имота си,нали? Ти го каза - закона да се спазва,добър или лош! Казано е там да не се строи и толкова,не ни казвай за съдилищата и корупцията. Нали това се ограничи - да не се обжалва в съда от всеки,който може да си купи дело в какъвто и да е съд!
А за Судан хубаво постоянно повтаряш. Но кажи и защо американците не са там по-осезаемо,за да бранят демокрацията,а се въртят край петрола?
цитирай
21. filipa - Повече се "притеснявам" от страха на медиите...
14.07.2007 20:33
Поне аз, откакто чета тук, макар да пътувам много и не винаги мога да го правя, почти не си купувам вестници...
цитирай
22. extremecentrepoint - nio
14.07.2007 20:34
Съгласен съм с теб. Аз също не харесвам зелените, но случая има много малко общо с тях.
цитирай
23. extremecentrepoint - mom4eto2
14.07.2007 20:36
Всичко което си написал са общи приказки. Човекът не може да унищожи Природата, защото тя е много по-силна от него.
цитирай
24. nio - extremecentrepoint, аз отдавна им ...
14.07.2007 20:58
extremecentrepoint, аз отдавна им обеснявам че нещата са по различни от колкото изглеждат.
Природата не унищожена нито в Боровец, нито в Пампорово нито ще се унищожи в Странджа.
Тоя пример зелените много го мразят и обикновенно мълчат.
цитирай
25. nio - filipa, днес си купих един 24часа. ...
14.07.2007 21:01
filipa, днес си купих един 24часа.Първия за тази година.Купих го заради програмата за седмицата, ама няма нищо за което човек да си даде парите.
цитирай
26. nio - Момчето, аз ли не пиша или ти бавно ...
14.07.2007 21:04
Момчето, аз ли не пиша или ти бавно схващаш.
Коя забрана която е в закона е успяла да спре мафията.
Опитваш се да си смучеш от пръстите, защото логиката е проста.
По-добре прочети още веднъж и се замисли.
цитирай
27. mom4eto2 - Няма смисъл да спорим. Пак го про...
14.07.2007 21:53
Няма смисъл да спорим. Пак го прочетох... Написах някои глупости и други неумности... Аз съм против отношението ти към природата. Но нека кажа и,че не съм "зелен"! Иначе нямам нито желанието,нито компетенцията да избистря кой закон чии интереси обслужва.
А по мое мнение дори и бръмбарите са важни,защото тая земя без човека може,но без някой бръмбар може да изчезнат още стотици животински и растителни видове по веригата. Ние сме вирус в екосистемата! Опасен вирус!
Колко сме опасни ти сам го доказваш - природата не била унищожена в Боровец,Пампорово... А кой е казал,че е унищожена? Но все пак какво трябва да се случи,за да се смилиш и ти над тревичките и птичките? Може би да започне да не ти достига въздух?... Е бъди сигурен,че ако отношението ни не се промени,някой ден и това ще стане!
Нали знаеш как сме устроени - когато загубим нещо,тогава го оценяме...
Ами представи си,че бъркаш... И един ден се окаже,че едно дърво струва повече от 20етажен луксозен хотел? Просто защото такива хотели ще има милиони,а дърветата ще са на брой по-малки от тях.
Тия обяснения,че не можем да унищожим природата не ме успокояват! Въпроса е в това поне да осъзнаем,че трябва да я пазим! А вие казвате,че няма смисъл да я пазим,защото била неунищожима и се пазела сама... Истината е,че слава Богу,има и хора,които не са като вас и мислят по този въпрос! Ако всички споделяха мнението,че природата не трябва да се пази,едва ли щеше сега да ви се вижда,че е неунищожима!
цитирай
28. mom4eto2 - до extremecentrepoint !
14.07.2007 22:01
Човече,това не ти е политика да политиканстваш!!! Има жива и нежива природа,известно ли ти е това? Човека унищожава биосферата,т.е. живата природа. Иначе дори и всички атомни оръжия "да изгърмят" в тоя момент,планетата Земя пак ще остане,макар и без живот на нея,и в тоя смисъл ние не можем да унищожим природата,не и неживата.
Иначе ти като отвориш хладилника и разпънеш масата,с какво я отрупваш? С блага от природата или от политиката? Като гледам как я караме скоро ще ми ядеш ... да не казвам кое!!!
цитирай
29. nio - mom4eto2, за мене съдбата на хората ...
14.07.2007 22:29
mom4eto2, за мене съдбата на хората които живеят в условия от преди 100 год е по-важна.
Както е строен Боровец и Пампорово, така би могло да се строи и в Странджа.Това би запазило природата, но не отговаря на интересите на акулите в туристическия бизнес.
Следя с интерес дебатите по застрояването на Черноморието от години.
Първите които построиха хотели, се организираха в едно сдружение против застрояването.
Ами закакво им е конкуренция:-)
Други които успяха да построят, в последствие се присъединяваха към това сдружение.
Прегледай архивите в интернет и ще видиш за какво говоря.

Правси че Бай Тошо с магарето няма да тръгне да строи хотел в имота си.Но синовете и внуците му могат да решат да строят.Един семеен хотел с двйсетина легла е колкото една голяма къща./7стаи по 3 легла/.Едно такова хотелче няма да унищожи природата, но 10 в едно село са 200 легла.Колкото един приличен хотел.А колко села има.Умножи ги по възможния брой легла.Отделно така построени и съответно подържани е възможно да се окажат по-привлекателни за платежеспособните туристи от безразборно построените бетонни комплекси.
Е това е сериозна заплаха за тия които сега монополизираха и изкупиха бившите соц комплекси.

Това е и причината да не се въведе допълнителен строителен надзор за опазване на природата, а да се намери повод за пълна забрана.

За наглоста и продажноста на зелените, вече съм писал.Жалко е че изкарват на улицата млади момчета и момичета и го използват за не съвсем "зелени" цели.

цитирай
30. injnina - Няма по-велико нещо от Природата
14.07.2007 22:53
и всеки, който е рещил да я заобиколи или експлоатира за свои цели е пострадал по-най-различен начин?!
Пример: Изсякоха 4 дк. борова гора и една фондация построи имот , но на следващата година собственикът се затри!!! Сега има трима пазачи!!!, на които Някой им плаща и пазят имота. Някой нещо да направи?
цитирай
31. answer - Нио, аз също съм съгласна с теб.
14.07.2007 22:54
Коментарите са излезли извън контекста на темата, да не казвам, че самата тема е излязла леко от контекста на заглавието си.

Този спортен коментатор, който се навърта тук, ме умори с многото думи и малкото смисъл. Докато му схвана позицията, чак ми стана скучно.

Ще кажа накратко.
Законите се приемат от НС, НС го избира всеки един от нас, или поне има правото да го направи. Законите са направени с цел да улеснят живота на всеки един от нас, да регламентират позициите на честност и справедливост в конкретика. Заради това те са над нас. Ако обществото е достигнало до етап, в който да приема закони, които да унищожават буболечките, това е пак част от живата природа и нейното развитие. Обществото не сме аз, ти, някой, обще-ството сме всички ние, заедно. Заради това съм съгласна, заради това съм против синдрома "tin4e". Защото обществото лесно се манипулира с популизъм.

Трудно е да обясниш на далтонист, колко шарен е света.

Иначе мисля да напиша постинг за една тема, която си загатнал в периферия, а именно - къде свършва морала и къде започва закона. Ти наистина ли мислиш, че полицайте нямат право да привикват съмнителни хора, за сведение?

И накрая ... терминът "блогър", изключва терминът "професия". Освен, ако някой не ти плаща да пишеш, разбира се. А също и ако не си "tin4e"-юзър, който докато му плащат, за да работи, пише в нета, като полудял. Но това пак е друга тема ;)
цитирай
32. injnina - Блогерите са опасни
14.07.2007 22:55
Защото особено Някои не си мълчат и повдигат Неудобни въпроси?
Е, за това е всичко!!!
цитирай
33. nio - answer, радвам се че накрая един ...
14.07.2007 23:19
answer, радвам се че накрая един човек ме е разбрал правилно.
Ще повторя за останалите.

1. Законите трябва да се спазват.Беззаконието ражда правото на бухалките.

2.Законите трябва да балансират интересите на гражданското общество.Зачитането на едната страна и абсолютното пренебрегване на другата, рано или късно водят до конфликт.

3. Отнемането на конституционни свободи по какъвто и да е повод, създава прецедент и довежда до рецидив.Бюрокрацията освен да се разраства, има склонност да съсредоточава все повече власт в ръцете си за сметка на гражданските свободи.

Мерси че ме предупреди.Кавичките трябваше да се за "професия".Писах го по малките часове.Ще го оправя.

цитирай
34. nio - injnina, това изсичане за което ...
14.07.2007 23:29
injnina, това изсичане за което говориш е беззаконие.В закона точно и ясно е записано какъв е реда да сечеш собственна гора.Длъжен си да залесиш.

Беззаконието се извършва с благословията на партийните обръчи от фирми.Ако един обикновен човек извърши нерегламентирана сеч в СОБСТВЕНАТА си гора и се опита да не залеси, ще му вземат и кръщелното.Бъди сигурна.

Тия неща не се знаят и левичарите манипулират младото поколение внушавайки му че всички злини на тоя свят идват от гадните частници.
Спомняш ли си пропагандата против кулаците.В затворите са влизали и хора дето едвам са свързвали двата края, но не са искали да влезат в ТКЗС.Обвинени са за кулаци и врагове на народа и някои не са оживели.Потомците им пък носеха клеймото.

Скриването на цялата истина ме тревожи, още повече като чета какви промити и неинформирани мозъци има.

А природата трябва да се опазва, обаче не с нарушение на конституцията и основните права и свободи на индивида.
цитирай
35. nait - Аз съм за
14.07.2007 23:35
Странджа и против зелените... Противник съм на зелените, защото те не винаги защитават защитимото и са против промяната. Те са против АЕЦ Белене и за алтернативни източници на енергия. Но когато започнат да се строят такива - елате ги вижте. Тогава вятърните паркове убивали птици, соларните елементи заемали плодородни земи, приливните централи застрашавали популацията на някаква мида и т.н. и т.н. А като се приберат вечер, всеки от тях запалва лампите в къщи, пуска си музика, телевизия и си пъха някой найлонов сандвич в микровълновата фурна... И всичко свети, свири, топли, охлажда с енергия произведена в централите, против които са се борили днес. И все пак, може да ви се стори противоречиво, но за Странджа съм за с две ръце. Има места в България, които не трябва да се пипат. В противен случай ни очаква един нов Слънчев бряг, където няма гарги, водни лилии и буболечки, а има много бетон, тълпи бедни немски туристи, плуващи фекалии и сергии с маратонки Adibass.
цитирай
36. answer - Като за последно ...
15.07.2007 00:09
... понеже днес цял ден следя тая тема :)

nait - може би говорим за едно и също - "устойчиво развитие".

Не знам дали знаете, но едни от най-красивите и скъпи курорти по света са именно в защитени територии.

Между другото безумно много харесвам една мацка, която работи в информационния център, в Калофер. Тази жена (която е около 30!), преди няколко години, заедно с още наистина малко хора, кандидатства по проекти на евтопейския съюз и регистрира Централен балкан по всички възможни инстанции (европейски), като защитена местност и пр.. Много преди да се заговори за Натура, преди разни "еко"и предимно "лози" да тръгнат да се борят за Иракли, Странджа и т.н.. Такива хора заслужават уважение. Вие не знаете за нея (или поне повечето от Вас). И аз нямаше да знам, ако случайността не ме беше завела в Калофер няколко пъти, през няколко години, но е факт, че тя е постигнала повече от всички, които се изживяват като велики природозащитници в нета. И ако до преди няколко години, като попиташ за хотел в града, ти отговаряха с "Не знам, аз си спя у нас", сега всяка трета къща предлага нощувки, някой от които в наистина изключително добри условия.

Всъщност включих се защото исках да разкажа друг случай, а именно как татко реши да отсече три тополи в собствения си двор. Броят на разрешителните, за да го направи, успешно се конкурираше с броя на институциите в нашата татковина. То не беше незаконна сеч, нарушаване на екоравновесие, документ за граници на имота. Не протестирам срещу това, просто внасям доказателство, към празните думи за незаконната сеч.

И накрая Нио, раздвам се, че имаш позиция и че я аргументираш добре. Искреното и обмислено мнение няма от какво да се страхува, обаче този правопис силно разклаща позитивната ми настройка, и някак отнема от сладкия привкус на доброто впечатление от иначе стойностно изказаната и обоснована позиция. След препинателен знак - винаги има интервал, а собствена е с едно "н" (макар и на мен понякога да ми се иска да пиша "финна", вместо "фина").

Набито око, какво да се прави. Не са драстично много, но безумно ме дразнят.
цитирай
37. nio - answer, надявам се да сложат един по ...
15.07.2007 00:34
answer, надявам се да сложат един по добър редактор, защото с този е мъка.
Нямам време да проверявам написаното, защото и без това мразя да пиша.
В края на краищата всеки има право на избор.Някой набляга на форма, друг на съдържание:-)
Избирай си:-)
В края на краищата не съм машинописка:-)
цитирай
38. nio - nait, радвам се че повдигна някои ...
15.07.2007 00:39
nait, радвам се че повдигна някои въпроси които се пропускат.
Ходил съм три пъти през живота си в Свищов и единия, някъде в началото на 90те попаднах на демонстрация на зелените за спиране на АЕЦ Белене.

Те са против АЕЦ, против ветрогенераторите, а си траят за втория по големина замърсител в АЕЦ - Марица Изток:-)
цитирай
39. ivoberov - Тъкмо щях да предложа нещо бойно, ...
15.07.2007 00:58
Тъкмо щях да предложа нещо бойно, когато се сетих, че вече съм на години и не би ми отивало.
Но ако измислите вие, по-младите нещо аз тутакси се присъединям.
цитирай
40. extremecentrepoint - nio
15.07.2007 02:52
цялата работа със зелените е, че става въпрос за много пари, които трябва да се вземат от хората и да се преразпределят.ето тук timber е писал за това:

http://extremecentrepoint.blog.bg/viewpost.php?id=37289

Зелените лакомници: Купете си лъжа за $553 милиарда!

Прекаляват. Започва да ни идва в повечко. Зелените са отворили гърло като бездънна пещера, искат все повече и повече и разбира се, за да получат парите са готови на всякакви фалшификации.

Спомням си един мой разговор с виден български еко-деятел, който с нескрита гордост и цинична усмивка ми заяви, че Зелените движения при нас стават все по ефективни и успехите няма да закъснеят. Когато го попитах да ми даде пример....

цитирай
41. extremecentrepoint - mom4eto2,
15.07.2007 02:55
помисли над това.искат парите ти дори и с цената да те вкарат в пещерите:

Светлина !

Днес в Европа, по предложение на Екологическите организации, трябваше да загасим всички лампи между 19:55 и 20:00. Поводът за тази инициатива е представянето в Париж на поредния доклад на експертите към ООН за климатичните промени - GIEC.

Времето не е много - само 5 минути, всеки може да го направи и да загаси светлината като символичен жест на загриженост за природата. Не се очаква някакъв ефект от тази инициатива - по-скоро важното е участието и сенсибилизирането на повече хора към екопроблематиката....

Тази вечер, аз реших да украся къщата си с всички светлини, които имам. Да пусна уредбата си на пълна мощност с диска "Коса" и да въртя между 19:30 и 20:30 само песента за светлината. Обадих се на приятели, говорих по телефона, изпращах SMS, пуснах телевизора, и сърфирах в Интернет, гледах звездите през телескопа ... не спестявах електроенергия:

ЗАЩОТО съм Европеец и съм горд да бъда...

ЗАЩОТО вярвам, че развитието на технологията е шансa на човечеството...

ЗАЩОТО не искам да се връщам в средните векове и да паля свещи за да чета...

ЗАЩОТО съм свободен човек ...

ЗАЩОТО така заявявам на целия Свят, че съм щастлив да бъда част от бъдещето и нямам намерение да влизам обратно в пещерите на тъмно...


ЗАЩОТО ОБИЧАМ СВЕТЛИНАТА !

цитирай
42. dana55 - Браво ,nio!
15.07.2007 14:00
не мога да остана безучастна,съгласна съм с теб.
цитирай
43. nait - mom4eto2 - 28.
15.07.2007 14:19
Само да кажа - даже и всички атомни оръжия да гръмнат пак няма да унищожим природата - ще останат бактерии, вируси, по-сложни организми. А радиацията стимулира мутациите - знаеш какво означава това. Вече се е случвало - много преди да измрат динозаврите е имало масово измиране на живота на планетата до 98% от живите организми - и не знаем причината. Само че живот и сега има, нали. Така че не е страшно за природата, а за самите нас - природата разполага с милиарди години, ние - не.
Колкото до зелените при тях ме дразни липсата на цялостна концепция, тоталното отричане на всичко и това, че не предлагат алтернативи. Или ако предложат, после се оказва, че и това не е добро и хайде да протестираме и срещу него
цитирай
44. sparhawk - Не съм съгласен, че хората са по-важни от природата
15.07.2007 14:33
Те са част от нея и трябва да се пазят, но не за сметка на природата. Разбира се, крайните екоорганизации са безумни, но не бива да се циментира всичко. Който иска да живее в бетон, да се премести - вече има достатъчно бетонни гета.
А иначе, да, живота ще оцелее и след хората. Да, тигрите, лъвовете, пантерите, антилопите, китовете, делфините и десетки други прекрасни същества ще си идат, но живота ще оцелее - дори и под формата на хлебарка.
Обаче покрай изброените животни ще си идат и хората.
И от гледна точка на природата, това ще е само облекчение.
Обаче ще е жалко.
цитирай
45. greenpower - Ех, nio, много си се объркал покрай тези протести
15.07.2007 15:10
"Зелените" постигнаха само едно-единствено нещо с този закон - че никой бандит, самонарекъл се "инвеститор" няма да има повече възможност да уреди заличаването на някоя от вече обявените (от 1933 г. досега) защитена територия в България за да може по-лесно да получи останалите "разрешения да върши безобразия".

Това не означава, че в тези територии "се забранява всичко". Просто се препотвърждава техния статут.

Между другото защо не се опиташ да разбереш и коментираш като как стоят нещата с обжалването (или по-точно пречките за обжалване) на строителните планове, визите за строителство и т.н. Можеш да попиташ Тома Белев, той е доста наясно с тази материя напоследък.
цитирай
46. nio - nait, природата трябва да се пази, ...
15.07.2007 16:20
nait, природата трябва да се пази, но хората са измислили по-добри решения.Нашите дървени кратуни са направили един некадърен закон и вместо да го пренапишат, цапнаха една изключително неприемлива забрава.
И то тя не е гаранция, защото основата на закона може да се промени и пак да има вратички.Остава лошия навик да не се търси компромис, а да се удовлетворява страна която е най-гласовита на улицата.
То и селяните от онова забравено от Господа място няма как да протестират.
цитирай
47. nio - dana55, мерси много:-)
15.07.2007 16:21
dana55, мерси много:-)
цитирай
48. nio - greenpower, не аз а ти си се пообъ...
15.07.2007 16:28
greenpower, не аз а ти си се пообъркал.И то много.
И сега обикноменния човек не можеше една топола да си отсече в двора./виж коментар 36/.
Забраните са заКон, не за лъв:-)

Сутринта гледах един брадатко дето е председател на нам-кои си от всичките "зелени".
Ясно ми е какво е положението с обжалването.

Аз като пиша, пиша и за двете страни.Аргументите на едните и аргументите на другите.Когато няма баланс и е на лице преференциално отношение и пълно незачитане на другата страна, това се нарича диктатура.

Гледай тая вечер по BTV от 16.30 за да видиш и позицията на хората които живеят там.
цитирай
49. artanis - моето мнение
15.07.2007 16:59
Аз също не харесвам зелените и подкрепям Нио за свободата. Какво става в Странджа честно казано не ме интересува особено.

поздрави:
цитирай
50. tin4e - @nio
15.07.2007 17:37
Само две думи...
Ние не искахме подобна победа на зелените...
Това се реши в парламента... не по предложение, а по усмотрение на законосъздателите.

Според мен може да има и други решения.
А и районът може и да се развива и природо съобразно, но това е по трудно, да запазиш природата и да градиш върху тази основа.

Не е нужно да съсипват всичко за няколко луксозни вили, те няма да направят районът процъфтяващ.

цитирай
51. greenpower - Nio, що е баланс, и що - диктатура?
15.07.2007 20:17
С коментара си под № 48 влзаш едновременно в няколко по-дълбоки дебата. Не съм сигурен дали трябва да се водят с коментари, но съм съгласен, че са важни.

1. За баланса. Е ли "баланс" = "средно аритметичното" или e = на "консенсус" между всички спорещи?

2. Може ли "балансът" да се съдържа в позицията на една от страните?

3. Може ли да има диктатура и все пак да се счита, че има "баланс"? А може ли желанието за "баланс" накрая да доведе до диктатура?

4. От гледна точка на днешното състояние на света, природата и заплахите от нейното унищожение, заедно с всички последици за човечеството: Къде е балансът между екологичните, социалните и икономическите цели и интереси? И не е ли време махалото да се оттласне от чисто икономическтие прироритети (разбирани като business-as-usual) и да отиде в други посоки?

И т.н.

В случая със Странджа и защитата на българската природа може да се докаже, че забраната за обжалване на заповедите за обявяване би могла да има по-скоро положителен резултат върху собствениците, вкл. и в икономически план. Проблемите са за "големите риби" - брокери, тарикати и мафиоти, на които "развитието" им е през оная работа. И които перат пари през строителството, туризма и прочее.

Но тук ще влезем в друга серия дълбоки въпроси...
цитирай
52. nio - tin4e Има много истина в това к...
15.07.2007 20:41
tin4e
Има много истина в това което казваш.
Майната и на вилите.Тоя щом е намерил толкова вратички, няма да остане гладен:-)

Парламента взе тъпо решение защото пак се задават избори.Всеки знае че протести преди избори обикновенно водят до успех.

Можеше да издадат временна забрана със срок година две, но записан срок и да направят един балансиран закон.

Така напрактика заради няколко вили и рахата на депутатите преди местните избори, се заложи обезлюдявянето на Странджа.
А ти ходила ли си във вътрешноста и?
Знаеш ли какъв е поминъка на малкото останали млади хора?
цитирай
53. nio - greenpower, едно по едно1. ...
15.07.2007 21:10
greenpower, едно по едно

1. Баланса не е средно аретметично а се постига чрез преговори до постигане на взаимно приемлива позиция за заинтерисованите страни.

2. Баланса трябва да съдържа и позиции от двете страни и съответно отстъпки и от двете страни.

3. Не виждам как диктатурата може да е и баланс:-)Тогава няма да е диктатура.
Демокрацията може да стигне до диктатура на мнозинството, когато мнозинството отнеме правата на друга група, без да се съобрази дори с "неотменимите права".Не че има такива в България.
Пълната забрана напълно отхвърля интереса на местното население.
В конституцията е записано:
Чл. 17.

(3) Частната собственост е неприкосновена.

Неприкосновенна означава и право да се разпореждаш със собственоста си.

Това е поредното погазване на този член и не може да не ме притеснява.Нашата конституция стана един непотребен парцал.

За екология има санкции извън собственоста.
Замърсил вода, вдига шум, направил пожар и т.н.
Интереса e до границата на другия.Ето там трябва да се търси решение.Ама иска сериозна работа, не едно редче измислено на няколко чашки.

4 Много е дълго като въпрос, но в Боровец и Пампорово има намеса, но не е унищожена природата.Също и в Алпите и на много места по света.Това че непременно строителството унищожава природата е манипулация.
Унищожава се когато не се спазват законите.А щом досегашните закони не се спазват, не вижда тоя как ще се спази.


"В случая със Странджа и защитата на българската природа може да се докаже, че забраната за обжалване на заповедите за обявяване би могла да има по-скоро положителен резултат върху собствениците, вкл. и в икономически план"

Т.е. зелените ще знаят по добре от собственика как да си подобри икономическото положение:-)
Хората понеже са тъпи им трябват забрани да не би да вземат да фалират/щото говорим в личен план/.

"Проблемите са за "големите риби" - брокери, тарикати и мафиоти, на които "развитието" им е през оная работа. И коит операт пари през строителството, туризма и прочее".

Така би трябвало да бъде.Да ама не.Закона не прави разлика между "голям рибар" и бай Гроздан.
Големите "рибари" имат работа по морската ивица, но закона е за цялата територия.
И тебе ще попитам:

А ти ходил ли си във вътрешноста на Странджа?
Знаеш ли какъв е поминъка на малкото останали млади хора?
цитирай
54. blackroses - поздравления за темата
15.07.2007 21:28
следя я от вчера и съм съпричастна с теб Нио.
Много хора ме нападаха тук за мнението ми по темата, но аз съм на 100% зад всяко от изказванията си.
Трябва да добавя, че когато говорим за Странджа, има разлика между Странджа във вътрешността и Странджа на морето.
Тя е общо взето следната, ако в селата по морето има по 100-200души население, то в селата от община Малко Търново са по 6-7 човека.
Младите са на по 60 години.
От къде знам това ли:
Ами аз живея и работя тук и това е част от работата ми.
цитирай
55. blackroses - от друга страна
15.07.2007 21:39
ако трябва да се придържаме към темата, за мен е нечувано да се нарушава неприкосновеността на частната собственост, както и свободата на словото.
цитирай
56. blackroses - има и още едно нещо
15.07.2007 21:50
Следния казус:
работиш и живееш в голям и мръсен град.
В блока в който живееш плащаш за общите помещения, изби и т.н.
И изведнъж ти казват, че не можеш да ги ползваш.
И това го е решил някой друг вместо теб.
Ти как ще се почувстваш. Няма да можеш да ползваш асансьора, стълбището...когато искаш да излезеш, ще ти се наложи да се научиш да летиш.
Но никой не те освобождава от задължението да си плащаш за това, което не можеш вече да ползваш.
Отговорете си честно на този въпрос!
цитирай
57. nio - blackroses, трябва да се борим за ...
15.07.2007 21:52
blackroses, трябва да се борим за всяка свобода която ни отнема власта.Икономическата свобода гарантира просперитета, а без свобода на словото идват тъмни времена:-)

И аз се опитвам да обесня на зелените гражданчета, че Странжа не е само черноморската ивица.Не живея точно в тоя регион, но ходя сравнително често и имам приятели които са го напуснали.

Там единствения "поминък" за младите е контрабанта през границата.Поне така беше до началото на годината когато влезнахме в ЕС.

Ходил съм в села източно от Елхово, където само с джип се минава.
цитирай
58. viovioi - и от мен поздрави)
16.07.2007 08:43
и аз се присъединявам към мнението на автора, че е наше право да изказваме мнението си свободно.Ако на някой това му се вижда подозрително, то това би означавало само едно поросто я нямаме свободата.Тези разсъждения водят мислите ми към една неприятна констатация, че щом нямаме свободата,нямаме и демокрация.
цитирай
59. thehobbit - Mного се е натрупало
16.07.2007 15:48
... та трудно се влиза в разговора. Само няколко бележки:

1. Конфликтът "Еколози vs. Местно население" е опростен до степен неверен, и е само част от система на конфликти, свързани със строителните дейности и туризма. За това съм писал в блога.

2. Тълкуването на понятието "неприкосновеност на частната собственост", което правиш, е некоректно, дори заблуждаващо. Няма прилично общество без градоустройствено планиране, има хиляди съществени ограничения на строителната дейност, които се простират вътре в имота ти - нали отнякъде трябва да има вода, път, ток, канал, осветяване на прозорците?
Нали същото трябва да го има и за съседа? И за съседното село? Sorry, но водата и каналът не са даденост, а са необходимост (това ще го разбере и Цонко Цонев някой ден, хаха). Това - само за пример.

3. Селища от типа на "Златна перла" и мераците на кмета на Царево нямат нищо, ама нищо общо с населението от вътрешността на планината.
Мераците на големите инвеститори (перачи или не - друга тема) също нямат нищо общо и с един метър път през вътрешността на Странджа. Все едно да кажеш, че "Златни пясъци" храни село Дриново, Разградско.
Вътрешността има нужда от инфраструктура, която да даде възможност за развитие - в т.ч. туризъм, но не само туризъм. Никаква помощ за инфраструктурата не дава "Златна перла", "Нестинарка" и т.н.

4. Опазването на природната среда и на баланса на инфраструктурата Е един от ангажиментите на държавата - и Nio е прав, че законодателството ни слабо урежда тези баланси.

5. Конфликтите на интереси по повод на застрояването и поддържането на курортните и защитените местности са същностен политически въпрос. И като всеки политически въпрос те са отчасти в прерогативите на властта - тя НИКОГА не е съвсем неутрална.
Свинщината в Несебърския район (от която местните хора вече губят мнооооого пари) е продукт И на политическа воля за застрояване, а съвсем не само на Пазара. На подобна политическа воля се противостои политически.

За палиативното решение - заповедите са необжалваеми, точка - съм съгласен с автора.
цитирай
60. thehobbit - A propos
16.07.2007 15:53
... аз не съм видял (а съм видял страшно много в този бизнес) някъде инвеститор да е осигурил приличен път, водоснабдяване, магистрален електропровод. Видял съм няколко пречиствателни станции, като имам съмнения дали пречистват.

Видял съм обратното - разрушени пътища, изчерпан потенциал за водоснабдяване, фекални води да се изтичат в реките и морето. СЛЕД като построят хотелите, и то само ако не ги продадат незабавно (общия случай), инвеститорите започват да пищят, че липсва инфраструктура - която сами са разбили.

В този случай се очаква, ние като данъкоплатци да финансираме тяхното имущество и техния бизнес?

Кой урежда тези баланси в сферата на "неприкосновеност", ако я разбираме като пълна свобода в границите на парцела?
цитирай
61. mom4eto2 - Всеки гледа себе си! Ако няма инт...
16.07.2007 17:26
Всеки гледа себе си! Ако няма пряк интерес на момента от нещо,не си мърда пръста... Nio хубави неща казва,но всички виждаме,че обществото ни не е готово за това. Законите не знам кога ще започнат да се спазват! Докато го има това чувство за безнаказаност у всички,няма как частника да допринесе за просперитета на останалата част от населението. Той просперира само себе си!
А природата доколко е неунищожима дано никога не дава Господ да разберем!
Вчера по една от главните улици на града ни се движех зад някакво такси със софийска регистрация. И изведнъж хоп - от десния преден прозорец изхвърча чашка от кафе! Просто ей така... Ами вижте колко коли минават денонощно по пътищата. А какво ще стане,ако да речем четвърт от пътуващите правят като този?
А този случай въобще не е изолиран! Всички виждате какво става по строежите... Някой си строи семейно хотелче в Странджа,а на границата на имота му изниква огромно бунище за строителни и всякакви други отпадъци. Няма сила,която да го спре да го направи! Или поне засега няма... Освен съвестта,но като гледам много от хората дори не знаят значението на тая дума.
Така че преди държавата да осигури наистина пълната неприкосновеност на частните имоти,тя трябва да свърши още много работа! Сякаш всичко ни е наред,че това е най-голямата болка...
Но много хора пищят за тая частна собственост,сякаш тях не трябва да ги контролират нито човека,нито Бога. В Чехия как е възможно исторически обекти по на 500 и повече години да са в частни ръце? Там вече е възможно,но тук?... Разполагат с имота си,могат да го отдават под наем,но в същото време дето се вика пирон ако искат да забият в стената,трябва да питат властите!
Има я тази отговорност у хората! А ние много неща сме пропуснали в развитието си. Не може нищо да не ни е наред,а само законите обгрижващи частника да са по европейски модел. Обърнете внимание и на други съществени пропуски в законите. И не се правете на толкова загрижени за хорицата,няма кой да ви повярва. :))) Горките,в пещери живеели... Бедни са! Но на главите ви да са техните проблеми аз не го допускам.
цитирай
62. nio - Хобит, радвам се че се включи:-)...
16.07.2007 20:37
Хобит, радвам се че се включи:-)

Всъщност написаното от тебе не се различава същественно от това което твърдя и аз.Разликите са в съотношенията.

Законът отразява някаква философия.Въпроса за собственоста е първостепенен между социализма и капитализма.Социализма идва с национализация и демонизирани на гадния частник, капитализма започва когато дела на частната собственост и свободните производствени отношения стават преобладаващи и изместват на свободния пазар, неефективните феодални структури.

Няма капитализъм без неприкосновеност на частната собственост.В зависимост от степента на защита едно общество се характеризира в едната или другата страна.В България защитеноста е около 30% по Херитридж.Накъде клоним е повече от ясно:-)

Градоустройствения план също има политическа окраска и отразява философията на управляващите.Без градоустройствен план обаче наистина НЕ МОЖЕ.

Свободата и неприкосновеноста са до там, докато не нерушават интереса на човека до тебе.Това е класическото разбиране.Всичко друго са ненужни регулации, които са неефективни, отнемат административен ресурс и едва ли бъркат хората с пари.

И разрушените пътища и природата и замърсените реки, са нарушение на правата и свободите на другите хора.Такива нарушения по цял свят се санкционират.Ако можеш да си направиш имота на трапове, то пътя и реката или пък канализацията са общи и нямаш никакво право над тях.То това си го има в закона.Въпроса е в спазването.

Градоустройствения план решава и други проблеми които трябва да защитят правата на другите.Отстояния между строежите, височини на сградите, тип на сградите.Например не можеш на собствения си парцел в средата на голям жилищен комплекс да си направиш свинарник или цех за обработка на метали и да работиш денонощно.

Тук има един много важен момент.Тия правила да са известни, предвидими и да важат за всички.И за бай Гроздан и за Дон Картоф и за политика.Е това е основния проблем.

Не може да разсъждаваме и че след като един частник е недобросъвестен и кмета си е взел дела и не го закача всички са такива.Това води до внушение, че всичко частно е престъпно:-)
Ами да правим национализация тогава:-)

И без това власта не си дава зор да решава проблемите, ами маха със секирата без да мисли за последсвията.Все едно да си счупиш пръста и да си отрежеш ръката:-)

В конкретния случай забрана е тотална и заради 2% конфликтна територия, налага забрани и за вътрешноста.Ползите не са и кой само дава пари за инфраструктура.В Боровец например работят почти всички млади хора от съседните села.И тази част на Рила не е обезлюдена.Малка помощ ли е според тебе за региона?
цитирай
63. nio - Хобит Виж това в правния порта...
16.07.2007 20:45
Хобит
Виж това в правния портал

Ограничаване на правото на разпореждане с недвижими имоти - частна собственост

http://lex.bg/bulletin/?isu=129&tp=sf&id=49
цитирай
64. nio - Момчето, голяма каша ти е, но не си ...
16.07.2007 21:50
Момчето, голяма каша ти е, но не си виновен, а посткомунистическата пропаганда която ни залива.
Пиша го като констатация която не се отнася само до тебе.Нямам за цел да се заяждам, а и в блога ми има свобода на мненията:-)

Въпросите ти имат отговори ако се тръгне малко по от далеч.

Какво е държавата?
Държавата е създадена да служи на хората, а не хората да и служат.Това е обратно на тоталитарните идеологии – комунизъм, фашизъм, ислямски фундаментализъм.
Човек не е роб и задълженията му спрямо държавата трябва да са свързани с правата му.Плащаш данъци, получаваш защита и имаш право да участваш във власта чрез преки избори.Дълго е да пиша, но можеш да потърсиш нещо за държавата като „обществен договор”.

Това че на границата на имот е изникнало бунище и държавата нищо не предпириема е нарушение на „общественния договор”.Държавата ми е взела парите и не върши основните си задължения.Трябва да има възможност да се съди държавата в такъв случай.Така както Калин Манолов заведе иск за 1 лев след стачката на такситата./виж в блога ми/.

Държавата и управляващите си изземват права и си позволяват да нарушават едностранно обществения договор.В това е проблема.Бюрократа решава по собственно усмотрение.Ако на частника работата му е да си гледа интереса, то на бюрократа работата му е да защитава общественния интерес.На практика обаче няма причина той да не гони някакви си собственни цели, често противоречащи със защитата на общото.

Виж
Пазарния призрак от сънищата на Бюрократа
http://nio.blog.bg/viewpost.php?id=26690

Проблемите ни идват от годините на комунистическо управление.Народа стана мързелив.Сегашните закони пък го учат че е по-добре да заобиколиш, от колкото да минеш по цялата безумна бюрократична процедура.
Хората се нагаждат според законите а не обратното.Поради тая причина „Не може нищо да не ни е наред,а само законите обгрижващи частника да са по европейски модел” е поставяне на кона пред каруцата.

Капитализма тръгва от неприкосновеноста на частната собственост.Закони подкрепящи всесилната държава, създават изкривявания и власт на бюрократа.Освен това не става въпрос за „обгрижване” а за равнопоставеност, която е провъзгласена в Конституцията – само на книга де:-)

Има и друг поглед.Държавното се срина с гръм и трясък във всички страни зад желязната завеса.90% от работните места са в частния сектор.Държавата се издържа за сметка на реалната икономика, но поради всевластното си положение облагодетелства приближените до власта.Това по принцип е форма на нелоялна конкуренция под закрилата на държавата и смачква честните и трудолюбиви хора.Ние толкова ли сме богати за да колим кравата която дава мляко?

Тоя който си е направил бунище на чужда територия и е недосегаем, е човек с позиции.На обикновенния човек ще му вземат и кръщелното.Да се увеличава власта на бюрократите и полицейщината, значи приближените и партийните обръчи да стават все по недосегаеми.Отнасят го само обикновенните хора.

„И не се правете на толкова загрижени за хорицата,няма кой да ви повярва. :))) Горките,в пещери живеели... Бедни са! Но на главите ви да са техните проблеми аз не го допускам.”

Ами ако те перефразирам, мога да кажа:

„И не се правете на толкова загрижени за буболечките и редките гарги ,няма кой да ви повярва. :))) Горките,нямало къде да гнездят... Ами ще се преместят! Но на главите ви да ви е съдбата им, аз не го допускам.”

Какво ще кажеш:-)

Всъщност прав си че не ме интересува дали някой ще си построи хотелче или ще му забранят.Интересува ме общото икономическо положение в страната.За разлика от акулите в туристическия бизнес, дето ги интересува да няма конкуренция.
Софиянци пищят заради пренаселеноста на София, а настояват за закони които ще обезлюдят една територия и ще предизвикат миграция на населението.
Атака и те пищят против обезлюдяването, ама си затварят очите пред обезлюдявянето точно на регион граничещ с Турция.

Освен това се създава порочен прецедент за командно решаване на въпроса вместо кадърно да се седне и да се оправи закона.Отделен въпрос е че когато власта вземе само едната страна, почват проблеми.Може пък и да е за добре.Така БСП по бързо ще паднат:-)
цитирай
65. thehobbit - Мдааа Nio
17.07.2007 15:05
... не ни се различават същностно мненията. Именно в този контекст аз твърдя, че застрояването трябва да се осъществява единствено въз основа на градоустройствено планиране и общи устройствени планове, а не ad hoc, на парче чрез изваждане на единични имоти от земеделски фонд и издаване на ПУП за отделни зони и имоти, както и чрез въвеждане на изменението на ПУП в правило, наместо изключение.
(Всичко това е, което се случва по курортите ни - дори Банско отдавна излезе от границите на амбициозния си план)

Що се отнася до общите планове, в т.ч. височина, плътност на застрояване, граници на градски зони и граници на защитени територии и местности - това е същественият ПОЛИТИЧЕСКИ въпрос - властта е призвана по демократичен път да арбитрира баланса на интереси.

В частност моето мнение е, че защитени зони с различни режими на защита трябва да има, и че те НЕ нарушават задължително стопанския интерес на местното население. Напротив - ако властта е заинтересувана да стимулира бизнеса в тези условия, може да го постигне. Но тя НЕ Е - защото това са по-малко строителни разрешения, планове, преотреждания, изменения и т.н., накратко - по-малко власт, по-малко изгоди.
цитирай
66. greenpower - Отговор на въпроса на nio - 53.
18.07.2007 16:04
Ходил съм, пак се стягам да ходя.

Знам за поминъка и никога не съм твърдял, че са постигнали максимума.

Но последното изисква да говорим за други типове хора, напр. предприемчиви, работливи, мързеливи, знаещи, незнаещи, обучени, необучени, отоврени към света и задръстени по комунистически и прочее... Само с "млади" и "стари" не може изобщо да се стигне до същината на въпросите...
цитирай
67. nio - Ами младите и предприемчивите б...
18.07.2007 18:04
Ами младите и предприемчивите бягат от там.Остават малко за които казваш че не са отворени към света.
Дори и в селското стопанство трябва да се строи.Един краварник замърсява много повече от един хотел.
Ама не всички са толкова "предприемчиви" че да искат да орат с ралото и да пасат единствената си крава.
цитирай
68. nio - Хобит, всичко е възможно но изисква ...
18.07.2007 18:39
Хобит, всичко е възможно но изисква малко размисъл и поне няколко мозъчни гънки:-)

Да поставиш огреничения за височина и гъстота на застрояването и допълнителни условия за опазване на околната среда е едно, да резнеш правата по сталински е друго.
Всъщност според една нагла "природозащитничка" правата не са резнати, щото можело да си бачкат на собствените земи.Тя едва ли знае от къде се хваща мотиката, ама не може да не знае какво се изисква за едно конкурентноспособно селско стопанство.

Става малко като едно време в казармата.Имаш право да търкаш и да не мъркаш:-)

Аз обаче съм оптимист, че ако дойде истинско дясно правителство, тия недомислици ще се променят.Ако до тогава все още е останал някой във вътрешноста на Странджа.
цитирай
69. thehobbit - Teмата за вътрешността
19.07.2007 12:09
... на Странджа е твърде сериозна и иска отделни тези и спор по тях.
Конкретният случай не е пряко свързан с нея (единствено част от протестиращите имат някакво познание и отношение) - искът пред ВАС изразяваше интересите на собствениците на крайморски земи.

Иначе Странджанският район е супер изостанал не защото е парк (той е парк от 10г.), за защото през тази граница се бягаше в Турция и съответно инфраструктурата беше УМИШЛЕНО негодна и хората бяха държани в изолация в т.нар. "гранична зона".

В момента точно защото е диво и съхранено, пред тях има забележителни условия за екстензивен туризъм - но все пак е нужна пътна мрежа и друга инфраструктура, туристически пътеки. Това няма да го осигурят строителите от Варвара - то е друг бизнес.

Между другото, в Българи и Кости и сега, при липсата на сносен път, една къща се продава за 20-30 хиляди евро, в Бродилово е повече... Т.е. Странджа вече НЕ Е това, за което пишеш.
цитирай
70. mom4eto2 - Поздравления thehobbit !!!
19.07.2007 18:43
И аз нещо такова си мислех,ама само си го мислех... Нито съм ходил във вътрешността на Странджа,нито имам от някъде точна информация как е положението. Иначе всеки знае,че там са изостанали,но без фактически данни.
А nio икономиката я чатка колкото си иска,обаче проблема там не е само икономически. Може ли с пари да се решат всички проблеми?
Младите пасели патки и нямали възможност за развитие... Ами когато един човек цял живот е пасял патки,дали ще иска да отиде да живее в София и да си купува пилешко от магазина? Както ти си живял цял живот в града и не би отишъл да битуваш на село,така и повечето хора просто искат да си останат там. Тези,които не искат се махат - разбрахме колко струват къщите,а купувачи има...
Иначе инфраструктура трябва да има! Но всяка къща семеен хотел...
Ако Странджа се застрои повсеместно,едва ли местните хора ще са най-облагодетелстваните. А и като говорим за цивилизация - нима щом някой местен жител натрупа пари,то той е непременно цивилизован. Или ще продължи да си говори мьеко... Или ще се научи да ходи на театър...
А всъщност какво е цивилизацията? Парите ли са мерило за нея? И защо в представите ни тия хора са като аборигени...
Те живеят в хармония с природата,а ние не! Ако отидеш да почукаш на някой на вратата,няма да те оставят навън гладен и жаден! А пробвайте да почукате на вратата на някой цивилизован субект в София... Така ще разберете кой колко струва и кой се мисли за повече,отколкото всъщност е!
Ние никога няма да живеем добре в истинския смисъл на думата,ако не се отнасяме човешки един към друг. Трябва да сме Хора! А парите не правят човека да е с главно "Ч"...
Иначе по принцип парите не са лошо нещо. Но за съжаление правят лоши неща с нас. Карат ни да твърдим,че няма глобално затопляне,когато навън в продължение на седмица е 40 градуса,а това никога преди не е било! Някакси започваме да си мислим колко сме важни и това,че няколко десетки растителни и животински вида ще изчезнат,ни се струва бял кахър. Утре ще изчезнат стотици видове,после хиляди,но това нас пак няма да ни притеснява,нали вече свикнахме...
Безспорно трябва да има,а и винаги ше има такива хора,които каквото и да погледнат,виждат начин за правене на пари. Но ако всички станем от тоя тип,клона няма да издържи толкова маймуни.
Както thehobbit каза,Странджа е парк сравнително отскоро,а нищетата си е от край време. Значи не статута на парк е причина за това! Нито пък пречи на туризма там. Хората точно за това отиват там - за т.нар. селски туризъм! 12 месеца в годината си затворен в бетон и стъкло,една седмица можеш да разпуснеш сред природата. А природа не значи 5 хотела на квадратен километър... Трябва да има и такива места. Туристическите комплекси и сега не са ни малко.
цитирай
71. nio - Момчето, да не се опитваш да ми кажеш ...
19.07.2007 21:27
Момчето, да не се опитваш да ми кажеш че няма учени хора от Странджа.Щото освен такива дето цял живот са пасли гъските, има и такива дето отиват да учат.В Странджа според секретната информация, няма университети:-)
А за човек завършил университет, не можеш да кажеш че „цял живот е пасли гъските”.
Аз имах колеги от този регион, които бяха изключително интелигентни.Проблема е че никога няма да се върнат там, защото няма изгледи за развитие.

Ти къде си видял написано от мене, че Странджа трябва да се застрои „повсеместно”?
Претенциите за застрояване са за 2% от общата площ на резервата.Там е много рядко населено и без това.По голямата площ са гори и ливади.Естественно и голи чукари.
2% и то извън горите, няма да унищожат останалите 98%.Това е очевидно.За това зелените бягат от дискусия и искат силово решаване на въпроса.
Освен това собствениците искат планове които да са съобразени с природата.Да са посочени височини на сградите и гъстота на застрояване, както и съответна инфраструктура и мерки за защита, като пречиствателни станции и т.н.

Цивилизованоста по това кой ходи на театър ли я мериш?Явно аз съм дивак, защото не ходя на театър и опера:-)

Никога човек не е живял в „хармония с природата”.Винаги е унищожавал земи за да засява или да строи.Въпроса е само в размерите.Единственно съвременните богати държави се грижат за природата.Бедните живеят за сметка на ресурсите които им предлага.Например изсичането на Амазонка.

Какво значи – „нима щом някой местен жител натрупа пари,то той е непременно цивилизован”
Ами щом има някой нецивилизовано натрупал пари, дай да нправим национализация.
Щом има блъснати и убити от коли да забраним колите.
Щом има убити от ток, да минем на свещи и кандила.
Егати глупоста си написал.

Когато някой реши че ще работи за себе си, повярвай че ще го направи, но за съжаление ще замине на друго място.Друга община ще прибира част от дънъците му и в друга община ще създава работни места.

Да, съгласен съм с тебе че:
„Ние никога няма да живеем добре в истинския смисъл на думата,ако не се отнасяме човешки един към друг. Трябва да сме Хора!”
Точно така трябва да сме хора и да изслушаме другия.Да му наложим забрана без да сме му дали дори право да си изложи позицията, не е човешко.
Дори диктатора Кадафи даде право на защита на осъдените българки.Днес осъдиха един регион на обезлюдяване без дори да допуснат обсъждане.”Свободните ни медии” не публикуваха гледната точка на другата страна/с изключение на бтв/
Е именно за това пиша.
За това че дори и медиите направиха информационно затъмнение на исканията на жителите на Странджа?
А ти знаеш ли че са идвали с автобуси два пъти в София да протестират и никоя медия не го е отразила?
Ти как му викаш на това.

Да бъдем хора.
Човек първо мисли за човека и го поставя над всичко.Всичко останало е на втори план.
Как да квалифицирам факта че гаргите и бръмбарите са над хората и че са по-важни от обезлюдяването на един регион?

Природата трябва да се опазва.Две мнения за това няма.
Това не трябва да става чрез диктаторски методи и в интерест само на едната страна.В случая това е страната която е в София и вика силно под прозорците на управляващите.

Най – новата ни история показва, че когато управляващите почват да се огъват на натиска на улицата, улицата в близко време ги изхвърля.Може и да е за добро.:-)
цитирай
72. nio - Хобит, не знам тази година цената, ...
19.07.2007 21:34
Хобит, не знам тази година цената, но това е много относително.Една голяма къща има себестойност/материали и труд/ повече от 20 - 30 000 евро.
Освен това знаеш че спекулативните очаквания влияят на цените.

Миналата година пък един приятел купи в съседно на Сладун/ на турската граница/ къща с 1 декар двор за 8 000 лв.Не можах тая година да ида да я вида.Всичко е относително.

Странджа никога не е била гъсто заселена.Има си причини ама не ми се пише.Само ще кажа, че почвата е неплодородна.Там вирее само една местна порода овца голяма като куче:-)
По- големите селища са възникнали във връзка с търговските пътища и граничните гарнизони.
цитирай
73. sparhawk - Относно един коментар
20.07.2007 00:35
"Как да квалифицирам факта че гаргите и бръмбарите са над хората и че са по-важни от обезлюдяването на един регион?"
Когато става дума за изчезващи видове и въпрос за преселване, видовете са по-важни.
цитирай
74. nio - sparhawk, това си е твое лично мн...
20.07.2007 01:25
sparhawk, това си е твое лично мнение.За мене нищо не е по-важно от съдбата и просперитета на човека.

Всъщност по нашите земи някога е имало и лъвове.Не виждам какво толкова катастрофално е станало като са изчезнали.

Наскоро пък гледах един филм за тасманийския торбест вълк.Кофти работа че е изчезнал.Във филма обаче нищо не се спомена относно катастрофата последвала жителите на Тасмания от изчезването му:-)

Всъщност не е ли по-добре да се измисли вариянт при който и хората да са добре и природата да е защитена.

2% спорна територия, която е камениста плажна ивица, как ще унищожи другите 98% от Странджа?
цитирай
75. thehobbit - Май малко си повтаряме
20.07.2007 14:36
... едно и също. Ще се опитам да резюмирам и да млъкна:)

1. Против забраната за обжалване съм - това е управленско безсилие и некадърност

2. Вътрешността на Странджа и крайбрежието са различни проблеми - поради липсата на пътища те са слабо свързани

3. Има достатъчно (да не кажа предостатъчно) мегдан за строене в границите на населените места по крайното южно крайбрежие - никаква причина не виждам да се строи в защитените територии, освен интереса на администрацията и едрите инвеститори
цитирай
76. анонимен - Тасманийският вълк
22.07.2007 17:18
Беше ми интересна дискусията - пак технократи и хуманисти - срещу природозащитници и привърженици на устойчивото развитие. Провокира ме обаче мисълта за торбестиия вълк и жителите на Тасмания. Уважаеми, на Тасмания местните жители са избити -ДО ЕДИН, то английските колонисти. Всъщност последната аборигенка, която оцеляла, била момиче и се качила на дърво. Над нея се смилили английски фермер и я направил домашна прислужница. Нарушаването на екологичното равновесие в съседна Австралия е един от най-драстичните примери за влияние на биосферата върху човека. Там внесени зайци изяждат тревата на овцете, итребването на хищниците (вкл. динго) води до размножаване на кенгурата, кактуси завладяват цяла Австралия, сега едни големи Южноамерикански жаби убиват даже домашните кучета и т.н. Не давай примери с Австралия и островите, там е най-зле!
цитирай
77. nio - Постинга не е нито против природ...
22.07.2007 18:03
Постинга не е нито против природозащитниците, нито против природата.Постинга е против командното взимане на решение и липсата на компромисен вариянт.

Не виждам как тасманийския вълк би попречил на избиването на коренното население:-)

PS А и никой не ми обясни как 2% спорна територия и то извън гората ще унищожи другите 98%.
Аз разбирам носталгията към евтините квартири по 5 лв леглото и багажниците пълни с домати и краставици, но все пак трябва да има компромисно решение.Насилието на улицата не решава проблемите.Насилието и нерешените проблеми водят към ново насилие.Ще си спестя някои предвиждания но няма да се учудя ако в скоро време собствениците блокират пътищата.
цитирай
78. apollon - Между Либия, Египет и България няма ...
22.07.2007 21:05
Между Либия, Египет и България няма никаква разлика - и трите са социалистически джамахирии, затова и така задружно страдат и се разбират
цитирай
79. анонимен - Тасманийският вълк
23.07.2007 22:33
А каквообщо има тасманийския вълк със Странджа? Някой ти обяснява за 2%. Нарича се"екотонен ефект". В крайбрежните територии най-общо наречени пасища е пълно със защитени и редки видове, които населяват междинната ивица между гората и морето: Scopiurus subvillosus, Bellardia trixago, Urospermum picroiudes, Centaurium maritiimum и т.н. Нищо че Божидар Димитров не ги знае? Както аз не знам археологическите забележителности на Созопол. А аз те питам? Нормално ли е в едан държава да има специалисти от които има избирателно нужда. Вие некомепетентните решавате, че "гаргите требва да умрат за прогреса", а гарголозите ниокй не ги пита, защотоможели да се изкажат в защита на гаргите! Това драги се нарича Популистка Диктатура, практикувана е в Аржентина по времето на Хуан и Евита Перон. Вие сте най-крайната брънка на фащисткия метод на управление на държавата. Местните са аргуметнт, когато ни изнася!Иначе да вървят на майната си - справка ... Казашко, Варненско! Ако грижата на местните за местните се ограничава в това, колкото може по-бързо да се отърват от земята си, в полза на перачи от рода на ГБС, и после забравяме за тях, а мерси! Ние, природозащитните, в това число и биолози с гражданска съвест, се борим за тях и техните интереси, нищо че в момнента не го разбират и ни плюят. Дано си гледал БТВ и созополските рибари при Бареков"Нещо екологията куца, изливат вморето отпадъци" "А вие наврмето продадохте ли си земите" "Да" "А поставихте ли условие да не ги застрояват без пречиствателни съоръжения" "Че кой ни пита" "Е джанъм, късно е сега да искате нещо" т.е. "изконсумиралите сте си правата с акта на продажба"
Така ви изнася драги! Но на нас не!Маани ги евтините краставици! Това е елементарно!
цитирай
80. nio - Ами не виждам проблем щом зелените ...
26.07.2007 04:18
Ами не виждам проблем щом зелените са прави, да седнат и да го докажат.Не да скачат като ощипани булки всеки път когато стане въпрос за независими експерти.

Думичката диктатура значи зачитане интересите само на едната страна.В случая еколозите са тия дето налагат диктатура чрез улично насилие.
Вземи та се справи с тълковния речник.

Пасищата в крайбрежните територии са общинска земя и за нея не става въпрос.Става въпрос за земя която сега се оре, тори, обработва с пестициди и химикали.Т.е не е пусттееща а е частна земеделска земя.Тя естественно че не е цялата крайбрежна ивица както се опитват да представят зелените.
Не само че е само 2% но е и обработвана.Естественно че при един независим анализ, лъжите на еколозите увисват.
Разбирам ги че и те искат да папат от европейските фондове, но за щастие нашето правителство вече не е последна истанция.
цитирай
81. greenpower - Е, съвсем се оля...
26.07.2007 19:56
Изведнъж се оказа какво? Че "еколозите са тия дето налагат диктатура чрез улично насилие"! Събуди се, nio.

Реакцията на хората е в отговор на целенасочената многогодишна политика на бракониерско изсичане на горите, хайдушкото презастрояване на бреговете, изземването на руслата на реките и т.н., и т.н.

В този смисъл диктатурата за разкостване на България чрез разкостване на българската природа е диктатура налагана от хора във властта и техните обръчи от фирми.

Независимо дали ще наречеш това по друг начин, а не "диктатура" - наглостта и тъпотията (защото какво друго освен върховна тъпотия е да сечеш клона, на който седиш) с която се унищожава природата е впечатляваща. И никакви псевдоикономически и псевдособственически причини не могат да скрият това.

Така че, нека да не обвиняваме онези, които реагират на разсипването на природата.
цитирай
82. nio - greenpower, ти продължаваш да и...
26.07.2007 21:06
greenpower, ти продължаваш да изкривяваш думите ми.
Я ми намери един ред в който съм защитавал „бракониерско изсичане на горите, хайдушкото презастрояване на бреговете, изземването на руслата на реките и т.н., и т.н”.

Пиша за закон който да отчете интересите и на двете страни.
Диктаторското отношение спрямо една група от народа ни не е решение на беззаконието.Това което ти наричаш псевдоикономика е пазарна икономика, за разлика от плановата-командна икономика която се срина с гръм и трясък и ни докара до блатото в което сме сега.

Това което ти наричаш „реакцията на хората” е реакцията на малка група в София, т.е ползваща всичките предимства за личностно развитие на големия град.Защо медиите не отразиха протеста на собствениците на земи.
Защо еколозите подскачат като чуят за независима експертиза?
Щом са прави какъв е проблема?

И в случая обвинявам не толкова природозащитниците, защото трябва да ги има за да има баланс, обвинявам управляващите, за сталинистките им методи.Няма човек, няма проблем, няма да строите и няма да си имаме проблеми преди изборите.
А като минат изборите?
А като почнат собствениците да блокират пътищата на следващите избори?
Тогава пак управляващиге ще се лашкат като със стачката на шофьорите.
Ти си помисли нормално решение ли е това?
цитирай
83. greenpower - По повод на "псевдоикономиката"
29.07.2007 20:30
Псевдоикономика, драги nio, наричам общите приказки на тема "тоталната свобода на частната собственост", "тоталния либерализъм" и тоталното - и все по-безсмислено - цитиране на Адам Смит и другите корифеи от зората на капитализма.

Ако ти можеш да изкараш един-единствен пример от днешния ден на 100% дерегулирана икономика в която държавата не дава преференции (преки или косвени) на и не субсидира (пряко или косвено) определени бизнеси - мисля, че съм готов да предложа бас във вид на бутилка "Jameson" или "Заарска Мастика" (по избор) :-)

И забрави за общите приказки на тема USA. Там поне два сектора цицат яко от все по-задлъжняващия федерален бюджет - военната индустрия и петролния бизнес. Не, че няма и други...
цитирай
84. greenpower - За "независимата експертиза"
29.07.2007 20:32
И как я виждаш тая пущина, "независимата експертиза"?

Отдавна чакам аз определение на това "що е то независима експертиза" в български условия :-)
цитирай
85. greenpower - За "нормалното решение"
29.07.2007 20:34
Тук си напълно прав - не е нормално решение! Само че, времето за нормално решение отмина. Вместо това се лееше бетон (не уточнявам дали в метрична ил ив обемна система ги изчислявам :-)

Сега - докато се намери отново "нормално решение" има нужда от един блокиращ период.
цитирай
86. nio - Ако е "блокиращ период" ...
31.07.2007 18:27
Ако е "блокиращ период" подобно на закона за земята, няма никакъв проблем.Дори и 10 години да е.

Не знам да е записано подобно нещо, което пък ме води на мисълта, че закона е правен за да замажат положението за изборите.

А за свободна икономика, не е задължително да се гледа САЩ.По интересни са не "великите сили" а тези които са направили скок.Примерно Ирландия или Нова Зенландия след като премахна държавния монопол върху дървения материал.
цитирай
87. анонимен - Незнам блокиращи периоди или какво,но
31.07.2007 22:56
трябва да изметем всичките тези антибългари от управлението на България!Декомунизация,лустрация и конфискация на заграбеното.След протестите трябва да дойде и реалната борба,защото с протести комунисти кокала няма да пуснат.
Всички чифути и техните слуги,комунистическите безродници,трябва да се вкарат в затвора някои от тях направо в гроба.
Иначе няма спасение за България,иначе губим всичко...дори душите си!
цитирай
88. greenpower - "Неолиберализмът" и "свободната икономика"...
04.08.2007 17:08
... все пак са две различни неща. И понеже усещам в твоите тези повече неолиберализъм, отколкото свободна икономика, отговарям така, както отговарям.

Двете страни, които си посочил имат някои различия именно в тази посока - в Ирландия има повече елементи на неолиберализъм, докато в НЗ е повече свободната икономика.

PS: Сайтът на новозеландското министерство на икономиката и развитието е много полезен за разбирането на нещата, и по-точно как държавата подпомага бизнеса със стратегии, оценки, процедури и т.н.
цитирай
89. анонимен - nCHgPwdLk
01.06.2011 02:57
Got it! Thanks a lot again for heilpng me out!
цитирай
90. анонимен - sMMQbYtTNrxETP
01.06.2011 08:03
That's way more celevr than I was expecting. Thanks!
цитирай
91. анонимен - OXqNcHzNVVa
01.06.2011 18:19
AFAICT you've coevred all the bases with this answer!
цитирай
92. анонимен - LGOOJzPsYF
01.06.2011 18:41
ZISTg4 <a href="http://oxsvjtxwulbx.com/">oxsvjtxwulbx</a>
цитирай
93. анонимен - iAUXnJcnOIz
02.06.2011 10:36
GeYq6M <a href="http://poeuyltmieoh.com/">poeuyltmieoh</a>
цитирай
94. анонимен - aKbgnJVxXhcGYwvfQL
02.06.2011 13:20
4l2HSd , [url=http://vxihsfoqhhur.com/]vxihsfoqhhur[/url], [link=http://pprvbygsegbl.com/]pprvbygsegbl[/link], http://afaonefovahk.com/
цитирай
95. анонимен - bmNsypmBUHOZKkC
04.06.2011 12:53
mfCmHX <a href="http://mefrwynvhsdq.com/">mefrwynvhsdq</a>
цитирай
96. анонимен - DBlmcFtQoCoGK
04.06.2011 19:08
mcGQK1 , [url=http://fsdnooaizqxy.com/]fsdnooaizqxy[/url], [link=http://sgvlezgsrfrj.com/]sgvlezgsrfrj[/link], http://juaagcdjxxbg.com/
цитирай
97. анонимен - Самые доступные девушки
09.07.2011 23:24
Если вам сиротливо и вы желаете забав для души и тела.
То мы можем предложить элитные предложения от наших мадемуазелей.
Стопроцентно анонимно и безопасно, вы можете нам доверять.
<a href=http://binnana3798.sytes.net/>досуг</a>
цитирай
98. анонимен - йошкар ола фамилия телефон
03.10.2011 08:24
развод и девичья фамилия найти по фамилии email чья фамилия шапочанский история происхождения фамилии чаплыгин фамилии генеологическое дерево гороскоп имя фамилия дата рождения генеалогия украина настоящая фамилия михаила светлова поиск москва фамилия город 312 ая фамилия документы необходимые фамилии родословная питбуля фамилия мухомора фамилии ингушских евреев азербайджанские фамилии

дворянские фамилии 16 века <a href=http://desmoreppe.h12.ru/cat7/ishu-korni-familii-krivulya.html>ищу корни фамилии кривуля</a> баяндин корни все о фамилии <a href=http://fullfracmadi.h12.ru/cat5/genealogiya-korosteleva.html>генеалогия коростелева</a> антропонимика моя фамилия- история <a href=http://lifatercand.h12.ru/cat6/bobok-istoriya-familii.html>бобок история фамилии</a> молочко фамилия известная <a href=http://desmoreppe.h12.ru/cat7/familiya-pomazanov.html>фамилия помазанов</a> корнилов фамилия национальность <a href=http://handgahemno.h12.ru/cat1/amerikanskie-imena-familii.html>американские имена фамилии</a>

история фамилии пипкин фамилия няни а.с.пушкина фамилия матери светланы евгеньевны савицкой как найти по фамилии москва родословная фамилии венцкевич вазиев происхождение фамилии как можно взять фамилию жены смена фамилии и отчества все про фамилию осипов узнать фамилию по адресу

родословная фамилии каштанов <a href=http://berngelotif.h12.ru/cat2/hrebtov-familiya.html>хребтов фамилия</a> настоящая фамилия фриске <a href=http://vannaconfi.h12.ru/cat3/robesper-istreblenie-aristokratii-bezhavshie-familii.html>робеспьер истребление аристократии бежавшие фамилии</a> фамильное древо гудин <a href=http://wardlomupar.h12.ru/cat2/galiev-proishozhdenie-familii.html>галиев происхождение фамилии</a> фамилия шкуро <a href=http://unadootar.h12.ru/cat8/proishozhdenie-familii-volegov.html>происхождение фамилии волегов</a> настоящая фамилия элтона джона <a href=http://resvavamyth.h12.ru/cat9/proishozhdenie-familii-ivanisov.html>происхождение фамилии иванисов</a>

родословная роспись урусовых смешные еврейские фамилии откуда пошла фамилия ионов фамилии ведущих юристов уфа что значит фамилия фамусов
цитирай
99. анонимен - &#1053;&#1086;&#1074;&#1072;&#1090;&#1072; &#1089;&#1080;&#1089;&#1090;&#1077;&#1084;&#1072; &#1077; &am
20.02.2012 01:06
System X- Registar &#174;- &#1074;&#1086;&#1076;&#1077;&#1097; &#1093;&#1091;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1090;&#1072;&#1088;&#1077;&#1085; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;, &#1089;&#1098;&#1090;&#1088;&#1091;&#1076;&#1085;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1082;&#1072;&#1088;&#1080; &#1080; &#1089;&#1087;&#1077;&#1094;&#1080;&#1072;&#1083;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074; &#1086;&#1073;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1058; . &#1062;&#1077;&#1083;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;&#1072; - &#1087;&#1088;&#1077;&#1074;&#1077;&#1085;&#1094;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1083;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074; &#1087;&#1098;&#1090; . <a href=http://x-registar.ru>Симптомы СПИД</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nio
Категория: Политика
Прочетен: 2137039
Постинги: 78
Коментари: 2126
Гласове: 15799
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031